Mısır Mübarek'e karşı ayaklandı

Mısır Mübarek'e karşı ayaklandı

Mısır’da dördüncü gününe giren Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek aleyhine gösteriler, bugün daha da şiddetlendi.

Mısır’da dördüncü gününe giren Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek aleyhine gösteriler, bugün daha da şiddetlendi. Muhalif grupların Cuma namazı sonrası büyük bir gösteri organize etmesi ve taraftarlara çağrıda bulunmasına karşı Mısır yönetimi de sert tedbirler aldı. Gıda fiyatlarının yüksekliği, yoksulluk ve yolsuzluğa karşı toplanan göstericilerin Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na doğru yürüdükleri bildirilirken, muhalif liderlerden Muhammed El Baradey’in de ablukaya alındığı kaydedildi.

Mısır’da Hüsnü Mübarek karşıtı eylemler, ilk kez bu kadar çok büyüdü. Kahire ve İskenderiye kentlerinde on binlerce kişi, Mübarek yönetimine karşı yürüyüş düzenliyor.

Ancak Mısır polisi, eylemcileri durdurmak için sert yöntemlere başvuruyor. Kahire ve İskenderiye'de polisin, göstericileri dağıtmak için plastik mermi ve göz yaşartıcı gaz kullandığı bildiriliyor.

Göstericilerin büyük kısmı, bugün Kahire’deki El N    ur Camii’nden çıkışta Tahrir meydanında toplandı. Polisle göstericilerin büyük oradan burada karşı karşıya geldikleri bildiriliyor. Polis göz yaşartıcı bomba, tazyikli su ve coplarla göstericilere müdahale ederken, göstericilerin ise polis taş fırlattığı aktarılıyor.

Gösterilerin büyümesinde bugüne kadar gösterilerden uzak duran muhalif Müslüman Kardeşler grubunun da dördüncü günden itibaren gösterilere destek vermesi etkili oldu. Ancak gösteriler öncesinde Müslüman Kardeşler’in üst düzey dört yöneticisinin ve aralarında milletvekili olan bazı üyelerinin gözaltına alındığı kaydedildi.

Öte yandan Mısır yönetimi, gösterilerin popüler destek kazanmasını önlemek için ülkedeki internet ve telefon bağlantılarında ciddi kısıtlamalara gitti. Ülkenin tamamında internetin kesik olduğu, birçok telefonun da yurtdışı arama ve aranmalara kapalı olduğu aktarılıyor. Daha önceki gösteriler çoğunlukla sosyal paylaşım sitelerinden organize edilmişti.

Öte yandan dün ülkeye dönen muhalif lider Muhammed El Baradey, “İktidara sürekli yaptığım, şikâyetleri hemen dinlemeleri gerektiği, şiddet kullanmamaları ve değişiklik vaktinin geldiğini anlamaları çağrımı yineliyorum. Başka seçenek yok” açıklamasını yapmıştı.

Bugün gösterilere katılmak isteyen Baradey’in üzerine tazyikli su sıkıldığı ve Baradey’in bir camiye sığındığı belirtildi. Başka yere gitmesini önlemek için polis tarafından ablukaya alınan Baradey’in içinde bulunduğu caminin etrafına da çok sayıda göz yaşartıcı bomba atıldığı kaydedildi. Polisin, El Baradey’in etrafını saran destekçilerine de copla müdahale ettiği bildiriliyor.

Kahire ve İskenderiye’nin yanı sıra Süveyş kentinde de çok sayıda kişinin katıldığı gösteriler düzenlendiği bildiriliyor. Göstericiler ve polis arasında çatışmalar yaşandığı, göstericiler taş atarken polisin ise cop kullandığı ifade ediliyor. Daha önce gösterilerin yapıldığı Minya, Sina ve İsmailiye kentlerinde de bugün çok sayıda kişinin katıldığı gösteriler düzenlendiği aktarılıyor.

Mısır’da iktidardaki Ulusal Demokrat Parti ise halk ve muhalefetle diyaloğa hazır olduğunu açıkladı. Parti Genel Sekreteri Safvat el-Şerif, ifade edilen şikayetleri dinleme zamanının geldiğini ancak demokrasinin belli kural ve süreçleri olduğunu savundu.

Mısır hükümeti, GSM operatörlerine hizmetlerini askıya alma talimatı vermiş

Mısır hükümeti, cep telefonu operatörlerine, ülkenin belirli yerlerinde verdiği hizmeti askıya alma talimatı verdiği belirtildi.

Vodafone'dan yapılan açıklamada, "Mısır kanunlarına göre, yetkililerin böyle bir talimat verme hakkı var ve biz de buna uymak zorundayız." denildi.

Mısır'daki en büyük GSM operatörü Vodafone'un bu ülkede 25 milyondan fazla abonesi var.

Mısır'da hükümet karşıtı gösterileri engellemeye çalışan yönetim, internet erişimini de büyük ölçüde kısıtlamıştı.

CİHAN
 

Etiketler :