MGK Toplantısı 5 saat sürdü

MGK Toplantısı 5 saat sürdü

Milli Güvenlik Kurulu (MGK), Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığında toplandı. Çankaya Köşkü'ndeki olağan toplantı saat 13.50'de başladı. 5 saat süren MGK zirvesi ile ilgili açıklama bekleniyor.

 

Milli Güvenlik Kurulu Toplantısı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığında Çankaya Köşkü'nde başladı.

2010 yılının son Milli Güvenlik Kurulu toplantısına Cumhurbaşkanı Gül'ün yanı sıra, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner, Kuvvet Komutanları ve MGK üyesi bakanlar katıldı. Toplantı saat 13.35 itibariyle başladı.

Toplantıda bir süredir devam eden iki dil ve özerklik tartışmalarının gündeme gelmesi bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başkanlığında toplanacak olan Milli Güvenlik Kurulu(MGK) toplantısı yılın son MGK'sı olması nedeniyle önem taşıyor. Toplantının gündeminde öncelikle yer alacak maddelerin başında BDP'nin iki dillilik ve demokratik özerklik talepleri yer alıyor. Devletin zirvesi BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın, partinin, tüm alanlarda Türkçe’nin yanında Kürtçe de kullanacağını ilan etmesi, BDP’li milletvekillerinin TBMM kürsüsünde Kürtçe konuşması ve son olarak Demokratik Toplum Kongresi’nde (DTK) ele alındıktan sonra kamuoyuna açıklanan Demokratik Özerklik Taslağı’ndaki hedefleri tartışacak. Bu konuda Genelkurmay Başkanlığı'nın dile getirdiği kaygıların da yine MGK gündeminde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner tarafından yeniden dile getirilmesi öngörülüyor.

Geçtiğimiz hafta Başbakan Erdoğan'ın başkanlığında Terör Zirvesi program dışı olarak toplanmış ve gündemdeki konuları ele almıştı. Bu zirvede alınan kararların da yine MGK gündeminde yer alması öngörülüyor. Bu bağlamda terör örgütü PKK’nın hazirandaki genel seçimlere kadar uzattığı eylemsizlik süreci ve terörle mücadelede atılacak yeni adımlar ile Kuzey Irak’taki gelişmeler de gündeme gelecek.

-BAĞDAT BÜYÜKELÇİSİ BİLGİ VERECEK-

MGK Toplantısına Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Murat Özçelik'in katılacağı ve kurul üyelerine hükümet kurma çalışmalarının tamamlandığı Irak'taki son gelişmeler hakkında bilgi vereceği öğrenildi. Kurulda ayrıca Başbakan Erdoğan'ın Irak'a düzenleyeceğini açıkladığı gezi ve Cumhurbaşkanı Gül'ün Diyarbakır'da yılbaşında gerçekleştireceği temaslarının da gündem maddeleri arasında yer alması öngörülüyor.

-WİKİLEAKS DE GÜNDEME GELEBİLİR-

MGK'nın Ekim ayında gerçekleştirilen son toplantısının ardından açıklanan bildiride ilk kez "Siber Güvenlik" konusu yer almıştı. Siber tehditlerle mücadele konusunda Siber Ordu Komutanlığı kurulması kararında gelinen son noktanın ele alınmasının yanı sıra tüm dünyayı sarsan Wikileaks belgeleri konusunun da MGK'da masaya yatırılacağı tahmin ediliyor. Konuyla ilgili hükümetin ve AKP'nin hazırladığı raporlardan elde edilen sonuçların kurul üyeleri ile paylaşılması bekleniyor. Kurulda ayrıca değişmeyen gündem maddeleri olan bölücü terör örgütüne karşı yürütülen mücadele, iç ve dış gelişmeler konularının da ele alınması öngörülüyor.

SON DAKİKA

13.50'de başmayan Milli Güvenlik Kurulu toplantısı 18.50'de sona erdi. Zirvede ele alınan konularla ilgili açıklama bekleniyor.

Etiketler :