"Mısır Halkı İçin Dua Ediyoruz"

"Mısır Halkı İçin Dua Ediyoruz"

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, “Kardeş kanı dökülmeden bu badirelerin atlatılması için dua ediyoruz.” diye konuştu.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Mısır'da yaşanan olaylarda dinin en az etkili olan faktör olduğunu söyledi. Görmez, "Buralarda yaşanan olayların siyasi, sosyal, kültürel ve ekonomik boyutları din boyutunun çok önünde.” dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Ankara’da medya kuruluşlarının temsilcileri ile bir araya geldi. Görmez, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Görmez, Mısır ve Arap coğrafyasında yaşananlarda din boyutunun etikisinin az olduğunu ifade etti. Görmez, “Buralarda yaşanan olayların siyasi, sosyal, kültürel ve ekonomik boyutları din boyutunun çok önünde.” dedi.

Irak ve Afganistan’da yaşanan trajedilerin bu ülkelerde yaşanmaması temennisinde bulunan Görmez, “Kardeş kanı dökülmeden bu badirelerin atlatılması için dua ediyoruz.” diye konuştu.

Görmez bir soru üzerine, farklı dinler, kültürler ve medeniyetler arasındaki ilişkiler konusunda tarihi bir tecrübeye sahip olunduğuna dikkat çekti. İstanbul'da farklı dinlerin, mezheplerin temsilcileriyle bir araya geldiğini aktaran Görmez, ''Bu ülkede yaşayan bütün dini azınlıkların özgürlükleri bizim özgürlüğümüzdür. İnanç özgürlükleri üzerindeki en küçük baskıyı kendi inancımız üzerinde baskı olarak kabul ederiz.” şeklinde konuştu.

Okullardaki Din Kültür ve Ahlak Bilgisi derslerinin zorunlu olması konusundaki tartışmaların hatırlatılması üzerine Görmez, bu dersin din eğitim ile karıştırılmaması gerektiğine işaret etti. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin, diğer dersler kadar önemli olduğunu vurgulayan Görmez, dersin zorunlu olmaya devam etmesi gerektiğini tekrarladı. Görmez, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitabına Alevilik ile ilgili bilgilerin eklenmesini olumlu bulduklarını söyledi.

Kürtçe vaaz konusuna da değinen Görmez, konuya ilahi vahyin Kürtçe’ye çevrilmesi değil, her dile ve lehçeye çevrilmesi perspektifinden baktıklarını aktardı. Görmez başörtüsü konusunun ise inanç, insan hak ve hürriyetleri bağlamında değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Etiketler :