MGK belgeleri üzerindeki gizlilik kaldırıldı

MGK belgeleri üzerindeki gizlilik kaldırıldı

Darbe Komisyonu’nun belge talebini ‘devlet sırrı’ diye geri çeviren MGK’nın son toplantısında MGK belgeleri üzerindeki gizlilik kaldırıldı. 1971’den itibaren tüm darbe ve muhtıra dönemi belgeleri Meclis’e geliyor.

DARBE ve muhtıraları araştırmak üzere kurulan TBMM Darbe Araştırma Komisyonu, Türkiye’nin karanlık geçmişini aydınlatacak önemli bir kararın alınmasını sağladı. Bir süre önce Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği’nden (MGK) talep ettiği belge ve bilgileri gizlilik gerekçesiyle alamayan Komisyonun ısrarı sonuç verdi. Son MGK toplantısında, MGK belgeleri üzerindeki gizlilik kaldırıldı. 1971 yılından itibaren MGK’da konuşulan ve tartışılan tüm belge ve bilgiler Meclis’in incelemesine açıldı.

Flaş gelişmeyi Baş açıkladı

Kanal 24’te Özay Şendir’in sunduğu Tıkırtı Gazetesi’nin konuğu olan Darbe Komisyonu Başkanı Nimet Baş, MGK kararları üzerindeki gizliliğin kaldırıldığını açıkladı. Tüm kurumlardan darbe dönemlerine ait bilgileri belgeleri istediklerini ve bu belgeler üzerinde çalışmaların sürdüğünü anlatan Baş, “MGK’dan istediğimiz belgelere ilişkin Genel Sekreterlik bize MGK Kanunu’nun 10. maddesi gereğince bu kararların gizlilik esasına tabi olduğunu ama bu gizlilik kararının kalkmasının sadece MGK’nın yeniden karar almasıyla mümkün olduğunu söyledi. Son MGK’da bu karar alındı” dedi.

1971’den bugüne olan kararlar

Son MGK’daki karanın ardından tüm belgelerin kendilerine gönderileceğini belirten Nimet Baş, “Özellikle 1971 yılından bu yana alınan tüm kararların birer örneklerini gönderiyorlar ve özellikle kritik dönemlerde darbe öncesi, darbe sonrası, darbe sırasında alınan kararların bir anlamda Türkiye’nin aslında kritik dönemlerinin de etkin olan bu kurumun yönünü de algılamamız açısından önemli olacak. Bu komisyonun her şeyden önce amacı TBMM’nin by-pass edildiği dönemler bunlar” diye konuştu.

Komisyonun kurulmasının demokrasi açısından önemli bir dönemeç olduğuna işaret eden Nimet Baş “Meclis’in kendi iradesine sahip çıkması ve demokrasinin kalıcı bir unsur haline dönüşmesi, demokratik kültür ve değerin her şeyden önce toplumun geniş kesimlerine sirayet etmesi acısından bu darbenin ve darbe kültürünün oluşturduğu algıları değiştirmesi gerekiyor. Meclis, bugün ilk kez böyle bir şeyle meşgul. İlk kez Meclis’te böyle bir komisyon kuruluyor” dedi.

Son MGK’da alınan karar, TBMM Darbe Komisyonu’nu da harekete geçirdi. Komisyon, daha önce ‘gizlilik’ gerekçesiyle gönderilmeyen belgeleri yeniden isteyecek.

Pazartesi MGK’ya yazı yazılıyor

28 Şubat ve 27 Nisan e-muhtıra Alt Komisyonu Başkanı Yaşar Karayel, 3 Eylül Pazartesi günü MGK’ya yeniden yazı yazacaklarını söyledi. Karayel, “Gizlilik kararı kaldırıldığı için yeni yazı hazırlayacağız. Pazartesi’den itibaren yeniden isteyeceğiz. Kurul, bu belgeleri ve raporları gönderecek. Türkiye için çok büyük bir karar. MGK’nın, devlet sırrı kapsamındakiler hariç alınan kararları bundan sonra kamuoyu tarafından bilenecek. Böylece artık MGK’da gizli kararlar alınıp hükümetlere dikte edilemeyecek” dedi.

‘Devlet sırrı’ diye vermemişti

Meclis Darbe Komisyonu, yürüttüğü çalışmalar kapsamında Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, MKG, Genelkurmay ve MİT’in de aralarında olduğu çok sayıda kurum ve kuruluştan belge istemişti. Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık dahil birçok kurum belgeleri gönderirken, MGK ‘devlet sırrı’ diye belge vermemişti. Darbe Komisyonu, 28 Şubat kararlarının alındığı 28 Şubat 1997 tarihindeki MGK toplantısının tüm sesli ve yazılı kayıtlarını istemiş, ancak MGK Genel Sekreterliği ‘devlet sırrı’ gerekçesiyle bu talebi geri çevirmişti.

DARBE EKONOMİSİNİ UZMANLAR İNCELİYOR

DARBE Komisyonu, 28 Şubat sürecinin en önemli ayaklarından birini oluşturan ekonomik boyutunu da masaya yatırmış durumda. Komisyon, Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu’ndan (BDDK) ile kamu bankalarından, 28 Şubat sürecinde verilen ve geri dönmeyen 100 büyük krediyle ilgili bilgi istemişti. Komisyon, bu kredilerin kimlere verildiğini, kredinin verilmesinde kimlerin emri ya da aracılığı olduğunu da sormuştu. Ziraat Bankası, Halkbank ve BDDK’dan bu yönde gelen raporların, BDKK, Hazine Müsteşarlığı ve Kalkınma Bakanlığından talep edilen deneyimli uzmanlar heyeti tarafından incelendiği bildirildi. Uzmanlar, o dönemin parasal hareketlerin şifresini çözüyor. Çalışma süresince adeta Meclis’te adeta yatıp kalkan uzmanlar, kurumlardan gelen bilgileri analiz ederek dönemin röntgenini çıkarıyor. Edinilen bilgilere göre uzmanlar şu soruların cevabını arıyor:

-Kamu zararı olarak ilgili bankların açıkladığı kamu zararları ne türü nedir?

-Hesap hareketleri kimler tarafından nasıl yönlendirilmiş?

-Kim hangi kredilerden, nasıl yararlanmış?

-Kamu zararları, verilen kredilerin batakları mıdır? Batıklarsa kimlere verilmiş hangi kaynaklarda batmıştır ve burada devletin ne kadar zararı olmuştur?

-Geriye dönmeyen krediler nelerdir hangi amaçla kullanılmışlardır?

-Bankası olan medya sahipleri aldıkları kredileri nerelere kullandılar?

-Mavi Akım projesindeki rakamsal değişiklikle devlete ne kadar zarar çıkarılmış?
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.