MGK'daki Çok Kritik İRAN TESPİTİ

MGK'daki Çok Kritik İRAN TESPİTİ

Ak Partili vekil Şamil Tayyar, Karayılan’ın yakalanmasının sözkonunu olmadığını, 2010’da İran’a geçerek pazarlık masasına oturduğunu ifade etti.

Ak Partili vekil Şamil Tayyar’ın, son kitabında yer alan bilgilere göre Türkiye, İran’daki PKK kamplarının koordinatları ve adreslerini komşu ülkeye verdi. Ancak, İran, Karayılan ile pazarlık masasına oturdu.

Ak Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar, yılan hikayesine dönen terörist Murat Karayılan’ın İran’da yakalandığı iddiaları ve bu ülkedeki PKK kamplarına ilişkin bugüne kadar kamuoyuna yansımayan bilgileri “Kürt Ergenekonu/Derin PKK’nın Gizli Kodları” adlı kitabında anlattı.

MİT’in, PKK’lıların adresleri ve terörist kamplarının koordinatlarını bildirdiği İran yönetiminin, PKK’ya kucak açtığı tespitini istihbarat raporlarına dayanarak anlatan Tayyar, bu durumun Milli Güvenlik Kurulu’nda, “Ne zaman operasyon yapılsa İran’daki PKK’lı sayısı artıyor” tespitiyle gündeme geldiğini kaydetti.

Karayılan’la temas halinde

Tayyar, önümüzdeki hafta yayımlanacak olan “Kürt Ergenekonu/Derin PKK’nın Gizli Kodları” adlı kitabında İran ve PKK ilişkilerine ilişkin çarpıcı iddia ve bilgilere yer verdi. Karayılan’ın yakalanmasının sözkonunu olmadığını, 2010’da İran’a geçerek pazarlık masasına oturduğunu dile getiren Tayyar, Türkiye’nin Kandil’e operasyon yaptığı sırada İran istihbaratıyla temasa geçen Karayılan’ın bu ülkede güvenli bir yerde saklandığını savundu.

Tayyar, Karayılan için, “Yakalanması ve tartaklanması sözkonusu değildir. Zaten İran, Karayılan’la sürekli temas halinde. Karayılan, İran istihbarat biriminin bilgisi dahilinde sürekli İran’a girip çıkıyor. Son olarak geçen yıl Urumiye Otel’de kaldı, İran’la pazarlık masasına oturdu. Bu bilgi MİT tarafından İran’a bildirildi ama cevap alınamadı. Son Kandil operasyonundan kısa süre önce de Karayılan’ın İran’da güvenli bir bölgede kaldığı bilgisi ulaştı” dedi. Tayyar, Kandil’e yapılan son hava harekâtında ağır yaralanan 35 PKK’lının, İran’ın bilgisi dahilinde Urumiye’deki Cumhuri Hastanesi’nde tedavi altına alındığını kaydetti.

MGK raporuna girdi

Tayyar, PKK’ya yönelik olarak yürütülen çalışmalarda devletin ulaştığı can alıcı bilgilerden birisini de, “Ne zaman Suriye ve Irak’ta PKK’lı sayısı azalsa İran’da artıyor. Yani, PKK’nın üç kritik sığınağından birisinin İran olduğu açıktır” ifadeleriyle anlattı. Bu konunun MGK’da bir raporla gündeme getirildiğini aktaran Tayyar,Türkiye operasyon başlattığında İran’ın PKK’lılara kucak açtığını kaydetti.

İŞTE PKK’LILARIN İRAN KAMPLARI

Tayyar’ın kitabında “Türkiye ısrarla PKK’ya yardım ve yataklık eden örgüt evleri ve kadroları İran’a bildirerek yardım istedi. Türkiye’nin 2010 içinde İran’a PKK’ya destek verenlere ilişkin çok sayıda detaylı istihbarat verdi. Raporlara göre 2010 yılı itibarıyla İran’daki PKK’nın son durumu şöyle:

- Urumiye’de Cafer kod adlı Hüseyin Engizek sorumluluğunda 450-500 civarında PKK’lı barınıyor.

- Ağrı’da faaliyet gösteren PKK’lı grup yoğunlaşan operasyonlara karşı İran’a kaçtı ve Makü/Dambat bölgesinde üst düzey PKK’lılarla birlikte kalıyor.

- Makü-Yarmuke ile Tikme köyünün kuzeyinde yer alan dağlık bölgede 20 civarında örgüt mensubu bulunuyor.

- Urumiye/Şino yakınlarındaki Goder (Günyazı köyü-Kanyolu mezrasına 40 km. mesafede, İran-Irak sınırında) köyünde yine kalabalık PKK’lı grubu bulunuyor. Başlangıçta hareket halinde olan PKK’lılar bir süre sonra kampta yerleşik hayata geçtiler. Örgüte eleman kazandırmaya çalışıp gelir elde etmek için başta uyuşturucu, patlayıcı madde, silah ve mühimmat sevkıyatı yapıyorlar. Bu son bilgiler de 2010 yılında İran’a bildirildi, ancak yine harekete geçmedi.

Milliyet 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum