Mısır'da subaylar da protestoculara katıldı!

Mısır'da subaylar da protestoculara katıldı!

Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in yine istifa etmemesi sokaklarda bardağı taşırdı. Göstericiler, Cumhurbaşkanlığı Sarayı, Devlet Televizyonu ve Enformasyon Bakanlığı'nı kuşattı. Bazı subayların da protestoculara katıldığı belirtilirken, ordu Mübarek'te

Mübarek'in dünkü açıklamasında istifa etmeyip, sadece yetkilerinin bir kısmını yardımcısı Ömer Süleyman'a devretmesi protestocuları tatmin etmedi. Kızgın kalabalığın adresi yine başkent Kahire'deki Tahrir Meydanı oldu.

Tahrir Meydanı'nda toplanan yüzbinler, Mübarek'in açıklamasının ardından harekete geçti. Açıklamanın yayımlandığı Devlet Televizyonu ile Enformasyon Bakanlığını kuşattı. Bir başka hedef de Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ydı.

Göstericilerin çalışanların devlet televizyonlarına girişine izin vermedikleri belirtiliyor.

Sadece Kahire'de değil, Hristiyanların yoğunlukta yaşadığı İskenderiye'de halk sokaklardaydı. Protestocular, "Mübarek defol", "Ne Mübarek'i, ne Süleyman'ı, ne de orduyu istiyoruz" sloganları attı.

Ordu'dan yetki devrine destek

Bu arada Mısır ordusu ağırlığını Devlet Başkanı Mübarek'in istifa etmeden yetkilerinin büyük bir kısmını yardımcısı Ömer Süleyman'a devretmesinden yana koydu.

Ordudan iki gün içinde yapılan ikinci açıklamada, silahlı kuvvetlerin, Mübarek'in iktidarın barışçıl bir şekilde değişmesine ve bu yıl sonunda özgür ve adil başkanlık seçimlerinin yapılmasına yönelik planını onayladığı bildirildi.

Savunma Bakanı Mareşal Hüseyin Tentavi'nin başkanlığında toplanan Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi'nin toplantısının ardından yapılan açıklamada, "şu andaki şartlar ortadan kalkar kalkmaz" ülkede 30 yıldır yürürlükte olan olağanüstü hal yasasının da kaldırılacağı belirtildi.

Bazı subaylar da göstericilere katıldı...

Gösteriler sürerken, silahlı kuvvetlerden orta kademede 15 subay Mübarak'e karşı halk hareketine katıldı.

Cuma sabah namazından hemen sonra telefonla Reuters ajansına açıklamada bulunan Binbaşı Ahmed Ali Şuman, "Silahlı kuvvetlerin halkla dayanışma hareketi başlamıştır" dedi.

Şuman, harekete katılan diğer subayların da cuma namazından sonra halkla konuşacağını belirtti.

Mısır'da ordu, halk hareketine karşı kuvvete hiç başvurmadı. Ancak bazı göstericiler askerlere kızgın. Tahrir'deki göstericilerden Salih Bazuni, "Mübarek çeteleri bu meydanda halktan 300 kişiyi şehit etmişken
ordu kenarda nasıl seyirci kalabildi" dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :