Mısır'da hareketli saatler başladı

Mısır'da hareketli saatler başladı

Mısır'ın başkenti Kahire'de Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in istifasını isteyen binlerce muhalif, Tahrir Meydanı'nda toplanarak cuma namazı kıldı.

TÜM DETAYLAR:

*Namazın ardından binlerce kişi hep bir ağızdan Mübarek aleyhine sloganları attı.
Bu arada Tahrir Meydanına yakınlarında bulunan Mübarek taraftarları, muhaliflerin alanı doldurmasıyla birlikte geri çekildi.

*Kahire'nin çeşitli bölgelerinden yüzlerce kişi de cuma namazının ardından meydana doğru yürüyüşe geçti.

*Tahrir Meydanı'nda dün akşamki çatışmalarda yaralanan ve güvenlik sebebiyle dışarı çıkartılamayan yüzlerce yaralı, güvenli bir şekilde hastanelere gönderilmeye başlandı.

*GÖSTERİCİLER TAHRİR MEYDANINDA TOPLANMAYA BAŞLADI
Mübarek karşıtlarının bugün düzenleyeceği büyük protesto gösterisi öncesinde göstericiler başkent Kahire'deki Tahir Meydanında toplanmaya başladı.
Askerlerin, yiyecek ve su takviyesiyle meydana gelen göstericilerin kimliklerini kontrol ettiği ve üstlerini aradıkları belirtildi.

*Göstericilere ve yabancı gazetecilere saldıran Mübarek yandaşlarının henüz ortalıkta görülmediği, meydanda gerilimden uzak bir atmosferin hakim olduğu bildirildi.

*Bu arada Cumhurbaşkanı Mübarek, Amerikan ABC televizyon kanalında Christiane Amanpour'a açıklamalarda bulundu. Mübarek, açıklamada, yeterince cumhurbaşkanlığı yaptığını ve iktidarı şimdi bırakmak istediğini, ama ülkesini kaosun sarmasından korktuğundan bunu yapamadığını belirterek, Mısırlıların aralarında savaşmalarını görmek istemediğini kaydetti.
Öte yandan, Kanada Dışişleri Bakanı Lawrence Cannon, Mısır ordusundan ülkedeki gösteri ve çatışmaları izleyen gazetecilerin güvenliğini sağlamasını istedi.

*Cannon televizyonda yaptığı açıklamada, Kanada Dışişleri Bakanlığından Mısır Büyükelçisini çağırarak, Ottawa'nın derin endişesini ve Mısır ordusunun gazetecilerin güvenliğini sağlaması talebini iletmesini istediğini belirtti.

*Kahire'de güvenlik güçleri tarafından görevlerini yaparken gözaltına alınan gazetecilerden Belçika'nın Le Soir muhabiri ile Fransız televizyon kanalı France 24'ün üç çalışanı ve üç Polonyalı gazeteci serbest bırakıldı.

*Brezilya televizyonunun bir kameramanı ile bir radyo muhabiri de serbest bırakıldıktan sonra sınırdışı edildi.

*Bu arada, Mısır'daki Birleşmiş Milletler (BM) kuruluşlarında çalışanlar ve ailelerinden oluşan yaklaşık 300 kişi de ülkeden tahliye edilerek Kıbrıs Rum kesimine iki uçakla götürüldü.

*Mısır'ın başkenti Kahire'de Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in istifasını isteyen binlerce muhalif, Tahrir Meydanı'nda toplanarak cuma namazı kıldı. Protestoların odağı haline gelen Tahrir Meydanı'nda namazın ardından 'Mübarek derhal terk et' sloganları yükseliyor. Bu arada Tahrir Meydanına yakınlarında bulunan Mübarek taraftarları, muhaliflerin alanı doldurmasıyla birlikte geri çekildi. Kahire'nin çeşitli bölgelerinden yüzlerce kişi de cuma namazının ardından meydana doğru yürüyüşe geçti.

*12:44 - GÜVENLİK MÜSTEŞARLIĞI BİNASINA FÜZE ATILDI

Mısır'ın kuzeyindeki El Eriş kentinde Güvenlik Müsteşarlığı binasına füze atıldı.

Görgü tanıkları, RPG füzesinin, Gazze Şeridi sınırı yakınındaki kentte bulunan binaya bir tanktan atıldığını öne sürdü.

Camları kırılan binada yangın çıktığı bildirilirken, ölen ya da yaralanan olup olmadığı henüz bilinmiyor.

Tahrir Meydanı'nda dün akşamki çatışmalarda yaralanan ve güvenlik sebebiyle dışarı çıkartılamayan yüzlerce yaralı, güvenli bir şekilde hastanelere gönderilmeye başlandı.

Muhalif gruplar, istifa etmesi için Mübarek'e, bu Cuma gününe kadar süre tanımışlardı. Muhalif gruplar, Mübarek istifa etmediği sürece yönetimle masaya da oturmayacakları konusunda ısrar ediyor. Muhammed El Baradey ve Müslüman Kardeşler'in de aralarında olduğu muhalif gruplar, Mübarek'in yerine ordundan başka birinin devlet başkanı olması yerine demokrasi istediklerini kaydediyorlar. 
 
Bu arada Tahrir Meydanına yakınlarında bulunan Mübarek taraftarları, muhaliflerin alanı doldurmasıyla birlikte geri çekildi.

Askerlerin, yiyecek ve su takviyesiyle meydana gelen göstericilerin kimliklerini kontrol ettiği ve üstlerini aradıkları belirtildi.


 

Etiketler :