Mısır Halkı Mübarek'e zaman verdi

Mısır Halkı Mübarek'e zaman verdi

Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in istifasını isteyen muhalif hareketin "1 milyon yürüyor" çağrısına karşılık veren yüzbinlerce kişi Tahrir Meydanında toplandı.

KAHİRE - Kifaye Hareketi, 6 Nisan Hareketi, Vafd Partisi, Gad Partisi ve Müslüman Kardeşler'in bazı üyeleri, cuma gününe kadar iktidardan gitmesi için süre tanıyarak Mübarek'e ültimatom verdi.

Günün önemli gelişmeleri şöyle:
Kifaye Hareketi, 6 Nisan Hareketi, Vafd Partisi, Gad Partisi ve Müslüman Kardeşler'in bazı üyeleri, cuma gününe kadar iktidardan gitmesi için süre tanıyarak Mübarek'e ültimatom verdi.
• 
Mısır televizyonu, başkent Kahire'nin bazı bölgelerinde askeri üniforma satan iki mağazanın yağmalandığını, bazı dükkanlardan silah ve av malzemelerinin çalındığını duyurdu.
• Haberde vatandaşlar, ordu birliklerinden ayrı gezen ve kendisini asker olarak tanıtan şahıslara karşı dikkatli olmaları konusunda uyarıldı.
• Giza bölgesinde polis özel bir operasyonla yağmacılık yaptığı iddia edilen 70 kişiyi tutukladı.
• Mısır Havayolları, yerel saatle bu akşam 17.00'den sabah 08.00'e kadar ülke genelinde iç ve dış hat seferlerinin iptal edildiğini açıkladı. Seferlerin iptal gerekçesi olarak, ülkedeki kargaşa ve muhalefetin grev çağrısı gösterildi.
• El Arabiya televizyonu, başkent Kahire'yi İskenderiye, Beni Suef, İsmailiye ve Feyyum kentlerine bağlayan karayolları ile otobanların ulaşıma kapatıldığını duyurdu.
• Yabancı basın mensuplarının akreditasyonundan sorumlu Mısır Yabancılar Basın Merkezinin çalışmalarını durdurduğu bildirildi.
Beyaz Saray, Mısır'daki olaylarla ilgili olarak, Washington yönetiminin, sokaktaki Mısırlılarla Mısırlı hükümet yetkilileri arasında bir seçim yapmadığını açıkladı. 
Mısır Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman, muhalefetle acil diyalog başlatmakla görevlendirildi.
Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, 1 haftadır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'e karşı protestoların sürdüğü Mısır'da ''barışçı geçiş'' çağrısında bulundu.
BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay, Mısır'daki yönetim karşıtı gösterileri överek, bu ülkenin, suistimallere neden olan sistemi değiştirmesi gerektiğini söyledi.
Birleşmiş Milletler Bilim Eğitim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Genel Direktörü Irina Bokova, Mısır'daki olaylarla ilgili yaptığı açıklamada, bu ülkenin zengin tarihi ve kültürel mirasına zarar verilmemesini istedi.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's (S&P), Mısır'ın ''BB+'' olan uzun vadeli notunu ''BB''ye indirdi, görünümünü ise ''negatif'' olarak belirledi.
Aksa Akrilik Kimya Sanayii A.Ş, Mısır'daki dolaylı iştirakinin üretime 1 hafta ara verdiğini duyurdu.

BM'YE GÖRE  ÖLÜ SAYISI 219
BM, Tunus'ta Zeynelabidin Bin Ali yönetiminin devrilmesiyle sonuçlanan ayaklanmalarda, 72'si  cezaevlerinde çıkan olaylarda olmak üzere en az 219 kişinin öldüğünü bildirdi.
Tunus'taki insan hakları heyetinin başkanı Bacre Waly Ndiaye, düzenlediği basın toplantısında, 17 Aralıkta başlayan protestolar sırasında 510 kişinin de yaralandığını söyledi.

MÜBAREK'İN EŞİ İNGİLTERE'DE İDDİASI
Basında Hüsnü Mübarek'in yarı İngiliz eşi Suzanne'ın İngiltere'ye geldiği iddia ediliyor.
Mısır'da 50 insan hakları örgütü yayınladığı ortak bildiriyle, en az 125 kişinin öldüğü ülkenin kan gölüne dönmemesi için, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'i iktidardan çekilmeye davet etti. 
 
ORDU GÜÇ KULLANMAYACAK
Devlet televizyonundaki haberde, ülkenin ikinci büyük kenti İskenderiye'de 'bir milyon adam yürüyüşü' arifesinde ordunun göstericelere karşı güç kullanmayacağı yönünde güvence verdiği belirtildi. Haberde, ordunun Mısır halkının taleplerini ''meşru'' gördüğü de ifade edildi.

2 BİN TÜRK VATANDAŞI GETİRİLDİ
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının, Mısır'daki olaylar dolayısıyla bin 969 vatandaşı Türkiye'ye getirdiği bildirildi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanı Mehmet Ersoy, yaptığı yazılı açıklamada, bugün 09.45 itibarıyla gönderilen özel uçak sayısının 7, dönen uçak sayısının 6, tarifeli uçak sayısının 4, özel uçakla getirilen vatandaş sayısının bin 303, tarifeli uçaklarla Kahire ve İskenderiye'den getirilenlerin sayısının da 666 olduğunu kaydetti.
Mısır'a, 289 yolcu kapasiteli bir uçak daha gönderilecek ve uçak önce Şarm El Şeyh ardından da Hurgada şehirlerindeki vatandaşları alarak Türkiye'ye dönecek. Yetkililer, geri kalan Türk vatandaşlarının da yarın, başkent Kahire'den kalkacak bir uçakla İstanbul'a gönderileceğini kaydetti.

MÜBAREK'İN "GİTME ZAMANI" GELDİ
WASHINGTON - Barışkan Ünal/Mehmet Toroğlu - ABD medyası ve düşünce kuruluşlarında Mısır'da yaşanan olaylara ilişkin yapılan bazı tartışmalarda, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in "gitme zamanının" geldiği, ancak göstericilerin belirli bir gündem ve tek liderden yoksun olduğu noktaları ön plana çıkıyor. 
Washington Post gazetesinde yer alan bir yazıda, "Diğer başarılı demokratik isyanların aksine, Mısır'daki isyanın bir liderden ve Mübarek'i düşürmek dışında açık bir gündemden yoksun olduğuna" dikkat çekildi.
Amr Hamzavi, Kahire'den canlı bağlandığı düşünce kuruluşu Carnegie Endowment'ın konferansında da Mübarek'in prtestocuların taleplerine yanıt veremediğini söyledi.
Mısırlıların ABD yönetiminin olaylara gösterdiği tepkiden hayal kırıklığı yaşadıklarını, ancak ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın değişime desteğinin biraz daha olumlu olduğunu kaydeden Hamzavy, "Ancak daha fazlasına ihtiyaç var" dedi. 
Aynı düşünce kuruluşundan Michelle Dunne da toplantıda, "önümüzdeki 24 saatin Mısır için dönüm noktası olacağını, protestoların ya dönüşüme doğru yol alacağını ya da protestoculara karşı şiddetli güç kullanımının yaşanacağını" söyledi.

OBAMA, MÜBAREK'E GİTMESİNİ SÖYLEMELİ
Gazeteci-yazar Fareed Zakaria, ABD Başkanı Barack Obama'nın Mübarek'e, "artık zamanının dolduğu ve gitmesi gerektiğini" söylemesini istedi.
CNN'nin internet sitesinde Tom Cohen imzalı yazıda, "Mısır'daki protestocuların, Kahire konuşmasında insan hakları ve demokrasinin savunuculuğunu yapan Obama'nın neden Mübarek'i kınamadığını ve neden halkın istediği değişikliğin sağlanmasına yardım etmek için baskı uygulamadığını sorduğu" yorumunda bulunuldu.

Mehmet Kemal Firik - AA

Etiketler :