Milli Saraylar, ödünç alınan eşyaların peşinde

Milli Saraylar, ödünç alınan eşyaların peşinde

Kamu kuruluşlarının 100 yıl önce alıp geri göndermediği eşyalar Meclis Milli Saraylar Daire Başkanlığı tarafından tek tek isteniyor. İade çağrısına şu ana kadar sadece Cumhurbaşkanlığı kulak verdi.

Süheyl Sancar'ın haberi

Milli Saraylar, 100 yıl önce kamu kuruluşları tarafından ödünç alınıp geri verilmeyen saray eşyalarının peşine düştü. Milli Saraylar'ın iade çağrısına sadece Cumhurbaşkanlığı kulak verdi. Cumhurbaşkanlığı ödünç aldığı, II. Mahmut tuğralı altın kaplama yemek takımını saraya iade etti. Böylece 7.947 parça ziyafet sofrasının bir bölümü Saray Koleksiyonları Müzesi'nde görülebilecek.

Milli Saraylar'ın, kamu kurumları tarafından ödünç alınan ve geri verilmeyen tarihî eserlerin de iadesini istediği ortaya çıktı. TBMM Milli Saraylar Daire Başkanı Yasin Yıldız, "2004 yılında saraydan ödünç alınan yemek takımı, halı ve mobilyaları geri istedik. Kurumlarla yazışmalar yapıldı; fakat Cumhurbaşkanlığı dışında hiçbir kurum eserleri geri göndermedi. Kültür Bakanlığı ve ikinci Meclis binası gibi birçok kurumda sergilenen eserlerimiz var." dedi. Kılıç, sarayda sergilenmeyen objeleri ziyarete açmaya çalıştıklarını belirtti. Bu amaçla Saray Koleksiyonları Müzesi'nin kurulduğunu dile getiren Yıldız, "Milli sarayları ziyaret edenler saray eşyalarının küçük bir bölümünü görebiliyordu. Dolmabahçe Sarayı depolarında bulunan 45 bin tarihî eser, Saray Koleksiyonları Müzesi'nde bir araya getirildi. Restorasyonu tamamlanan 5 bin obje müzede sergilenecek." şeklinde konuştu.

Saray Koleksiyonları Müzesi'nin Şubat 2011'de resmî bir törenle açılması bekleniyor. Müzede, Abdülaziz'e ait bebek elbisesi, Abdülmecit Efendi'nin resim çalışmaları, yemek takımları, halılar da yer alacak. Halife Abdülmecit'in kızı Dürrülşehvar Sultan'ın eğitim gereçleri ve oyuncakları da dikkat çekiyor. Abdülmecit Efendi'nin Türkiye'den ayrılmadan önce yaptığı sanat çalışmaları da görülebilecek. Saray Koleksiyonu'nda krema makinesinden daktiloya, telefondan kameraya kadar birçok teknolojik alet de görülebilecek. Koleksiyonun en ilginç ayrıntılarından biri ise hasta ve engelliler için hazırlanmış sandalyeler. İki bölümden oluşacak olan müzenin ilk bölümünde hanım sultanlara ait oyuncaklar, şehzadelere ait kıyafetler, birtakım elyazmaları, temizlik aletleri, halılar, tekstil ürünleri, mutfak araç gereçleri gibi pek çok tarihî eser görülebilecek.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :