Milli tank projesine İsrail darbesi

Milli tank projesine İsrail darbesi

Türkiye'yi büyük zarara uğratan M60 tanklarının modernizasyonu ihalesiyle ilgili yaşanan gecikmeye iki önemli tepki geldi.

BUGÜN'ün gündeme getirdiği ihale skandalıyla ilgili emekli Tümgeneral olan MHP Milletvekili Erdal Sipahi ve ihalenin yapıldığı dönemde Savunma Sanayii'nde görevli bir bürokrat önemli tespitlerde bulundu. İhalenin yapıldığı dönemde Kara Kuvvetleri'nde Tümgeneral rütbesiyle görev yapan Sipahi, başlangıcından itibaren şaibeli olan ihalenin sonucunun da hüsran olduğunu söyledi. Şüphelerinde haklı çıktığını belirten Sipahi, projeyle hedeflenen teknoloji transferinin de yapılmadığını vurgulayarak, "Bu ihale yüzünden milli tank projemiz de gecikti" dedi.

Konuyu Meclis’e taşıdım

Konuyu uzun süredir takip eden ve Meclis'e tanklarla ilgili sürekli soru önergeleri veren Sipahi, modernizasyon ihalesinin tank konusunda tecrübesi olmayan İsrail firmasına verilmesinin hatalı bir tercih olduğunu belirterek, Türkiye'nin büyük zarara uğratıldığını savundu. Sipahi şunları söyledi: "Ben tank subayıyım. Bu konuda uzmanım ve kitaplarım var. Anlaşmaya göre 2002 yılında 65 ve 2003 yılında 104 adet olmak üzere tanklarının tamamının 2003 sonuna kadar modernize edilmesi gerekiyordu. Tanklar hâlâ ortada yok. İş lüzumundan fazla gecikti. Öngörülen standartlara ulaşsa bile günümüz teknolojik ihtiyaçları karşılama konusunda ciddi şüphelerim var.”

Kaynaklar boşa gitti

Sipahi, ihaleyle Türkiye'ye teknoloji transfer edileceğinin iddia edildiğini, ancak bu transferin de yapılamadığını söyledi. Söz konusu ihale nedeniyle milli tank projesi olan Tank2000 projesinin de geciktiğini ifade eden Sipahi, "Buna aktarılan kaynakla modern tank projesi başlatılabilirdi. Kaynaklar boşa gitti. İsrail ile yürütülen bütün projelerde benzer sorunlar yaşanıyor. İnsansız hava aracı projesi de aynı şekilde yürümedi" dedi.

KAFES’TEN ÇIKAN SAVUNMA TALiMATLARI

Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından takibi yapılan M60 tanklarının modernizasyonu ihalesinde ortaya çıkan skandal ilişkiler kafaları karıştırırken, "Kafes" soruşturmasında ele geçirilen notlar da devletin kritik kurumlarına nasıl sızıldığını gözler önüne serdi. Kafes Operasyonu Eylem Planı bilgisayarından şifrelenmiş halde bulunan emekli Deniz Binbaşı Levent Bektaş'tan çıkan "NOT 1" isimli dosya Savunma Sanayi ve TÜBİTAK gibi kurumların cuntanın hedefinde olduğunu gösterdi. Skandal notlarda bu kurumlarda kadrolaşmanın hedeflendiği görüldü.

Cuntanın Savunma Sanayii planı

Gerekirse duyuru bile yapılmadan bu kurumlara elaman alımının yapılmasının istendiği notta şu ifadeler yer aldı: "SavSan, Tübitak vs. eleman alımlarında kesinlikle boşluk olmasın, başvuranların listeleri soruşturulsun, referans olabileceklerin listeleri hazırlansın, gerekirse duyuru yapılmadan eleman temin edilsin, gerçekleşen alımlar hakkında düzenli sayısal rapor bekliyoruz. Ankara ve İstanbul için ayrı ayrı güvenli kanal kuralım."

Projenin muhatabı için şok not

Aynı belgede Genelkurmay adına projeyi takip eden Tümamiral Ali Deniz Kutluk için de şu notlar yer aldı: "Deniz Kutluk'a, İskender Evrenesoğlu konusu çok önemli bu konuda haberler var dikkat edelim zamanı henüz gelmedi deşifre olursa kendi sonu olur. Avukat Çulhaoglu'nu uyaralım. Deniz Kutluk'a, Sema Sezer den daha fazla ürün bekliyoruz." Albay Dursun Çiçek tarafından hazırlanan İrticayla Mücadele Eylem Planı'nda 'hazırda bekletilenler" olarak adı geçen İskender Evrenesoğlu'nun Tümamiral Deniz Kutluk'la irtibatını kızkardeşi Hafize Zümrüt Kutluk ve avukat eşi Günvar Çulhaoğlu'nun kurduğu iddia ediliyor.

Baskı sonucu istifa ettiler

M60 tanklarının modernizasyon projesinde görev alan üst düzey bir bürokrat da, yaşanan sıkıntının taahhüt edilenle sözleşmeye yansıyanlar noktasında olduğunu söyledi. Olayın farklı yönlerinin olduğunu ifade eden bürokrat, taahhüt edilenle sözleşme arasında farklılıklar olduğuna dikkat çekerek, "İlk başta talep edilenle gelinen nokta arasında sıkıntılar var. Taahhütte bir sürü teknik özellik var. Teknik özelliklerin hangisi tutturuldu ve hangileri tutturulamadı şeklinde bakmak gerekiyor" diye konuştu.

Haberler doğru

Medyada geniş şekilde yer bulan projeyle ilgili bürokratlara baskı yapıldığı iddiasını da doğrulayan bürokrat, "Haberlerin tamamına yakını doğru. Baskılar sonucu görevlilerin çalışmaları engellendi ve görevden almalar oldu" dedi.

ANKARA-İSTANBUL / BUGÜN

Etiketler :