MHP ile Has Parti arasında gergin bayram

MHP ile Has Parti arasında gergin bayram

Siyasi partiler arasında düzenlenen bayramlaşma etkinliğine MHP ve Has Parti arasındaki 'üslüp' tartışması damgasını vurdu.

 

Ankara'da Kurban Bayramı'nın ikinci gününde düzenlenen partiler arası bayramlaşma ziyaretlerine MHP ile HAS Parti arasında yaşanan 'üslup' tartışması damgasını vurdu.  İlginç gelişmelerin yaşandığı bir diğer parti ise CHP oldu. Deniz Baykal ve yönetiminden veto yiyen BDP'liler uzun aradan sonra ilk kez CHP'ye bayram ziyaretinde bulundu.

MHP Genel Merkezi'ne yapılan ilk ziyaret yeni kurulan ve liderliğini Numan Kurtulmuş'un yaptığı HAS Parti'den geldi. HAS Parti heyetinde partinin kurucu üyeleri Seyfullah Şahin, Fethi Acar ve Havva Karademir vardı. HAS Partili heyeti ise MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın ve MHP Kırıkkale Milletvekili Osman Durmuş karşıladı.

Ziyaret sırasında eski Sağlık Bakanı Osman Durmuş'un siyasetçilerin kötü üslubunu eleştirmesi iki parti arasındaki tartışmanın fitilini ateşledi. Durmuş'un Türk siyasetinde olması gereken üsluba ilişkin MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi göstermesine HAS Partili Karademir'den tepki geldi. Karademir ise en doğru örneğin HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş'a ait olduğu söyledi. Karademir'in 'Kimse sütten çıkmış ak kaşık değil' sözleri ise tartışmayı alevlendirdi. Durmuş, Saadet Partisi'nde yaşanan gerginlikleri hatırlatması üzerine ise Karademir, MHP Grup Başkan Vekili Mehmet Şandır'ın Başbakan'ın dilini koparacağız yönündeki sözlerine kadar gitti.

KÜSKÜNLER BARIŞMADI

Geçen yıl TBMM'de MHP'li Durmuş'un Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Peygamber'e benzetilmesi üzerine çıkan tartışmalarda parmağı kırılan AK Partili Orhan Akdemir'de MHP'yi ziyaret eden ekip içinde yer aldı. Ancak ziyaret sırasında MHP'li Duruş karşılama heyetinde yer almadı. Bu durum siyaset kulislerinde 'küskünler barışamadı' şeklinde yorumlandı.

CHP'DE BİR İLK

Terör örgütüne destek veren açıklamaları nedeniyle Deniz Baykal ve ekibinden veto yiyen BDP'liler Kılıçdaroğlu'nun yönetimindeki CHP'ye ilk kez bayram ziyaretinde bulundu. BDP'li heyeti CHP Genel Merkezi'nde yeni genel sekreter Süheyl Batum karşılda. BDP'nin ziyaretinden memnun olduklarını dile getiren Batum, "Türkiye'nin geleceğini inşa etmek için çabalayan her partiyle bir araya geliriz" dedi. CHP'li ve BDP'li heyet arasındaki 'solda birleşme' konuşmaları da ziyarete damgasını vurdu.

CHP'nin küskün üyeleri de parti için bayramlaşmalarda yerini aldı. Özellik Hakkı Süha Okay'ın bayramlaşmak için partisine gelmesi kulislerde 'buzlar eriyor' yorumlarına neden oldu.

GÜNDEM DEMOKRATİK AÇILIM

Kurban Bayramı dolayısıyla CHP Genel Başkan yardımcıları İsa Gök ve İzzet Çetin ile Parti Meclisi Üyesi Nuran Yıldız'dan oluşan CHP heyeti, AK Parti Genel Merkezi'ne bayram ziyaretinde bulundu. Ziyaretin gündemine 'demokratik açılım' damgasını vurdu. AK Parti Kütahya Milletvekili Soner Aksoy, demokratik toplumlarda herkesin konuşması gerektiğini belirterek, farklı düşünceleri alabilmelerinin başka türlü mümkün olmayacağını bildirdi.

CHP'li Gök de herkesin konuşabilmesi ve özgürce fikrini açıklayabilmesi gerektiğini belirterek, ''Ama onun yanında cezaevinde kalan basın mensuplarını nasıl açıklayacağız. Öldürülen, faili meçhul kalan basın mensuplarını nasıl açıklayacağız. Demokrasiyi içselleştirmek çok önemli. Görünürde değil, ailede, çalışma hayatında, üniversitede demokrasi, her şeyde demokrasi. Onu içselleştirmek siyasilerin en büyük görevi'' diye konuştu.

AK Parti Ankara Milletvekili Haluk Özdalga ise demokratikleşme ve insan hakları konusunda çok şey yaptıklarını vurguladı. Gök ise Özdalga'ya, ''Hakikaten reform ise hakikaten demokratik açılımsa hakikaten insan hak ve özgürlükleriyse CHP her zaman için yanında ama altını çizdiğim satır 'hakikaten ise'... Ceza Kanunu'nun 2006 değişikliği herkese büyük bir özgürlük olarak geldi. Bir de baktık ki 31 adet basın yayın suçu. Bundan dolayı cezaevine giren yazarlar. İşte bunların hakikaten olması çok önemli. Hakikaten her türlü olumlu şeyde CHP tüm gücüyle vardır'' karşılığını verdi.

Özdalga da ''Bugün siyasi bir tartışmaya girmek için uygun bir gün değil'' diyerek konuyu kapattı.

MHP’NİN ZİYARETİ

AK Parti Genel Merkezi'ne bayram ziyaretinde bulunan bir başka parti de MHP’di. Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal, Antalya Milletvekili Mehmet Günal ve MYK Üyesi Özgür Bayraktar'dan oluşan heyeti, AK Parti Ankara Milletvekili Haluk Özdalga, Kütahya Milletvekili Soner Aksoy ve AK Parti Kadın Kolları Genel Başkan Yardımcısı Meral Kirişçioğlu ağırladı.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Bal, Türkiye'nin yıllardır sıkıntı içinde bulunduğu konunun bu bayram da tecelli ettiğini ve yaşanan trafik kazalarında çok sayıda vatandaşın hayatını kaybettiğini söyledi. Bal, ''Kazasız belasız bayramları da inşallah beraber görürüz'' dedi.

AK Parti Kadın Kolları Genel Başkan Yardımcısı Kirişçioğlu ise bu yıl iç turizmin olağanüstü büyük rakamlara ulaştığını belirterek, sirkülasyonun fazla olmasından dolayı trafik kazalarının yaşandığına işaret etti. Trafik kazalarının her geçen yıl azaldığını dile getiren Kirişçioğlu, buna karşın dikkatsizlikler nedeniyle bu acıların hala yaşandığını söyledi.

Görüşmede siyasi konularda da değerlendirmeler yapıldı. MHP Genel Başkan Yardımcısı Bal, siyasetteki gerginliklerin Türkiye'de çok önemli değerleri tahrip ettiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

''Özellikle devletin değeri diye tanımlanan Cumhuriyet'in temel nitelikleri ve demokratik kavramlarla, milletin temel değeri olarak kabul edilen din ve vicdan hürriyeti, birbirleriyle çatışırmış gibi takdim edilerek bir gerginlik ortamı yaratılması, hem hepimizin yarattığı bir organizma olan devletimize hem de hepimizin mensup olmakla gurur duyduğumuz milletimize ciddi zarar vermektedir. Biz devlet ve millet değerine saygılı bir parti olarak bu değerlerin çatıştırılmadan kaynaştırılmasını temel prensip olarak kabul ettik.''

DSP HEYETİNİN ZİYARETİ

DSP heyeti adına AK Parti'yi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Vural başkanlığındaki heyet ziyaret etti. Vural, ziyaretin başında kameraman ve foto muhabirlerinin heyetlerin oturma planıyla ilgili talepleri üzerine, 20 yıl boyunca kameramanlık yaptığını anımsatarak,''Kameraman ve foto muhabiri arkadaşlarımı en iyi ben anlarım'' dedi.

Tüm yurttaşların ve İslam aleminin bayramını kutlayan Vural, hükümetin kamu borçlarına ilişkin yapılandırmayla ilgili düzenlemesini DSP olarak olumlu bulduklarını söyledi. Vural, ancak DSP'nin hükümet ortağı olduğu dönemde, yürürlükteki SSK ve Bağ-Kur emeklileriyle ilgili ''maaş denkleştirmesi'' yönetmeliğini anımsattı ve bu yönetmeliğin halen yürürlükte olmasına rağmen işletilmediğini savundu.



Etiketler :