Mısır Halkı da Ayaklandı

Mısır Halkı da Ayaklandı

Tunus'ta Zeynel Abidin bin Ali rejiminin devrilmesiyle sonuçlanan gösterilerden esinlenen binlerce kişi Mısır'ın farklı noktalarında Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek aleyhine yürüyüşler düzenledi.

Tunus'ta Zeynel Abidin bin Ali rejiminin devrilmesiyle sonuçlanan gösterilerden esinlenen binlerce kişi Mısır'ın farklı noktalarında Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek aleyhine yürüyüşler düzenledi. Zaman zaman çatışmaya dönüşen gösteriler sırasında polis tazyikli su, gözyaşartıcı bomba ve cop kullandı. Başkent Kahire'nin ana merkezi Tahrir Meydanı civarında yoğunlaşan gösterilere katılımın büyük olmasını engellemek için polisin olağanüstü önlem alması da dikkat çekti.

Facebook, Twitter ve internetteki diğer sosyal paylaşım siteleri üzerinden organize edilen gösteriler için açılan Facebook hesaplarına en az 90 bin kişi katılacağını belirtmişti.

Polis Günü dolayısıyla resmi tatil olmasını da fırsat bilen binlerce kişinin katıldığı gösteriler sırasında sık sık Mübarek aleyhine sloganlar atıldı.

Kifaye ve 6 Nisan Gençlik Hareketi gibi grupların organize ettiği gösterilere Müslüman Kardeşler örgüt olarak katılmazken, taraftarlarını ise serbest bıraktı.

Son yılların en büyük gösterisi olarak adlandırılan eylemde fakirlik, işsizlik ve yolsuzluklar da protesto edildi.

Tunus'taki devrimden sonra başta Mısır ve Cezayir olmak üzere pek çok Arap ülkesinde gösteriler yapılmış, pek çok kişi de kendini yakmıştı.

Olağanüstü hal yasalarının yürürlükte olduğu Mısır'da gösteri yapılması yasak. Ancak zaman zaman düzenlenen gösterilerde katılım çok düşük olduğu gibi, göstericilerin sayısından çok güvenlik birimlerinin bulunması göstericileri caydırıyor.

Etiketler :