Mısır sokakları cesetlerle dolu

Mısır sokakları cesetlerle dolu

El Cezire, ülkenin ikinci büyük kenti İskenderiye sokaklarında 20’den fazla cesedin olduğunu duyurdu. Mısırlılar dünkü olaylarda 100'den fazla kişinin öldüğünü kaydediyor.

Mısır'da bugün de gösteriler aralıksız devam ediyor. Ordunun gelişi güzel halkın üzerine ateş açtığı belirtiliyor. Ülkenin birçok şehrinden sokakların cesetlerle dolu olduğu kaydediliyor. Kahire'den timeturk'ü arayan Mısırlılar, dünkü olaylarda 100'den fazla kişinin öldüğünü belirtiyor.

Katar'ın El Cezire televizyonu, büyük protestolara sahne olan Mısır'ın İskenderiye kentinde 20'den fazla ceset olduğunu duyurdu. El Cezire televizyonu, bölgede görev yapan muhabirinin kentte 20'den fazla ceset gördüğünü bildirdi, ancak konuya ilişkin detaylı bilgi vermedi.

Mısır'da Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'e karşı protestolar sürerken, polisin başkent Kahire'nin Tahrir meydanında bir araya gelen göstericilerin yakınlarında ateş açtığı bildirildi.
    
Bir görgü tanığı, mermilerin sekerek Tahrir meydanındaki binalara isabet ettiğini söyledi. Ancak polisin gerçek mermi kullanıp kullanmadığının bilinmediği belirtildi. Göstericilerin, polisten kaçtığı kaydedildi.

ÜLKEDE GÖSTERİLER SÜRÜYOR

Mısır'ın başkenti Kahire'de dün gece boyunca süren gösterilerde çok sayıda iş yeri yağmalandı ve askeri araçlar yakıldı.
    
Kahire'de gösteriler bugün de devam ederken dün Tahrir meydanına gelen ordu birliklerinin meclisin önünde, valilik ve ana arterlerde konuşlandıkları görüldü.
    
Kahire'deki dün gece süren olaylarda halkın askerler lehinde sevinç gösterilerinde bulunmalarına rağmen, Tahrir meydanında ve opera binası yakınlarında iki askeri cip ile bir zırhlı personel taşıyıcının yakıldığı gözlendi.
    
Görgü tanıklarının ifadelerine göre ABC Bank, Arap-Afrika Bankası, çeşitli bankalara ait ATM'ler ile Kahire'nin arka semtlerindeki bir çok mağazanın şubeleri yağma edildi. Göstericilerin dün akşam yaktıkları iktidardaki Ulusal Demokrasi Partisi'nin binasındaki yangının hale sürdüğü gözleniyor.
    
Askeri birliklerin, şehir merkezinde halkla yakın diyalog içinde hareket ettikleri görülürken, kentin bazı yerlerinde, yakılan araçların yolları kapaması nedeniyle ulaşımın sağlanamadığı görülüyor.
    
Mübarek'in bugün kurulacak yeni hükümet hakkında yapacağı açıklama Mısır halkınca merakla bekleniyor.
    
Ülke genelinde dün saat 11.00 itibariyle kesilen cep telefonu bağlantısı bugün açıldı. İnternet bağlantısıysa bazı kentlerde açılmasına karşın ülke genelinde halen erişim sorunları yaşanıyor.

MÜBAREK HÜKÜMETİ FESHETTİ

“Yarından (bugün) itibaren yeni bir hükümet kurmaya başlıyorum” diyen Mübarek, işsizliğe karşı tedbirler, yaşam düzeyini yükseltmek, hizmetleri geliştirmek ve yoksulları desteklemek için reform sözü de verdi.

Geniş katılımlı sokak gösterilerinin yapılabiliyor olmasının, Mısır’da ifade özgürlüğünün olduğunu kanıtladığını savunan Mübarek, “Demokratik reformlara yenilerini ekleyeceğiz. İfade özgürlüğünü de geliştirmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Göstericilerle güvenlik güçleri arasında yaşanan çatışmalara da değinen Mübarek, özgürlükler ile kaos arasında ince bir çizgi olduğunu söyleyerek “Masum kurbanlar ve hem vatandaşlar hem de polis memurları arasında zayiat olmasından üzüntü duyuyorum” diye belirtti.

Mübarek’in isyan karşısında yapmak zorunda kaldığı bu açıklama, kendi iktidarı döneminde bir ilk olurken, 29 yıldır baskı uyguladığı halkın tepkilerini dindirmeye yetmedi.

 

Etiketler :