Modaya onlar yön veriyor

Modaya onlar yön veriyor

Kadınlar yaş konusundaki negatif algıyı sonunda yıkmayı başardı.50'sine merdiven dayamış kadınları sinemada, dergilerde hatta podyumlarda görmeye başladık!

Modacıların da gözdesi 40'ını çoktan geçmiş ve genç kızlarla yarışacak vücuda sahip kadınlar…

30 dendiğinde 'orta yaş', 50 dendiğinde 'emeklilik ve yaşlılık' kelimelerinin akıllara geldiği günler, çoktan tarihe karıştı. Bir zamanlar bol ve koyu renk giysiler, alçak topuklu ayakkabılarla dolaşmaya mahkum edilen 50'li yaşlarına merdiven dayamış kadınlar, şimdilerde modanın yeni gözdeleri.

40'INDAN SONRA MODA İKONU

Tabii şu an bu kadar net söyleyebildiğim bu sözlerin gerçek olması için kadınların yıllardır ciddi bir savaş vermek zorunda kaldığını unutmamak gerek! Düşünsenize bundan sadece 10 yıl önce bile 40'lı yaşlardaki bir kadın için hayatının tadını çıkarmanın çoktan imkansız olduğu düşünülürdü. 40'lı yaşlardaki kadınların; beyaz perdede yer alması, marka yüzü olarak kullanılması, defilelere çıkması, dergi kapaklarını süslemesi, hele hele moda ikonu olarak adlandırılması herhalde kimsenin hayalinde bile göremeyeceği bir şeydi…

45 YAŞINDA PODYUMDALAR

Ne de olsa genç kızlar varken kimse, yolun yarısını çoktan geride bırakmış bir kadını 'güzel', 'tarz sahibi' olarak adlandırmazdı. Düşünsenize 1996 yılında Lancome, o zamanlar 44 yaşında olan Isabella Rossellini ile ürün tanıtım kontratı yaptığında, basında günlerce süren tartışmalar başlamıştı! Oysa şimdi hepimiz Halle Berry'nin (44) US Vogue'un kapağında olmasını, Lancome'un yüzü Julia Roberts'ın (43) fotoğraflarını her dergide görmeyi 'doğal' karşılıyoruz. 50'li yaşlarına merdiven dayayan kadınlar bununla da kalmıyor modada da iktidarlarını ilan ediyor. Son birkaç aydır lansmanı yapılan reklam kampanyalarına, moda haftalarında podyuma çıkan kadınlara bir yakından göz atın! 16'lık mankenlerle aynı podyumda yürüyen 45'lik moda ilaheleri sizin de dikkatinizi hiç şüphesiz çekmiştir!

BUNUN ADI: TWIGGY ETKİSİ

Bu sessiz devrim İngiliz Daily Mail gazetesine de konu oldu. Gazete, kadınların 40 yaş sonrası hayattan ellerini, eteklerini çekmek zorunda kalmaya artık başkaldırdıklarını belirtti. Sosyologların çoktan araştırmaya başladığı bu duruma, İngilizler 1960'lı yılların fenomen mankeni Twiggy'ye gönderme yaparak 'Twiggy etkisi' ismini taktı. 1949 doğumlu Twiggy'nin henüz bu yıl Marks&Spencer'ın yüzü olması, bu devrimin sembolü oldu.

YAŞLANDIKÇA DEĞERLENİYORLAR

İngiliz sosyolog Prof. Dr. Julia Twigg, "Bu bir devrim. Bir zamanlar birkaç elbiseyle ölümü bekleyen kadınlar artık modaya yön veriyor. Bir zamanlar erkekler yaşlandıkça deneyimleri sayesinde daha kıymetli olurdu. Aynı şey şimdi kadınlar için de geçerli. Kendilerine ve fiziklerine dikkat eden kadınlar, yaşam deneyimleriyle modacıları da artık peşlerinde sürüklüyor" diyor. Kadınlar, yaşlılık konusundaki negatif algıyı, yıllarca uğraştıktan sonra alt etmeyi yavaş ama sağlam adımlarla başarıyor.

SESSİZ DEVRİM SİNEMAYI ELE GEÇİRDİ

İngiliz InStyle dergisi, 40 yaş üzerindeki kadınlar ve moda arasındaki bağın üç temel üzerinde yükseldiğini belirtiyor. Moda dünyasında hâlâ etkili olan kadın tasarımcıların 50'li yaşlarını çoktan geride bıraktığını belirten InStyle, "Donatella Versace 55, Diane von Furstenberg 64, Vivienne Westwood 69, Sonia Rykel 80 yaşında… Moda trendlerini de onlar belirliyor" diye yazdı.

GENÇ KIZLARLA YARIŞIYORLAR

Dergiye göre podyumların ikonik isimlerinin çoktan 40'lı yaşları geçmiş olması da bunda etken. Bu ünlü mankenler hâlâ podyumlarda çok etkili ve modacıların ilham perisi! InStyle, Hollywood'un seksi isimlerinin çoktan 40 yaşlarını geçip, dergilere kapak olmasının da bu duruma hizmet ettiğini belirtiyor. Dergide, "Sharon Stone (53), Cate Blanchett (50) Sarah Jessica Parker (46), Jennifer Aniston (42), Sandra Bullock (47) ve Halle Berry (44) giyim tarzları, yaşam enerjileri ve muhteşem vücutlarıyla, genç kızlarla yarışıyor" diye yazıyor.

SABAH GÜNAYDIN 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.