Millet bunun neresinde?

Millet bunun neresinde?

Türk milleti adına” karar veren yüksek yargının son 8 yılda aldığı kararların hiçbirinde ‘millet’ yok!.. İşte o kararlar:

Başbakan Erdoğan’ın, “Kabullenemediğimiz bir çok yargı kararına uymak zorundayız” dediği ve hükümetin iş yapmasının önüne takoz konulduğunu ima ettiği yüksek yargı kararlarını masaya yatırdık. “Türk milleti adına” karar veren yüksek yargının son 8 yılda aldığı kararların hiçbirinde ‘millet’ yok!.. İşte O kararlar:

 

ASLAN DEĞİRMENCİ’nin haberi

 

Önceki gün özel bir TV’de canlı yayına katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Başbakan olarak bile kabullenemediğimiz birçok yargı kararına uymak zorunda kalıyoruz” dedi. “Jüristokrasi denilen bir yargıçlar devletine doğru bir gidiş mantığı var” diye ekleyen Başbakan Erdoğan, bu gidişin engellenmemesi için belli yargı çevrelerinin referanduma karşı kampanya yürüttüklerini belirtti.

YARGI HERŞEYE KARŞI

Adeta bir muhalefet partisi gibi çalışan yüksek yargının son 8 yılda aldığı kararlar Erdoğan’ın sözlerini doğruluyor. İşte o kararlardan bazıları:

TAM GÜN YASASINA DARBE: Anayasa Mahkemesi Tam Gün Yasası’ndaki “üniversite hastanelerindeki doktorların muayenehane açmalarını engelleyen” maddeyi iptal etti. Sağlık Bakanlığı’nın “Kısmi iptal kararı sadece üniversitedeki doktorları ilgilendiriyor, kamudakilerin ‘31 Temmuz’dan itibaren muayenehane açmaları mümkün değil” şeklindeki basın açıklamasının Danıştay tarafından yürürlüğünün durdurulması ise tam bir kaosa yol açtı.

CUMHURBAŞKANLIĞI İÇİN 367: Anayasa Mahkemesi, Sabih Kanadoğlu’nun gündeme getirdiği ve daha önce hiç uygulanmayan, anayasa değişikliklerinde Meclis’in en az 367 milletvekili ile toplanması gerektiği yönündeki görüşlerine denk düşen karar aldı.

BAŞÖRTÜSÜ TAHAMMÜLSÜZLÜĞÜ: Mahkeme, başörtüsünün üniversitelerde serbest bırakılmasına ilişkin anayasa değişikliğini iptal etti.

AK PARTİ HAZİNE’DEN MAHRUM EDİLDİ: Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, “laikliğe aykırı fiillerin odağı haline geldiği” iddiasıyla AK Parti’nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi’nde dava açtı. Başsavcı’nın, iddianamedeki delillerin büyük bölümünü internet arama motoru ‘google’den derlediği, delillerin tekzip edilen ve aslı olmayan haberler olduğunun ortaya çıkmasına karşın, AYM dava sonucunda AK Parti’nin Hazine yardımından yoksun bırakılmasına karar verdi.

ASKERE SİVİL YARGI: Anayasa Mahkemesi, askere sivil yargı yolunu açan CMK değişikliğini de iptal etti.

TİB DÜZENLEMESİ: AYM polis, jandarma ve MİT’e dinleme yetkisi veren yasada, yalnızca “Başbakan’ın yetkilendireceği kişi veya komisyon”un denetim yapabileceği şeklindeki düzenlemeyi iptal etti.

KATSAYI ZULMÜ SÜRSÜN: Danıştay 8. Dairesi, YÖK’ün 17 Aralık 2009 tarihli katsayı kararını oy birliğiyle iptal etti. Bunun üzerine YÖK, öğrencilerin sorunlarını çözmek için ikinci bir karar aldı. İstanbul Barosu’nun başvurusu üzerine Danıştay 8. Dairesi, 8 Şubat 2010 tarihinde 2. defa öğrenciler arasında eşitliği sağlayan YÖK’ün kararını oy birliğiyle iptal etti.

ECZANELERLE SÖZLEŞME YAPAMAZSIN: Danıştay 8. ve 10. Daire Müşterek Heyeti, 13.01.2010 tarihinde, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Türk Eczacılar Birliği (TEB) arasındaki ilaç temini protokolünün feshine ilişkin SGK işlemi ile eczacılara tek tek sözleşme yapılmasını öngören işlemin yürütmesini oy birliğiyle durdurdu.

GDO DENETİMİNE MÜDAHALE: Danıştay 10. ve 13. Daire Müşterek Heyeti, 04.12.2009 tarihinde Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) olarak bilinen gıda maddelerinin denetimini öngören yönetmeliğin yürütmesini oy çokluğuyla durdurdu.

SONUÇLANDIRILAN İHALE İPTAL EDİLDİ: Danıştay, 13. Dairesi, Türkiye Şeker Fabrikaları’na ait Kastamonu, Kırşehir, Turhal, Yozgat, Çorum ve Çarşamba şeker fabrikalarının özelleştirilmesi amacıyla yapılan ihale ilanı ve şartnamesini 15 Aralık 2009 tarihinde durdurdu. Daire, ihaleyi sonuçlandıran İhale Komisyonu’nun 8 Aralık 2009 tarihli kararını ise 15 Ocak 2010 tarihinde tümüyle iptal etti.

ELEKTİRİK ÜRETİMİNE YASAK: Danıştay, 11 Eylül 2009 tarihinde CHP Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Kemal Anadol’un başvurusu üzerine, İZDEMİR Enerji Elektrik Üretim şirketine Aliağa’da 49 yıllığına termik santral kurma ve elektrik üretme izni veren Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun 4 Haziran 2009 tarihli kararının oy birliğiyle yürütmesini durdurdu.

OTOYOL VE BOĞAZ KÖPRÜSÜ’NE MÜDAHALE: Danıştay 13. Dairesi, 20.08.2008 tarihinde 9 otoyol ve 2 boğaz köprüsünün işletme hakkı devri yöntemiyle özelleştirilmesine ilişkin Özelleştirme Yüksek Kurulu kararının yürütmesini oy birliğiyle durdurdu.

ALTIN ARATAMAZSIN: Danıştay 6. Dairesi, 09.07.2007 tarihinde, Uşak Kışladağ’daki altın madeni ile ilgili araştırma yapılmasına ilişkin Çevre Bakanlığı’nın kararını durdurdu.

İHALE YAPAMAZSIN: Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, 29 Şubat 2009 tarihinde, TCDD Genel Müdürlüğü’ne ait İzmir Limanı’nın özelleştirilmesi amacıyla açtığı ve 1 milyar 275 milyon dolara Global-Hutchison Whampoa Ltd-Ege İhracatçı Birliği ortaklığının kazandığı ihalenin yürütmesini durdurdu.

ERDEMİR’İN SATILMASINA ENGEL: Danıştay 13. Dairesi, 17.04.2006 tarihinde Zonguldak Ereğli’deki yassı çelik üreticisi Erdemir’in OYAK’a devrine ilişkin Rekabet Kurulu kararının yürütmesini durdurdu. 2004 yılında 790 milyon TL net kar açıklayan Erdemir’in sadece yüzde 49 hissesi için toplam 2,96 milyar dolar ödemişti.

MADENCİLİĞE MÜDAHALE: Danıştay 8. Dairesi, 09.11.2009 tarihinde, madencilik sektörünü yakından ilgilendiren ve orman sayılan alanlarda madencilik faaliyetlerine izin veren “Madencilik Faaliyetleri İzin Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”in yürütmesinin durdurulmasına karar verdi.

ÖZELLEŞTİRME YAPAMAZSIN: Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, 28.12.2007 tarihinde, PETKİM’in yüzde 51 oranındaki hissesinin blok satışına ilişkin özelleştirme şartnamesinin yürütmesini durdurdu. PETKİM için 5 Temmuz 2007’de açık artırma yapılmış, 2 milyar 50 milyon TL teklif veren Rus-Kazak ortaklığı yerine ihale, ikinci olan Azeri konsorsiyuma, Socar- Turcas-Injaz OGG’ye verilmişti.

BELEDİYE BAŞKANINA ENGEL: Danıştay 13. Dairesi, 31 Aralık 2009 tarihinde, doğalgaz şirketi İGDAŞ’ın özelleştirilmesi için İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı’na yetki veren belediye meclis kararının yürütmesini durdurdu.

NÜKLEER SANTRAL KURMAK YASAK: Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, 10 Kasım 2009 tarihinde, Mersin- Akkuyu’da nükleer enerji santralı kurulması için gerekli düzenlemeleri içeren “Nükleer Güç Santrallarının Kurulması ve İşletilmesi ile Enerji Satışına İlişkin Kanun Kapsamında Yapılacak Yarışma ve Sözleşmeye İlişkin Usul ve Esaslar ile Teşvikler Hakkında Yönetmelik”i iptal etti.

TERMİK SANTRAL KURMAK DA YASAK: Danıştay 13. Dairesi, 23 Eylül 2009 tarihinde, Anadolu Termik Santralleri A.Ş.’nin Sinop’ta inşa edeceği 1020 megavat kurulu gücündeki ithal kömürle çalışacak elektrik üretim santralı için yürütmeyi durdurma kararı aldı. Mahkeme, aynı kapsamda Türkerler İnşaat’ın Sinop Ayancık’ta Düzhan Enerji Yatırım A.Ş. şirketi adına 600 megavatlık ithal kömür santralı için de yürütmeyi durdurma kararı verdi.

YÖK’E BAŞÖRTÜ AYARI: Danıştay 8. Dairesi, 12 Mart 2008 tarihinde, YÖK Başkanı Prof.Dr. Yusuf Ziya Özcan’ın, “başörtüsünün yükseköğretimde serbest bırakılmasını öngören anayasal değişikliklere” gerek olmadığına ilişkin rektörlüklere gönderdiği yazıyı “genelge” kabul ederek, oy birliği ile yürütmesini durdurdu.

YÖNETMELİĞE MÜDAHALE: Danıştay 5. Dairesi, 13.01.2010 tarihinde, eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu’nun talebi üzerine hakim-savcıların telefonlarının dinlenmesine olanak tanıyan Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu Yönetmeliği’nin yürütmesini durdurdu.

Vakit-

Etiketler :