Motorin'in fiyatı şehirden şehire değişiyor

Motorin'in fiyatı şehirden şehire değişiyor

Motorin İstanbul'daki yüksek fiyatına karşın Manisa'daki düşük litre fiyatı duyanları şaşkına çevirdi. İki il arasındaki litre fiyatlarında 0,50 TL fark var...


Rafineri'nin dağıtım şirketlerine litresini en az 2.10 - 2.15 TL'den verdiği motorinin bazı bayilerde 1.95 TL'ye satılabilmesi hayret verici. Şu anda İstanbul'da normal bir akaryakıt bayisinde motorinin ortalama litre fiyatı 2.45 civarında.

Ama Manisa'da ve Sakarya'da tespit edebildiğimiz bazı bayiler normalde litresi 2.45 TL olan motorini nasıl 50 kuruş ucuza yani 1.95'e satabiliyorlar henüz bu sorunun cevabı açık ve net değil. Petrol Ürünleri İşverenleri Sendikası (PÜİS) Başkanı Muhsin Alkan konunun sektörün kanayan bir yarası olduğunu belirterek bunu nasıl yaptıklarını kendisinin de anlayamadığını dile getirdi. Yaşanan olayın rekabet ile uzaktan yakından alakası olmadığını ve düpedüz haksız rekabet olduğunu dile getiren Alkan, "Zaten akaryakıt bayilerinin 5-10 kuruşluk bir karı var. 50 kuruş ucuza nasıl satılabilir anlamak mümkün değil" dedi.

BU FİYATA SATILAMAZ

TABGİS Başkanı Atıf Ketenci bu konuda şunları söyledi: "Türkiye'de iki çeşit motorin kanunen satılabilir. Birincisi 10 ppm'lik motorin ikincisi ise 50 ppm'lik kırsal motorin. Burada rafine motorin gibi bir ifade ile bu motorin satılıyor. Bu kesinlikle kanun dışı. Ayrıca litresi 1.95 TL'ye motorini ancak işletme zararı ile satabilirsiniz. Bugün ana dağıtım şirketlerinin rafineriden motorini alış fiyatı 2.10 - 2.15 TL arasında. Üzerine 8 - 10 kuruş işletme giderlerini koysanız en az 2.25 TL'ye satabilirsiniz. Kredi kartlarına da yüzde 2 komisyon ödüyoruz."


Etiketler :