Milli Gazete Taşı Gediğine Koydu

Milli Gazete Taşı Gediğine Koydu

Gazeteler bugün Türkiye-İsrail ilişkilerinde yaşanan gerilimi manşetten duyurdu. Fakat en sert ve çarpıcı manşet Milli Gazete`den geldi.

Dünyanın gözü önünde Filistinlilere soykırım yapan, çoluk çocuk dinlemeden katliam yapan vahşi terör devleti İsrail, Dışişleri Bakanlığı`na çağırdığı Tel Aviv Büyükelçimiz Oğuz Çelikkol`u "alçak" koltukta oturtarak diplomatik bir terbiyesizliğe imza attı.

Kurtlar Vadisi adlı dizide İsrail karşıtı görüntü ve ifadeleri protesto etmek üzere Türk Büyükelçisi`ni dün Dışişleri Bakanlığı`na çağıran İsrail, alçakça bir skandala imza attı. Türk Büyükelçisi Oğuz Çelikkol`u kendi koltuğundan daha "alçak" bir yere oturtan ve bundan da "gururla bahseden" İsrail Dışişleri Bakanı Yardımcısı Danny Ayalon, gazetecilerin büyükelçiyle el sıkışması talebini de reddetti ve Çelikkol ile tokalaşmadı.

İsrail Dışişleri Bakanı Yardımcısı Daniel Ayalon, Türkiye`nin İsrail Büyükelçisi`ni dün bakanlığa çağırarak, "Türk medyasındaki antisemitik içerikli veya İsrail karşıtı yayınların durdurulmasını" istedi. Ayalon, "Bu Yahudi toplumunu, İsrail heyetlerini ve Türkiye`ye giden Yahudi turistleri tehlikeye atan, müsamaha gösterilemeyecek bir durumdur." dedi. Türk Büyükelçi`nin ise diziyi kınadığı ve mesajı Ankara`ya ileteceğini söylediği belirtildi. Görüşmenin ardından dün İsrail medyasında yer alan haberlere göre Ayalon ve Çelikkol`un görüşmesinde diplomatik skandallar yaşandı. Büyükelçi Çelikkol, görüşmede Ayalon`un koltuğundan daha "alçak" bir yere oturtuldu. Görüşmenin sonunda ise gazetecilerin Çelikkol ile tokalaşmasını istenen Ayalon bunu reddetti. Gazetecilere de İbranice olarak "Dikkat edin o alçakta biz yüksekte oturuyoruz, masada sadece bir İsrail bayrağı var ve gülümsemiyoruz" dedi.

Liberman kasıtlı yaptırıyor

İsrail Dışişleri kaynakları, Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman`ın bugünlerde Türkiye ile ilişkileri kasıtlı olarak germeye çalıştığını ileri sürerek, Türkiye`nin İsrail Büyükelçisi Oğuz Çelikkol`un dün Dışişleri`ne çağrılarak `Kurtlar Vadisi` dizisinden dolayı protesto verilmesinin de bu politikanın bir uzantısı olduğunu iddia etti. Haaretz gazetesine konuşan ve kimliği gizli tutulan yetkili, Dışişleri Bakanı Lieberman`ın, Savunma Bakanı Ehud Barak`ın bugün başlaması planlanan Türkiye ziyaretini engellemek için kasıtlı olarak ilişkileri gerdiğini söyledi.

İsrail Dışişleri Bakanı`nın, Pazartesi akşamı itibariyle Ankara`da olması ve Salı günü resmi görüşmelere başlaması bekleniyordu. Ancak Haaretz`e göre, Türkiye`nin İsrail Büyükelçisi Çelikkol`un İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon tarafından davet edilip, Kurtlar Vadisi dizisindeki İsrail aleyhtarı sahnelerden dolayı Türkiye`nin protesto edilmesi ve hemen hemen aynı saatlerde Başbakan Erdoğan`ın İsrail`i bölge barışı açısından tehdit olarak niteleyip Filistinlilere karşı aşırı güç kullanmakla suçlaması ilişkileri yeniden gerdi. Haaretz`e göre İsrailli yetkililer, Lieberman`ın Türkiye ile ilişkileri gererek Ankara`nın İsrail ile Suriye arasında yeniden arabulucu olmasını engellemeyi amaçlıyor.

Dizilerden bile korkuyorlar

İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon, Büyükelçi Çelikkol`a İsrail`in protestosunu iletti. İsrail`i rahatsız eden bölümde, Mossad bir Türk çoçuğunu kaçırarak İsrail Büyükelçiliği`ne götürüyordu. Dizide, bunun üzerine Büyükelçiliğe düzenlenen baskın sonucunda orada görevli bir diplomat öldürülüyordu.

Öte yandan, Türkiye ile İsrail arasında yeniden tırmanan gerginlik, İsrail gazete ve televizyonlarında birinci haber oldu. Haaretz ve Yediot Ahronot gazeteleri haberi manşetten duyururken, Channel 2 kanalı da birinci haber olarak duyurdu.

İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın Lübnan Devlet Başkanı Refik Hariri ile yaptığı basın toplantısındaki sözlerini eleştirerek; "Dizginlenemez bir dil sürçmesi. Türkler İsrail devletine ve İsrail Silahlı Kuvvetleri`ne ahlak dersi verecek son ülke!" dedi.

İsrail Dışişleri Bakanlığı tarafından "Kurtlar Vadisi" dizisinin Mossad ajanlarının bir Türk çocuğunu kaçırdığı bölümünden duyulan rahatsızlığı dile getirmek üzere çağırılan Türk Büyükelçisi Oğuz Çelikkol`a yapılan muamele, kamuoyunun büyük tepkisini çekti.

"Özür dilemesi gerekenler Türklerdir"

Olayın İsrail medyasında yankı bulması üzerine açıklama yapan Kadima Milletvekili Majalli Whbee, Ayalon`u davranışı kınanacak politika yapmakla suçlarken "Ayalon özür dilemeli" dedi.  Whbee konuyla ilgili olarak sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye ile İsrail arasında ciddi bir anlaşmazlık var ve bu, kamuoyu önünde maksatlı ve gereksiz bir biçimde küçük düşürerek değil, saygı ile ele alınmalı. Diplomat Ayalon, siyasetçi Ayalon`un yaptıklarını telafi etmeli, Türk Büyükelçisinden özür dilemeli ve gelecekte Dışişleri Bakan yardımcısı görevini, partisinin siyasi gündeminden nasıl ayıracağını bilmelidir." Tepkiler üzerine Çelikkol`dan  özür dilemesi istenen Bakan Ayalon ise "özür dileme"yi reddetti. Çelikkol`a yönelik davranışı "standart diplomatik muamele" olarak nitelendiren Ayalon, "Özür dilemeyeceğim. Aslında Erdoğan`ın söylediklerinden ve tv dizisinden dolayı özür dilemesi gereken Türklerdir" şeklinde konuştu.

Erdoğan ne demiti?

Başbakan Erdoğan Hariri`yle birlikte yaptığı basın toplantısında şu şekilde konuşmuştu: "İsrail`in BM kararlarına göre yaptığı ihlal 100`ün üzerinde. İsrail`in yaptırımlarına sessiz kalacak değiliz. Bu kararlar uygulanmayacaksa neden var. Gerek kara gerek hava sahası ihlali kabul edilir şeyler değildir. Barışı kim ihlal ediyorsa Türkiye olarak biz onun karşısındayız. Barışı kim tehdit ediyorsa onun da karşısındayız. Bölge yeni bir Irak sendromunu kabul edemez. İran ile ilgili konuda ileri sürülen tez, Nükleer silah konusudur. Bizler hiçbir ülkenin nükleer silahlanmaya gitmesini tasvip etmiyoruz. Ama diğer tarafta İsrail`de de nükleer silahlanma var. İran`a bu yönde uyarı yapanlar İsrail`e aynı uyarıyı yapmıyorlar. Bu bölgede nükleer silah var. İsrail de bunu kabullendi. Nitekim kitle imha silahı olarak fosfor bombalarıyla bunu Gazze`de uyguladılar. Kimse fosfor bombalarının kitle imha silahı olmadığını söyleyemez. Ortadoğu`nun barışı dünyanın barışıdır. İsrail yönetimi her şeyden önce barıştan yanı mı değil mi? Bakın Gazze yine bombalandı. Ne vardı da bombaladınız? Bölgeden füze atışı falan da yok. `Ben istediğimi yaparım` diyor. Bu tabloyu tasvip etmemiz mümkün değiliz. Kim barışın ve mağdurun yanındayız. Sürecimizi ve siyaset anlayışımızı da bu anlayış üzerine inşa edeceğiz."

Kurtlar Vadisi`nden israil`e cevap

"Önce Filistinli çocuklara uyguladığın vahşeti durdur"

İsrail`in, "Kurtlar Vadisi" dizisinden duyduğu rahatsızlığı dile getirmesinin ardından dizi yapımcısı Pana Film bir açıklama yaparak İsrail`e cevap verdi. Açıklamada, "İsrail, başta Birleşmiş Milletler raporları olmak üzere, birçok uluslararası insan hakları örgütünün hazırladığı raporlarda defalarca savaş suçlusu ilan edildi. İsrailli yetkililerin Filistinli çocuklara olan hassasiyetinin derecesini, başta İsrail halkı olmak üzere, dünya kamuoyu ibretle seyrediyor. Filistinli çocuklar, en temel yaşamsal hakları olan beslenme, sağlık, eğitim gibi haklardan mahrum ediliyor. Birleşmiş Milletler bayrağı altındaki çocukları

bombalamaktan çekinmeyen İsrail yönetimi, neden Kurtlar Vadisi dizisinde yaptıklarının anlatılmasından rahatsız oluyor? Kurtlar Vadisi Irak filminde, İsrailli bir doktorun organ kaçakçılığına karıştığını gösteren sahneler de eleştirilmiş ve yalanlanmıştı. Ancak kısa bir süre önce bizzat İsrailli kaynaklar, bu sahnenin doğruluğunu kanıtlayan gerçekleri ortaya çıkardılar. İsrail yönetimi, insanlık dışı uygulamalarının teşhirini diplomatik yollardan engellemeye çalışmak yerine, bir an önce Filistinli çocuklara uyguladığı vahşeti durdurmalıdır. Kurtlar Vadisi, doğruları söylemeye ve yanlışları teşhir etmeye devam edecektir."

Dışişleri Bakanlığı`ndan İsrail`e kınama

Dışişleri Bakanlığı, İsrail`in açıklamasındaki ifadeleri şiddetle kınadı. Bakanlık, İsrail tarafından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın açıklamalarına gösterilen sert tepki ve Tel Aviv`deki Türk Büyükelçisi Oğuz Çelikkol`a yapılan küçük düşürücü muamele üzerine, İsrail`in Ankara Büyükelçisi Gabby Leby`yi çağırarak duyulan rahatsızlığı iletti.

Dışişleri Bakanlığı`nın konuya ilişkin yazılı açıklamasında "Tarih boyunca Yahudiler her dara düştüklerinde Türkler kendilerine ellerini uzatmışlardır. Dolayısıyla, `Türkiye`nin İsrail`e ahlak dersi verecek son ülke` olduğu yönündeki bizzat Yahudi halkının hafızasıyla bağdaşmayacak bu iddiayı reddediyoruz. Gerçekleri tahrif eden bu ifade, tarihe karşı bir haksızlıktır. İsrail açıklamasındaki ifadeleri şiddetle kınıyoruz" görüşüne yer verildi.

Etiketler :