Altın 2,296.97
%0.93
BIST 9,054.59
%2,81
Dolar 32.33
%0.23
Euro 35.06
%0.15
İstanbul
23°
Milli Savunma Bakanı'nın açıklamaları tartışma yarattı!

Milli Savunma Bakanı'nın açıklamaları tartışma yarattı!

Hükümet terörle mücadelede başarılı mı?

 

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın, Şemdinli'de sıcak çatışmaların devam ettiği bir ortamda, hükümetin terörle mücadelede başarılı olduğu yolundaki açıklaması tartışmaya yol açtı. Bazı uzmanlar hükümeti başarılı bulurken istihbarat eksikliğine dikkat çekti. Asker kökenli uzmanlar ise güvenli karakollar konusunun bile bu zamana kadar çözülmemesinin, 'başarı' açıklamasını gülünç hale getirdiğini vurguladı.

'Uludere'ye kadar 30 yılın en başarılı dönemiydi'
Ankara Strateji Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Mehmet ÖZCAN:

Konkonktür olarak bakmak lazım. Terörle mücadelede başarılı dönemler yaşandı. Eylülden aralık ayına kadar 30 yılın en başarılı dönemi oldu. Uludere'ye kadar. O dönemden sonra Uludere sendromu ile güvenlik güçleri yanlış yapmamak için geri çekildi, planlı operasyonlar yapılmadı. 2 ay neredeyse hiç operasyon yapılmadı. O dönemde şu ana kadar yapılmayanlar yapılmıştı, başarılıydı. Son döneme baktığınızda Uludere hatasının kaygısıyla güvenlik güçlerinde çekingenlik yaşandı ve hâlâ atlatılabilmiş değil. Uludere'de operasyon hatası yok, istihbarat hatası var. İstihbarat hatasını minimize etmek gerek. Nokta operasyon için istihbarat lazım. Sınırlar delik deşik olursa, istihbarat zayıf olursa terörle mücadele başarılı olmaz. Dış ayaktaki zafiyetin güçlendirilmesi gerekiyor. Bu MİT'in görevidir. Sınırı geçtikten sonra önüne karakol geliyor. Eksikler giderildiyse neden hâlâ doçkalar geçiyor, bu kadar insan geçiyor. Bir boyutuyla istihbarat, bir boyutuyla operasyon sıkıntısı var. Delik deşik bir sınır ve hemen dibinde kendini koruyamayan karakol.

'60 güvenli karakol gülünç'
BİLGESAM Başkanı Emekli Deniz Kurmay Albay Atilla SANDIKLI:

Operasyonlar, özverili çalışmalar başarılı şekilde sürüyor. Şemdinli'de PKK'nın girişimi büyük zaiyatla sonuçlandı. Bu da olumlu oldu. Terörle mücadele sabırlı, moral motivasyon yüksek tutularak yapılabilir. Stratejide değişiklik olması lazım. Kan-dil'den itibaren, beyninden iti -baren mücadel e yaparsanız zarar verirsiniz. Ancak dökün-tül er gel ir bunl arı da yurtiçinde avl amak mümkün olabil ir. O açıkl amayı başarısız buldum. 250 karakoldan ancak 60'ı gü-venl i karakol ise bu gül ünçtür. 250 karakol u yapacak güçte değilse bu nasıl kararl ıl ık, nasıl başarı? Kandi I 'e müdahale ka-rarl ıl ığını göstermeniz gerekir.

'Başarılıyız, 'sırça köşk'ten kimse konuşmasın'
AK Parti Milletvekili-Darbeleri Ar. Kom. Üyesi Selçuk ÖZDAĞ:

Yol üstünde bağı olanla, güzel yari olanın başı dertten çıkmaz. Türkiye'nin hem yol üstünde bağı var hem güzel yari var. Ben Tunceli'den yeni geliyorum. Çok iyi biliyorum bölgeyi. Kervan geçmez kuş uçmaz yerler. Geceleyin kimin nerede olduğu belli değil. Ben bu toprakları koruyacağım diyorsunuz. İçişleri Bakanı başarılıdır. İstikrarlı bir adamdır. Doğru şey söylüyor. PKK'ya taviz vermiyor. Kürt sorunu algısı devletleşme algısıdır. Teröre karşı şahin, vatandaşa karşı güvercin olma mecburiyetimiz vardır. Türkiye askeri istihbaratıyla, sivil istihbaratıyla, siyasi iradesiyle alan hâkimiyetini kurmaya başladı. Bölgedeki olaylar da terörü tetikliyor. Türkiye siyasi olarak da büyüyor. Başarılı bir mücadele veriyor. "Aşk nedir?" demişler, "Olda gör" demişler. Oraya gitsinler görsünler. Sırça köşklerden kimse konuşmasın. Güvenlik güçlerimiz cansiperane mücadele veriyor. İçişleri Bakanı'nı çok başarılı buluyorum.

'Zafiyet terörü güçlendirdi'
USAK Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İhsan BAL:

HABERTÜRK TV'ye yaptığı açıklamada Prof. Dr. İhsan Bal, hiçbir terör örgütünün sadece kendi yeteneği ile başarılı olamayacağını belirterek, gerek siyasi iradede, gerekse güvenlik bürokrasisinde ve istihbaratta yaşanan zafiyetlerin terörün elini güçlendirdiğini vurguladı. Saldırıların örgüt tarafından devlet ile vatandaş arasındaki bağı zedelemeye yönelik olarak yapıldığını ifade eden Prof. Dr. Bal, artık "inisiyatif üstünlüğü" almanın gerekliliğini kaydetti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.