MHP'li Vural'dan Başbakan'a namaz tepkisi

MHP'li Vural'dan Başbakan'a namaz tepkisi

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, katledilen Uygur Türkleri için gıyabi cenaze namazına katılmasına 'arz-ı endam' diyen Başbakan Erdoğan'a sert tepki gösterdi.

Vural, "Siz kimsini ki benim namazıma dil uzatıyorsunuz. Biz namazları arz-ı endam için değil, bu acıları paylaşmak için kılıyoruz" dedi.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Sincan Uygur Özerk Bölgesinde yaşanan olaylar ile ilgili Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı, ''Uygulamalar konusunda Türk Hükümetinin, devletinin gücünü kullanmaya'' davet etti.

Vural, TBMM Üstün Hizmet Ödül töreni öncesinde Parlamentoda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Vural, Sincan'da yaşanan olaylarda yaşamını yitiren Uygur Türkleri için gıyabi cenaze namazı kılmasına ilişkin eleştirilere, ''Biz namazları arzı endam için değil, o acıları paylaşmak için kılıyoruz. Sizin (Başbakan) gibi boy pos göstererek namaz kılma adetimiz yoktur'' dedi.

''Başbakan Erdoğan koalisyon hükümeti döneminde 'Devlet Bahçeli başbakan yardımcısıyken Uygur Üniversitesi'nde Uygur Türkçesi'nin yasak olduğunu ve hiçbir şey yapılmadığını' öne sürdü. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?'' şeklindeki soru üzerine Vural, MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin açıklama yaptığını anımsattı.

MHP'li Vural, 2002 yılında böyle bir yasağın söz konusu olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

''7 yıldan beri sayın Başbakan siz ne yaptınız? Yan gelip yattınız mı bu konuda? 7 yıldan bu yana bu konuyla ilgili hangi adımı attınız? Dolayısıyla sayın Başbakan'ı, bunun üzerinden bir siyasi rant elde etmek isteyeceğine, bu uygulamalar konusunda Türk hükümetinin, devletinin gücünü kullanmaya davet ediyorum. Ucuz siyaset yapmasın. Böyle bir katliam karşısında, insanlığın katledildiği bu olay karşısında MHP'nin duruşunu, kan üzerinden siyaset yapmak olarak değerlendiren sayın Başbakan'ı, omurgalı duruşa davet ediyoruz.''

Başbakan Erdoğan'ın partisinin Erzurum Kongresi'nde kendisine yönelik değerlendirmesi olduğunu ifade eden Oktay Vural, ''Cuma günü, Cuma namazını kıldıktan sonra Uygur Türkleri'nin katledilmesiyle ilgili bir gıyabi cenaze namazına katıldım. Sayın Başbakan, benim orada arz-ı endam ettiğimi buyurmuşlar. Siz kimsiniz ki benim namazıma dil uzatıyorsunuz? Biz namazları arz-ı endam için değil, o acıları paylaşmak için kılıyoruz. Sizin gibi boy pos göstererek namaz kılma adetimiz yoktur. Bizim namazımıza dil uzatmak sizin haddinize değildir. Gönül isterdi ki siz de gıyabi namazda bulunsaydınız. Neden yoktunuz? Sayın Başbakan, Çinli meslektaşlarınız gıyabi namaz kılınmasını istemedi mi? Uygur Türkleri'nin Cuma günü Cuma namazı ve cenaze namazı kılması engellenmişken siz de Türkiye'de bizim namaz kılmamızı mı engelleyeceksiniz? Nasıl kendinizde böyle bir yetki görüyorsunuz?'' diye konuştu

Etiketler :