MHP Talabaniyi de unutmamış

MHP Talabaniyi de unutmamış

1 Mayıs 2000'de Türk yetkililerle Talabani arasındaki görüşmede Talabani, peşmerge maaşları için 2 milyon dolar istedi, 57. hükümet 600 bin dolar verdi.

Mutlu Çölgeçen'in haberi

SABAH, 57. Hükümet döneminde MHP lideri Devlet Bahçeli'nin de onayı ile Irak Bölgesel Yönetim Başkanı Mesud Barzani'ye yapılan yardımlardan sonra o dönemde Kürdistan Yurtsever Birliği (KYB) lideri olan Celal Talabani'ye yapılan yardımlara ilişkin ayrıntılara ulaştı. Halen Irak Cumhurbaşkanlığı görevini yürüten Celal Talabani'nin 1 Mayıs 2000'de yapılan görüşmede emrindeki Peşmerge kuvvetlerinin maaşlarını ödeyebilmek için her ay 2 milyon dolar istediği ortaya çıktı. Bu talebi çok gören dönemin 57. Hükümeti ise 600 bin dolara onay verdi. Bunun haricinde 57. Hükümetin görevde olduğu 1999- 2002 tarihlerinde Talabani yönetimine 7 milyon dolar yardımda bulunuldu. 57. Hükümet'in bilgisi dahilinde Talabani ile 1 Mayıs 2000'de Süleymaniye'de yapılan görüşmeye devletin ilgili birimlerinden temsilciler katıldı. Emrindeki peşmerge güçleri için her ay 2 milyon dolar para isteyen Talabani, ayrıca 16 adet 120 mm havan, 30 adet 82 mm havan, 90 adet 80 mm havan, 140 adet RPG-7 Roketatar, 90 adet kanas, 300 bin adet kaleşnikof piyade tüfeği ve 2680 adet tabanca ile 1 milyon adet kaleşnikof 7.62 mm mermisi, 150 bin adet RPK, 60 bin adet BKC, 15 bin adet kanas mermisi, 20 bin adet Dokça mermisi talep etti.

57. HÜKÜMET ONAYI

Talabani'nin bu talepleri üzerine konu önce hükümet üyeleri arasında gündeme geldi. Ankara'da hükümetin emri üzerine devletin ilgili birimleri gerekli çalışmayı yaptı ve Talabani'ye yapılacak yardım kalemleri ve oranları belirlendi. Temmuz 2000'de Talabani ile yapılan ikinci görüşmede yardımların yapılacağı sözü verildi. Ağustos 2000'de başlatılan yardımlar kademeli olarak iki yıl sürdü. Her kalem tek tek tutanak altına alındı.

Talabani'ye yapılan yardımlar

NAKİT: KYB peşmergelerinin maaşları için 600 bin dolar. Bunun haricinde 1999-2002 arasında toplam 7 milyon dolar nakit para.

PEŞMERGE GÜÇLERİ İÇİN: Yazlık-kışlık kamuflaj, bot, fanila, çorap, palaska, matara, ayakkabı, battaniye, pantolon, başlık (kar-yün-haki), kazak (yün-haki), ceket (yün-haki-sahra),yün eldiven.

SİLAH: Kalaşnikof, Kanas, Havan 81, Havan 106, Havan 120 mm, RPG-6, LMGK- Makineli Tüfek, BKC Makineli Tüfek, Obüs 8.76x27

MÜHİMMAT: Kalaşnikof, Kanas, Havan 81, Havan 106, Havan 120 mermileri, RPG-6, LMGK- Makineli Tüfek mermisi, BKC Makineli Tüfek mermisi, Obüs 8.76x27 mermisi, el bombası, doçka (14.5)

MALZEME: Traktör, dürbün, telsiz, batarya, mobil role, jeneratör, battaniye, panço, pusula

KURU GIDA: Un, pirinç, yeşil mercimek, ay çiçek yağı, toz şeker, domates salçası, çay, kırmızı mercimek, bulgur, makarna, patates, beyaz peynir, zeytin.

İşte belgeler

57. Hükümet döneminde 1 Mayıs 2000'de KYB lideri Celal Talabani ile yapılan görüşmede Talabani Türkiye'den para, silah ve çeşitli yardımlar istedi. Bu taleplerin bir kısmı süreç içinde yerine getirilirken, bunlar gizli belgelerde kayıt altına alındı.

MHP'de şok

Koalisyon ortağı olduğu 57. Hükümet döneminde KDP lideri Mesud Barzani ve KYB lideri Celal Talabani'ye yapılan yardımların ortaya çıkması MHP'de şok etkisi yarattı. MHP Genel Merkezi'nin yazılı açıklamasında Barzani'ye çeşitli dönemlerde silah ve para verildiği ima edilerek devletin gizli belgelerinin açıklanması istendi. MHP'nin Barzani'ye ilişkin görüşlerinin değişmediği vurgulanan açıklamada, SABAH'ın haberindeki bilgi ve belgeler yalanlanmadı aksine Barzani ile yürütülen operasyonlara atıfta bulunuldu. Bir dönemin perde arkasındaki ilişkilerin açıklanması istenerek, AK Parti döneminde de benzeri bağlantılar kurulduğu iddia edildi. Barzani'ye yapılan yardımları gösteren gizli belgelerin Başbakan tarafından açıklanması çağrısında bulunan MHP yönetimi, konuyu Habur sürecine getirerek Barzani ile yakın dönemde de pazarlık yapıldığını öne sürdü.

Sabah

Etiketler :