MHP'den İngilizce şarkıya tepki

MHP'den İngilizce şarkıya tepki

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır Eurovision şarkının yabancı dilde olmasına tepki gösterdi.

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, Eurovision Şarkı Yarışması'nda, Türkiye'yi temsil edecek Manga grubunun sunacağı şarkının yabancı dilde olmasına tepki göstererek, ''Bu durumu, hem siyasi iktidarın hem de TRT'nin, Türkçe'ye, Türk milletine karşı yaptığı saygısızlık olarak görüyor ve kınıyoruz'' dedi.

Şandır, Parlamentoda düzenlediği basın toplantısında, Oslo'da 25-29 Mayısta düzenlenecek Eurovision Şarkı Yarışması'nda Türkiye'yi temsil edecek Manga grubunun sunacağı şarkının yabancı dilde olmasını eleştirdi.

Vatandaşların bu konuda tepki gösterdiğini, kendilerine de yoğun şekilde telefon geldiğini belirten Şandır, halkın özellikle, sunulacak parçanın seçimi ile ilgili TRT'nin ortaya koyduğu tavırdan rahatsız olduğunu iddia etti.

''MHP olarak, TRT'nin bu tavrını ve AK Parti Hükümetinin 2003 yılından bu yana sürdürdüğü dil tercihini kınıyoruz'' diyen Şandır, şunları söyledi:

''Bu, Türkçe'ye ve Türk milletine karşı bir saygısızlıktır. Şarkının kalitesini ya da şarkıyı söyleyen sanatçıların kalitesini tartışmıyoruz. Ama 2003 yılından bu yana ne hikmetse bu yarışmada sunulan şarkılar ısrarla Türkçe dışındaki dillerden seçiliyor. TRT kamu kuruluşudur, vatandaşın vergisiyle program yapıyor. Burası Türkiye Cumhuriyeti Devleti'dir. Burada Türk milleti yaşamaktadır ve burada Türkçe konuşulmaktadır. Bir kamu kuruluşu ve Türkiye'yi Türk milleti adına yöneten siyasi iktidar, bu koyuna hassasiyet göstermesi gerekiyor. Bu durumu hem siyasi iktidarın hem de TRT'nin, Türkçe'ye, Türk milletine karşı yaptığı saygısızlık olarak görüyor ve bunu kınıyoruz.''

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Şandır, müziğin dilinin evrensel olabileceğini ancak Türkçe'yi de evrensel noktaya çıkarmak gerektiğini belirtti. Şandır, ''Eğer AKP iktidarı Türkiye'yi küresel ya da bölgesel güç yapma iddiasını taşıyorsa, Türkçe'yi de evrensel bir seviyeye çıkarmak zorundadır. Eurovision Şarkı Yarışması'na kendi duygularımızı, kendi dilimizle yansıtan müzik parçaları ile katılmanın daha şık olacağını düşünüyoruz'' diye konuştu.

Etiketler :