Mimar Sinan'ın eserine büyük ayıp

Mimar Sinan'ın eserine büyük ayıp

Tarihi yapıları ve özel kent dokusuyla ünlü Tophane semtinin en önemli eserlerinin başında, hiç şüphesiz Kılıç Ali Paşa Camii geliyor.

1580 yılında Kaptan’ı Derya olan Kılıç Ali’nin Mimar Sinan’a yaptırdığı cami, kentimizin de sayılı tarihi eserleri arasında gösteriliyor.

Yaklaşık 500 yıldır tarihe tanıklık eden görkemli cami, bir süre önce restorasyon çalışmasına alındı. Aslına uygun olarak onarımı ve bakımı yapılacak. Kirlenmiş duvarları tertemiz yapılacak, yıpranmış çinileri onarılacak. Buraya kadar her şey normal görünüyor.

Ancak dünyaca ünlü camimizde, hem de “Avrupa Kültür Başkenti” olduğumuz şu günlerde büyük bir garabet yaşanıyor.

MUTFAK ASPİRATÖRÜ

Kimlikleri bilinmeyen ve amaçları da anlaşılamayan meçhul kişiler tarihi caminin kubbesine pervane, daha doğrusu mutfak aspiratörü taktı! Pervanenin ne kadar süre önce takıldığı bilinmiyor. Ancak muhteşem yapının kubbesinde çirkin bir şekilde sırıtıyor.

Duyarlı kent sakinleri tarafından fark edilen garabet, tarihi binalara yağlı boya çeken ya da beton döken zihniyetin son ürünü olarak gösteriliyor.

RESTOREDE GÖRÜLMEDİ Mİ?

Ayasofya’nın küçük ikizi olan muhteşem yapıdaki pervaneyi fark eden okurlarımız, hazır restorasyon çalışması sürerken bu durumun ortadan kaldırılmasını istiyor. Bunun için pervanenin çıkarılması ve caminin penceresinin aslına uygun şekilde tekrar yapılması gerekiyor. Ancak bu bölümdeki restorasyonun tamamlandığı yolundaki bilgiler, çalışmayı yapanların pervaneyi görmediklerini ya da tarihi yapıya çok yakıştırdıklarını düşündürüyor.

Durum böyle ise, ortada daha vahim bir sorun var demektir. Biz yine de, restorasyon ekibinin bu pervaneyi yeni farkettiğini ve en kısa sürede gerekeni yapacağını umuyoruz


 

Etiketler :