Mısır'a Tepki Eylemleri

Mısır'a Tepki Eylemleri

''Filistin'e Yol Açık'' konvoyunun Filistin'e geçişine izin verilmemesi yurdun çeşitli yerlerinde protesto edildi.

İSTANBUL

Filistin'e insani yardım malzemesi götürmek için İngiltere'den yola çıkan ''Filistin'e Yol Açık'' konvoyunun Mısır'dan Gazze'ye geçişine izin verilmemesi İstanbul'da protesto edildi.
Mısır'ın İstanbul Başkonsolosluğu önünde toplanan Saadet Partisi üyesi bir grup, pankart ve dövizler açarak çeşitli sloganlar attı.
Grup adına açıklama yapan Saadet Partisi İstanbul İl Başkanı Erol Erdoğan, ''Filistin'e Yol Açık'' konvoyunda, İngiltere, Fransa, Amerika ve Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 10'dan fazla ülkeden barış için yola çıkmış insanların yer aldığını söyledi. Erdoğan, bu barışsever Filistin dostlarının Yunanistan, Suriye, Ürdün ve İngiltere gibi ülkelerden geçmelerine rağmen Filistin'in dostu olması gereken Mısır'da takılıp kaldığını kaydetti.
Konvoydaki insanların, işgal edilişinin yıl dönümü olan 27 Aralıkta Gazze'de bulunmak istediğini ifade eden Erdoğan, ''Konvoy, işgalin yıl dönümünde tüm insanlık adına orada olmak, Gazze'nin kuşatma altındaki halkına yardım götürmek istiyordu. Ancak orada olamadılar. 27 Aralık'ın üzerinden 10 gün geçti, konvoy hala yolda, hala Gazze'ye uzak. Çünkü Mısır izin vermiyor. Mısır duvar gibi, Mısır zulme ortak oluyor'' dedi.
Erdoğan, Mısır güvenlik güçlerinin konvoya karşı zor kullandığını, bu tavrın, başta Türkiye olmak üzere o konvoyda vatandaşı bulunan her ülke için onur kırıcı olduğunu söyledi.
Konvoyda, TBMM üyesi milletvekilleri, uluslararası kuruluşların temsilcileri, sanatçılar, din adamları, eski diplomatlar ve değişik ülkelerden siyasetçiler olmak üzere toplam 500 kişinin Gazze'ye ulaşmak için ''Mısır'ın insafa gelmesini beklediğini'' dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:
''BM, İKÖ ve Arap Birliği bu engeli kaldırmalı, Mısır hemen bu gece sınırı açmalıdır. Konvoya uygulanan taciz, zor kullanma ve kuşatmadan dolayı diplomatik kurallara aykırı hareket eden Mısır, bir an önce özür dilemelidir. Türkiye, içinde milletvekillerinin de bulunduğu 200'e yakın vatandaşının güvenli biçimde Gazze'ye ulaşması için ciddi olarak harekete geçmelidir.''
Açıklama sırasında tekbir getiren gruptan bazı kişiler, Başkonsolosluğun bahçe duvarına yumurta ve taş attı. Söz konusu kişiler, polis ve diğer göstericilerin uyarısıyla eylemlerine son verdi.
Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in resminin yakıldığı gösteride Filistin halkı için topluca dua edildi.
Protesto gösterisi nedeniyle Çevik Kuvvet ekipleri Başkonsolosluk binası çevresinde geniş güvenlik önlemi aldı.

ANKARA

Memur-Sen,  ‘Filistin’e Yol Açık’ konvoyuna,  Mısır Hükümetinin müdahalesini, Büyükelçilik Binası’na siyah çelenk bırakarak protesto etti.
Burada konuşan Ahmet Gündoğdu, İsrail’in vahşetiyle baş başa bırakılan Gazze’nin izolasyonunu protesto yola çıkan “Filistin’e Yol Açık” konvoyuna,  Mısır Hükümetinin insanlık dışı muamelelerde bulunmasını kınadıklarını ve lanetlediklerini söyledi.
İngiltere’nin, konvoyun  kendi ülkesinden hareket etmesine izin verirken Müslüman ülke olan Mısır’ın  insani amaçlarla Gazze’ye ulaşmak isteyen konvoyu engellemesini  anlamakta güçlük çektiklerini belirten Gündoğdu, “Yanlarında insani yardımdan başka bir şey bulunmayan 17 ülkenden 500 insandan oluşan konvoyun Mısır devlet  yetkililerinin  Gazze’ye gitmesine  izin vermemesini ve kolluk kuvvetleri tarafından zor kullanılmasını ve tartaklanmasını  insanlık ayıbı olarak görüyoruz. Memur-Sen olarak Mısır Hükümetine,  Gazze’de yaşanan insanlık dramına dünya kamuoyunun dikkatine çekmek isteyen konvoyu engellememesini, konvoya karşı işlediği insanlık ayıbına son vermesi çağrısında bulunuyoruz”  şeklinde konuştu.

KAHRAMANMARAŞ

Kahramanmaraş Özel İdare İş Merkezi önünde toplanan Kahramanmaraş Platformu üyeleri ellerinde dövizlerle Filistin'e destek verirken, Mısır polisinin tutumuna da tepki gösterdi.
Basın açıklamasını okuyan Kahramanmaraş Platformu Dönem Sözcüsü Yusuf Bülbül, 17 ülkeden 500 kişinin oluşturduğu konvoyun İngiltere'den yola çıktığını ve Mısır'da taşlarla karşılandığını söyledi.
Konvoyun Gazze'ye ulaşmasının Mısır tarafından engellendiğini öne süren Bülbül, şöyle konuştu:
''Tüm bu engellemelerin ve tacizlerin ardından Mısırlı sivil polisler bir canlı yayın sırasında konvoya taş, sopa ve biber gazıyla saldırdı. Çıkan arbedede 5'i ağır 50'den fazla konvoy üyesi yaralandı. Mısır hükümetinin sergilediği bu tutum göstermektedir ki, Filistin'deki ambargonun tek sorumlusu sadece İsrail değildir.''
Basın açıklamasının ardından halen Mısır'da bulunan ve Kahramanmaraş'tan bu konvoya katılan Süleyman Erayman'la canlı telefon bağlantısı kurularak son gelişmeler hakkında bilgi alındı.
Mısır aleyhine sloganların atılmasının ardından kalabalık dağıldı.

-SİVAS-

Sivas'ta Mazlum-Der, İnsani Yardım Vakfı, Anadolu Gençlik Derneği Sivas Şubesi, Saadet Partisi Sivas İl Başkanlığı ve bazı sivil toplum örgütü temsilcileri, Cumhuriyet Meydanı'nda toplanarak Mısır'ı protesto etti.
İnsanı Yardım Vakfı Sivas Gönüllüsü Özcan Duman, yardım konvoyunun Mısır'dan Gazze'ye geçişine izin verilmediğini, bu tutumu anlamanın mümkün olmadığını belirterek, kardeş ülke Mısır'da güllerle karşılanmayı beklerken, taşlarla karşılanmanın hayal kırıklığına neden olduğunu söyledi.
Duman, ''Şu anda Dışişleri nezdinde görüşmeler devam etmekte olup, bu ablukanın kaldırılarak, konvoyların Gazze'ye ulaştırılması planlanmaktadır'' dedi.
Bir süre İsrail ve Mısır aleyhine slogan atan grup, daha sonra dağıldı.

-GAZİANTEP-

Gaziantep Gönüllü Teşekküller Platformu, Mısır polisinin, ''Filistin'e Yol Açık'' konvoyuna yönelik saldırısını protesto etti.
Kırkayak Parkı önünde toplanan platform üyeleri ellerinde dövizlerle Filistin'e destek verirken, Mısır polisinin tutumuna da tepki gösterdi.
Burada basın açıklamasını okuyan İHH Gaziantep Gönüllü Üyesi Mehmet Ali Eminoğlu, şöyle konuştu:
''Mısır'ın amacı müttefiki İsrail'i kızdırmamak. Filistin'deki ambargonun tek sorumlusu sadece İsrail değildir. Mısır bilmeli ki, bu zorluklar ne bizi ne de insaf sahibi yardımseverleri durdurmaya yetmeyecektir. İstemeseler de Mısır Müslüman halkı kardeşlerinin yanındadır.''

-TAVŞANLI-

Filistin'e insani yardım malzemesi götürmek için İngiltere'den yola çıkan ''Filistin'e Yol Açık'' konvoyunun Mısır'dan Gazze'ye geçişine izin verilmemesi, Gazze'nin kardeş şehir ilan edildiği Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde protesto edildi.
Belediye, Ticaret ve Sanayi Odası, bazı siyasi partilerin ilçe teşkilatları ve sivil toplum kuruluşlarınca organize edilen etkinlik kapsamında Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı önünde toplanan ve Türk ve Filistin bayrakları taşıyan grup, çeşitli sloganlar attı.
Grup, yapılan açıklamanın ardından dağıldı.

Etiketler :