MHP'yi Yine Çok Kızdıracak...

MHP'yi Yine Çok Kızdıracak...

Başbakan yardımcısı Bülent Arınç MHP için "Tayyip Erdoğan'a karşı kıskançlık, haset içinde oldukları için, güçlü liderliği altında ezim ezim ezildikleri için Türkeş'in sözlerini bile inkar edecek noktaya geliyorlar" dedi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç , 'Başkanlık sistemi Türkiye'de tartışılmalı mı? Tartışılmalı. Başka sistem tartışılmalı mı? Demokratik olmak şartıyla elbette tartışılmalı. Fikir, düşünce özgürlüğü varsa... 'Hayır kardeşim bugünkü sistemden başkasını zinhar konuşturmam' derse bir adam, o adamın zekasından şüphe etmek lazım ' dedi.

Arınç, Bursa'daki yerel televizyonların ortak yayınladığı 'Medya Buluşması ' adlı canlı yayın programında, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Alparslan Türkeş'in sözleri

Başbakan Yardımcısı Arınç, Türkiye'de başkanlık sisteminin, yarı başkanlık sisteminin ya da başka sistemin demokrasi içinde kalmak şartıyla tartışılabilmesi durumunda en doğru yolun bulunacağını belirterek, şöyle konuştu:

'Ama birileri, bu başkanlık koltuğunu, başkanlık makamını, başkanlığın yetkilerini güçlü lider olan Recep Tayyip Erdoğan'ın şahsında gördükleri için, siyaseten karşı çıkıyorlar, bilimsel olarak karşı çıkmıyorlar. Anayasal olarak, yönetim biçimi olarak karşı çıkmıyorlar. '9,5 yıldır tek başına iktidar, 10 yıldır partisini başarıdan başarıya götürüyor. Türkiye'yi büyüttü, kalkındırdı, güçlendirdi, dış politikada etkin. Bugüne kadar neler neler yaptık da yerinden kıpırdatamadık. Bir de bu adam başkan olursa kardeşim bizim halimiz ne olur?' Bütün endişe budur. Bunun çok somut örneğini, Sayın Başbakan elindeki bir yazıdan okuyarak verdi. Rahmetli Alparslan Türkeş, MHP'de herkesin, başta Sayın Bahçeli'nin her sözüne, her konuşmasına itibar ettiği bir insandır. Her yıl, ölüm yıl dönümünde mezarı başında ibrikle sular, duasını yapar. Alparslan Türkeş'i, ben de Türk milliyetçisi olarak, siyasetçisi olarak parlamentoda yaptığı çalışmalarla takdir ederim. Türkiye için yaptıkları konusunda övgüyle bahsedebilirim. Alparslan Türkeş'in fikirleri beni bağlamaz. Ben 9 ışık ilkesine inanmış değilim. Milliyetçilik noktasında onlardan farklı bir noktadayım. Ben de ülkemi bayrağımı seviyorum ama benim kriterim, 'ben bu ülke için ne yaptım'dır. '

Bahçeli'nin, bütün sözlerine inandığı Alparslan Türkeş'in başkanlık sistemiyle ilgili sözlerine 'Hayır ' demesinin mümkün olmadığını vurgulayan Arınç, 'Türkeş, 'bizim geleneklerimizde, töremizde, inancımızda başkanlık sistemi vardır. Biz, Türk milleti olarak güçlü bir liderliği beğenir ve arkasından gideriz' diyor. '9 ışığın temel prensibi başkanlıktır' diyor. Bunu okudu Başbakan. Hepimiz merak ediyoruz; Bahçeli bu işe ne diyecek? Ne dese beğenirsiniz, '9 ışıktan bahsetmene sevindim ama sen ruhuna bak, orada yazılı olana bakma. Sen özüne bak.' Büyükanıt da öyle demişti, 'Sözde değil, özde laik olacak cumhurbaşkanı' demişti ' diye konuştu.

Arınç, Alparslan Türkeş'in söylediklerine karşın yapılan açıklamaların dikkati çekici olduğuna belirterek, şunları kaydetti:

'(Bizim de fikrimiz böyledir, biz 9 ışığa iman etmiş insanlarız) demesi gerekenler, sırf AK Parti'ye karşı olmak için, sırf Tayyip Erdoğan'a karşı, kıskançlık, haset içinde oldukları için, güçlü liderliği altında ezim ezim ezildikleri için, Türkeş'in sözlerini bile inkar edecek noktaya geliyorlar. Biz öyle yasalar çıkarıyoruz ki projeler yapıyoruz ki CHP, 'Bizden çaldınız bazılarını' diyor. Ne kadar güzel, özenmişiz, doğru bulmuşuz. Gelin o zaman destek olun parlamentoda. Aleyhte konuşup ret oyu veriyorlar, neden? 'Biz size muhalefet etmek zorundayız' diyorlar. Bizimle yarışmayı millete daha çok hizmet etmek olarak anlayacakları yerde, AK Parti'nin güçlenmesini, Başbakan'ın, hükümetin güçlenmesini istemiyorlar. Soruyorum; 26 maddelik anayasa değişikliğine MHP, CHP niye 'hayır' demiştir? '

'Türkiye hangi sistemle daha iyi yönetilir? ' sorusunun konuşulması gerektiğini ifade eden Arınç, 'Ben şahsen Meclis Başkanlığı yaptığım dönemden itibaren TBMM ağırlığının daha yukarıda olmasını isterim, bunu tecrübelerimle gördüm. Ama biri beni ikna etse, 'Başkanlık sistemi daha iyidir' dese veya başka sistemi söylese de ben kesinkes reddetmem. Ben fikirlere açığım. Mutlaka başkanlık veya bir başka tartışmanın kavga ederek, küfürleşerek değil, fikir bazında, anayasa bazında tartışılması gerektiğini düşünüyorum ' diye konuştu.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.