Mısır sokaklarında üçüncü Cuma

Mısır sokaklarında üçüncü Cuma

Mısır'da Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in, beklenenin aksine dün gece istifa etmeyeceğini açıklaması, günlerdir Tahrir Meydanı'nda bekleyen protestocuları hayal kırıklığına uğrattı.Bugün ise sokaklarda tablo aynı

Mısır'da Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in, beklenenin aksine dün gece istifa etmeyeceğini açıklaması, günlerdir Tahrir Meydanı'nda bekleyen protestocuları hayal kırıklığına uğrattı. Mübarek'in gitmesini isteyen göstericiler, bugün Cuma namazı sonrasında büyük gösteriler planlıyor. Mübarek'in açıklamalarına sadece ulusal değil uluslar arası tepkiler geliyor.

09:56-Mübarek'in açıklamaları hayalkırıklığı

Günlerdir Kahire'nin Tahrir Meydanı'nda kamp kurmuş olan göstericilere, sabahın erken saatlerinde çok sayıda gösterici katılmaya başladı. Ayrıca devlet televizyonu binası, parlamento ve başkanlık sarayı yakınlarında yine çok sayıda gösterici bekliyor.

Dün gece heyecanlı bekleyişle meydanları dolduran Mısırlılar, Mübarek'in istifa etmemesiyle şaşkınlık ve hayal kırıklığı yaşadı. Televizyonlardan veya cep telefonlarından konuşmayı takip eden göstericilerin bekledikleri sözler, Mübarek'ten gelmedi.

Ardından meydanlardaki heyecanlı bekleyişin yerini öfke aldı. Daha Mübarek konuşmasını bitirmeden, kalabalıklar Mübarek aleyhine sloganlar atmaya başladı.

Mısır'da 17 gündür protestolarını sürdüren Mübarek karşıtı göstericiler, Mübarek görevde kaldığı sürece gerçek bir reformun imkansız olduğunu düşünüyor. Mübarek gidene kadar daha büyük gösteriler düzenleyeceklerini belirten muhaliflerden bazıları, Mübarek'i devirmesi için orduya bile çağrıda bulunuyor.

Ülkede bugün de büyük bir gösteri planlanıyor. Göstericilerin bugün özellikle Enformasyon Bakanlığı ve Devlet Televizyonu binasına yürümeleri bekleniyor.

09:46-AB'den yönetim değişikliği çağrısı

Mısır'da Devlet başkanı Hüsnü Mübarek'in istifa etmeyeceğini açıklamasının ardından Avrupa Birliği liderleri de yönetim değişikliği çağrılarını yineledi. AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Mübarek'in dün gece yaptığı konuşmanın "daha hızlı ve derin reformlara kapı aralamadığını" söyledi. Ashton, özgür ve adil seçimlerle birlikte düzenli ve geri dönülmez bir dönüşümün hem Mısır hem de Avrupa halkının amacı olduğunu kaydetti.

AB Parlamentosu Başkanı Jerzy Buzek de Mısır'daki dönüşüm için "bütün demokratik güçleri içeren yeni bir hükümetin çok hayati öneme sahip olduğunu" söyledi.


09:42- Mısır'da ordu açıklama yapacak

Mısır'da ordunun üst kademelerinin bir toplantı gerçekleştirmekte olduğu ve ardından açıklama yapılacağı belirtildi. Mısır devlet haber ajansı Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi'nin bu sabah bir toplantı gerçekleştirmekte olduğunu duyurdu.

Konseyin Savunma Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Muhammed Hüseyin Tantavi başkanlığında toplandığı belirtildi. El Arabiya kanalı da ordunun, çok önemli bir açıklama yapacağını duyurmuştu.

06:20-- Obama: Mısır'da hükümet demokrasi fırsatını kullanmadı

ABD Başkanı Barack Obama, Mısır hükümetinin gerçek demokrasiye doğru inandırıcı, somut ve açık yol ortaya koyması gerektiğini ama hükümetin henüz bu fırsatı kullanmadığını söyledi.

Obama, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in konuşmasının ardından yazılı açıklama yaptı. Mısır hükümetini, yapılan değişimleri anlatma ve Mısır halkının istediği demokrasi ve temsil gücü yüksek bir hükümete uzanan adım adım süreci açık ve kesin bir dilde ifade etme yönünde süratle harekete geçmeye çağıran Obama, ''Mısır hükümeti gerçek demokrasiye doğru inandırıcı, somut ve açık bir yol ortaya koyması gerekli. Çok sayıdaki Mısırlı, yönetimin demokrasiye gerçek bir geçiş konusunda ciddi olduğuna ikna olmuş değil'' ifadelerini kullandı. Obama, açıklamasında Mısır halkının evrensel haklarına saygı gösterilmesinin önem taşıdığını vurgulayarak, ''Şiddetten vazgeçilmeli. Hükümetin, halkının arzularına baskıyla ve acımasızca yanıt vermemesi gerekli. Mısır halkının sesine kulak verilmeli'' sözlerine yer verdi.

01:06-İsrail'den ilk tepki

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, Mısır'daki son olaylarla ilgili açıklamasında, "Çıkış yolunu kalmak Mısır halkına bırakılmalı." dedi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'la bir araya gelen Barak, Filistin'le barış ve Ortadoğu'daki son gelişmelerle ilgili görüş alışverişinde bulundu. Görüşmenin ardından Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in konuşmasını değerlendirmesini isteyen gazetecilere açıklama yapan Barak, "Çıkış yolunu kalmak Mısır halkına bırakılmalı." dedi. 
 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :