Milliyet yazarının Cuma gururu

Milliyet yazarının Cuma gururu

Türkiye'nin dünya düzeninde aktif ve özgüvenli bir oyuncu olduğunu belirten Yazar Aydıntaşbaş, geçtiğimiz günlerde çok konuşulan bu fotoğrafla neden gurur duydu?

Türkiye'nin dünya düzeninde aktif ve özgüvenli bir oyuncu olduğunu belirten Yazar Aydıntaşbaş, geçtiğimiz günlerde çok konuşulan bu fotoğrafla gurur duyduğunu yazdı. İşte Aydıntaşbaş'ın yazısının ilgili bölümü:

Zerdari, Karzai ve Türkiye’nin vazgeçilmezliği

Yıl sonu geldi, günahıyla sevabıyla bir değerlendirme yapma zamanı. Dışişleri bakanı Ahmet Davuoğlu, cumartesi günü yazarlarla bir araya gelip Türkiye’nin global düzendeki konumunu değerldirdi 3 saati aşan bir toplantıda.

Davutoğlu’nun tezlerine katılan da var, katılmayan da... Hükümetin dış politika performansını destekleyenler, Ankara’nın artık kendi bölgesinde bir “süpergüç” olduğunu, dış politikada daha ilkeli olduğunu söylüyor. Eleştirenler, İran’la ilişkilerin fazla yakınlaştığını, Batı’dan kopuş yaşandığını savunuyor.

Övgü ya da eleştiriler bir yana, Türkiye’nin artık dünya düzeninde aktif ve özgüvenli bir oyuncu olduğu ortada. Bunun en somut örneği, geçen gün bir fotoğraf karesine yansıdı. Dışişleri bu aralar Çırağan Sarayı’ndan üst üste zirveler düzenliyor. En son geçen hafta Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai ve Pakistan Cumhurbakanı Asif Ali Zerdari’ye ev sahipliği yaptı.

Bu üç ülke, aynı zamanda bütün dünyanın gözünün üzerinde olduğu 3 kritik “çatışma alanı.” Çin’den Amerika’ya oluk gibi para, asker, istihbarat, diplomat akıtıyor dünya bu bu ülkelere. Bu liderlerin sık sık ve rahatça Türkiye’ye geliyor olması, başlı başlı başına kayda değer.

Ama benim gözüm asıl Başbakan Erdoğan ve Abdullah Gül’ün arabaya atlayıp Zerdari ve Karzai’yle Dolmabahçe’deki Bezm-i Alem Valide Sultan Camii’ne Cuma namazına gittiği kareye takıldı.

Hükümetin İran politikasını eleştirmiş, Batı’yla zayıflayan ilişkilerin Türk demokrasisini de zayıflatacağını sıkça yazmış biriyim. Ancak Allah için bu fotoğraf karesine gururla baktım. Washington’la gerilen ipler ya da Wikileaks’de yazılanlara rağmen Batı’nın neden bir türlü Türkiye’den vazgeçemediğini merak ediyorsanız, işte yanıtı. Dünyada şu fotoğraf karesini verebilecek, birbirinden nefret eden bu iki lideri dolmuş gibi arabaya koyup Cuma namazına götürebilecek ikinci bir ülke yok.

Ne Rusya, ne ABD, ne de İran!


 

Etiketler :