Molla Osman Kimdir?

Molla Osman Kimdir?

MOLLA OSMAN TÜRBESİ

img-0309.jpg

MOLLA OSMAN VE TÜRBESİ

Molla Osman’ın 6 dedesi ve aşireti 15. Yüzyılda “Mısır’da” yaşayan saygın bir aşiret boyudur. “YAVUZ SELİM HAN” Mısır’a Halifelik Hırkası ve Halifeliği almak için, Mısır’a sefer düzenler. Mısır’a ayak bastığı anda, bu aşiret tarafından karşılanır. Her an senin emrindeyiz derler.

Yavuzhan: 1515’te Halifeliği alır. Sudi görevlilerine, bir heyet gönderip kutsal emanetleri ister. Kutsal emanetlerde Yavuzhan’ a gönderilir.

Yavuzhan, bundan böyle Mekke-Medine şehirlerinin kölesiyim der ve Halifeliğin ilan eder ve Anadolu’ya dönmeye karar verir.

Dönmeden, aşiret beylerini huzura çağırtır ve onlara derki: Burada kaldığım zaman zarfında hep yanımda oldunuz. Seyyid ailesinden olduğunuz bana bildirildi. Mısır çok sıcak bir ülke, benimle Anadolu’ya gelin. Sizlere her türlü iskanı sağlarım. Onlarda kabul edip, birlikte Anadolu’ya gelirler. Antep, Urfa, Adıyaman, Maraş bölgelerine iskan ettirirler. Geriye kalan iki kardeş Yavuzhana Delice Irmağı kenarına geldiklerinde mola verirler. Mola zamanın da kardeşlerin 5.si, padişahım bizler, tarımla uğraşmak istiyoruz derler ve Konya’ya bağlı Cihanbeyli ve Yunak bölgelerine yerleşirler. Molla Osman’ın babası ve dedesi de Delice Irmağının kenarında hayvancılık yapmak istiyoruz deyip Deliceden, Alkaya ya kadar 6000 dönüm mera verilerek burada yaşarlar.

Kış aylarını da, Çiçekdağına bağlı Alahacılı köyünde geçirirler.

Bir gün Molla Osman, aşiretini şu an yattığı yere toplar. 3 gün sonra öleceğini ve şu an yattığı yere gömülmesini söyler ve buraya gömülür.

Bu tanıtımın; bir bölümü tarihi bilgiler bir bölümü ise dedelerden ve Molla Osman’ın torunlarından olan “Mustafa Ocak- Mustafa Şimşek” tarafından yapılmıştır.”

Gün içerisinde yaz-kış demeden çevre il ve ilçelerden şifa bekleyen dua eden birçok ziyaretçisi bulunmaktadır. Rivayetlere göre felçli hastaların türbe ziyaretleri sonucu şifa bulduğu söylenmektedir.

img-0307.jpg

img-0304.jpg

img-0303-1-001.jpgwhatsapp-image-2022-07-08-at-19-17-40.jpeg


Haber: Meltem Kavak

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum