Migros'tan 12 Bin Kişiye İş

Migros'tan 12 Bin Kişiye İş

Türkiye krizin bitip bitmediğine yönelik tartışma yaparken, ekonomik canlılığın en önemli göstergesi olan perakende sektörünün dev ismi Migros, tarafını belli etti.

Perakende devi Migros 2.7 milyarlık yatırım kararıyla ‘tünelin ucunda araba değil ışık’ olduğunu gösterdi. Migros sadece bu yıl 400 mağaza açacak, binlerce kişiye istihdam sağlayacak

Türkiye krizin bitip bitmediğine yönelik ‘tünelin ucunda ışık mı var, araba mı var’ tartışması yaparken, ekonomik canlılığın en önemli göstergesi olan perakende sektörünün bir numarası Migros, tarafını belli etti.

Halen bin 370 mağazası bulunan Migros, 1.24 milyar Euro (2.67 milyar TL) yeni yatırım kararı alarak 4 yıl içinde mağaza sayısını 3 bine çıkarmak için harekete geçti. Şirket, tarihinin en büyük yatırımı için bankalarla kredi anlaşması yaparken mağazalardan ilk 400’ü bu yıl içinde açılacak. Tüm yeni mağazalar 2012’ye kadar tamamlanarak hizmete girecek.

PİYASALARA CAN VERECEK YATIRIM

Migros, bu hamlesiyle sadece kendisini büyütmekle kalmayıp sektördeki rekabet nedeniyle rakiplerini de yeni yatırımlara zorlayacak. Bu yüzden Migros’un kararını• perakendedeki istihdam piyasasının ve bağlı olarak gayrimenkul ve mağaza ekipmanları sektörü başta olmak üzere perakendeye iş yapan pek çok sektöre ivme vermesi bekleniyor.

12 bin kişiye iş imkanı sağlayacak olan Migros’un bu dev yatırım hamlesi, dün borsaya da açıklandı. Şirketten yapılan açıklamada finansal ve yatırım ihtiyaçları doğrultusunda kullanılmak üzere Garanti Bankası, İş Bankası, Vakıflar Bankası ve Akbank ile toplam 1.24 milyar Euro’luk kredi sözleşmesi imzalandığı belirtildi. Açıklamaya göre teminat olarak da Migros hisseleri gösterildi.

SATINALMA FIRSATLARINA DA BAKACAK

Kredi anlaşmasına Migros’u geçtiğimiz yıl Koç Grubu’ndan satın alan BC Partners’a bağlı MH Perakendecilik imza attı. Borsa’ya yapılan açıklamada, ana stratejisi büyüme odaklı olan Migros’un, 400 tanesi bu yıl açılmak üzere 4 yıl içinde 3 bin mağazaya ulaşmayı hedeflediği belirtilerek “Organik büyüme programının yanı sıra pazarda fırsatlar oluştuğunda inorganik büyüme alternatifleri de değerlendirilecek, şirketin değerini ve nihayetinde hissedar değerini artırmak için çaba gösterilecektir” denildi.

İlk sinyali Özaydınlı verdi

‘Dürüst satıcı’ sloganıyla hizmet veren Migros’un Yönetim Kurulu Başkanı Bülend Özaydınlı, 1.24 milyar Euro’luk yatırımın sinyalini iki ay önce vermişti. Özaydınlı krize rağmen ürkek planlarla kendi potansiyellerini daraltmadıklarını açıklarken haftada 8 mağaza açarak yüzde 20 büyüme öngördüklerini ifade etmişti.

12 bin kişiye iş imkanı doğacak
Halen 66 ilde, 255 Migros, 296’sı Tansaş, 788’i Şok, 9’u Macro Center ve 6 5M olmak üzere toplam bin 370 mağaza ile hizmet veren Migros Ticaret, 4 yıl içinde açacağı bin 670 yeni Migros mağazası ile iki kat büyüme sağlayacak. Bu büyüme planına paralel olarak halen 16 bin olan çalışan sayısı, önümüzdeki 2 yılda 12 bin kişi daha artıracak.

Migros’un mevcut 750 bin metrekare olan net satış alanı da önümüzdeki 4 yıl içinde 1 milyon 300 bin metrekareye yükselecek. Satış alanı Tansaş ve Şok mağazaları da dahil edildiğinde 2 milyon metrekareyi bulacak. Migros ayrıca 2008 yılında 5 milyar TL olan cirosunu 2012 yılında katlayarak 10 milyara ulaştırmayı hedefliyor. Migros’un bu yılın sonundaki ciro hedefi ise 6 milyar.

Koç’tan ‘Ayışığı Sermayesi’ aldı

Migros’un yatırım kararı alması yabancı sermayenin Türkiye’ye bakışı açısından da önem taşıyor. Koç Grubu, geçen yıl Migros’un yüzde 50.8’ini 1 milyar 977 milyon liraya Moonlight Capital’e satmıştı. Moonlight Capital (Ayışığı Sermayesi), ısıtma ürünleri üreticisi Baymak’ın İngiliz ortağı konumundaki BC Partners’in kontrolünde bulunuyor.

BC Partners, 11 milyar Euro’luk sermayesiyle fon girişim firmalarının lideri konumunda bulunuyor. Moonlight Capital, Migros’u aldıktan sonra Türkiye’de ‘Mh Perakendecilik’ ve ‘Moonlight Perakendecilik’ adıyla iki şirket kurdu..

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :