Mourinho "4"ü tamamlayamıyor

Mourinho "4"ü tamamlayamıyor

Teknik direktörlük kariyeri boyunca başına geçtiği hiçbir takımda 4 tam sezon geçirmeyen Portekizli Jose Mourinho, İspanya 1. Futbol Ligi (La Liga) takımlarından Real Madrid'de de geleneği bozmadı.

Teknik direktörlük kariyeri boyunca başına geçtiği hiçbir takımda 4 tam sezon geçirmeyen Portekizli Jose Mourinho, İspanya 1. Futbol Ligi (La Liga) takımlarından Real Madrid'de de geleneği bozmadı.

Real Madrid Kulübü'nün, Mourinho'nun 2016 Haziran ayına kadar olan sözleşmesinin karşılıklı feshedildiğini duyurmasıyla Portekizli teknik adamın, 31 Mayıs 2010 tarihinde başlayan İspanya macerası, başka bir La Liga takımıyla anlaşmazsa sezon sonunda bitecek.

Real Madrid'i çalıştırdığı 3 sezonda, birer kez lig şampiyonluğu yaşayan, Kral Kupası ve İspanya Süper Kupası'nı da kazanan Mourinho, böylece teknik adamlık kariyeri boyunca çalıştırdığı 6'ncı takımda da 4'üncü tam sezonunu tamamlayamadı.

Zaman zaman yaptığı sivri açıklamalarıyla dikkati çeken, son olarak da 10 yaşından beri Real Madrid forması giyen kaleci Iker Casillas'ı yedek soyundurma olayındaki gibi taviz vermeyen ve polemikten kaçınmayan kişiliği, belki de Mourinho'nun sonunu hazırlayan en önemli etken oldu.

Teknik direktörlük kariyeri

Sporting Lizbon, Porto ve Barcelona'da, İngiliz teknik adam Bobby Robson'ın tercümanlığını ve yardımcılığını, Robson'dan sonra "Barça"nın başına geçen Hollandalı Louis van Gaal'in ise yardımcılığını üstlenen Mourinho, teknik direktörlük kariyerine ülkesinde başladı.

2000 yılının eylül ayı ile aralık ayı süresince Benfica'yı çalıştırdıktan sonra 2001 sezonunun son aylarında bir diğer Portekiz takımı Uniao de Leiria'nın başına getirildi.

Uniao de Leiria ile çıktığı 29 maçta 15 galibiyet elde eden Portekizli, 2002 yılı ara transfer döneminde Portekiz'in önemli kulüplerinden Porto'nun yolunu tuttu. Sezon ortasında geldiği Porto ile ligi 3'üncü sırada bitiren Mourinho, takımın başındaki ilk tam sezonu olan 2003'te UEFA Kupası'nı, ligi ve Portekiz Kupası'nı, 2004'te ise UEFA Şampiyonlar Ligi kupasının yanı sıra lig şampiyonluğunu ve Portekiz Süper Kupası'nı kazandı.

Chelsea ve İnter kariyeri

Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA) tarafından 2003 ve 2004 yılında "Avrupa'nın en iyi teknik direktörü" seçilen Mourinho'nun, bir sonraki durağı İngiltere Premier Ligi ekiplerinden Chelsea oldu.

2 Haziran 2004 tarihinde 4,2 milyon sterlin karşılığında Chelsea'nin teknik patronu olan Mourinho, basın mensuplarının ücretine ilişkin sorularına, "Küstahlık etmek istemem ama ben Avrupa şampiyonuyum ve bence özel biriyim" yanıtını vermesinden sonra "Özel kişi" lakabıyla da anıldı.

Mourinho, Chelsea ile ilk sezonunda 95 puan toplayarak, Premier Lig rekorunu kırdı ve Londra ekibinin, 50 yıllık şampiyonluk hasretini dindirdi. Sonraki sezon da lig şampiyonluğunu kazanan Chelsea, bir önceki sezon yarı finale çıktığı Şampiyonlar Ligi'nden son 16 turunda elendi. Mourinho'nun öğrencileri, 2007 sezonunda Şampiyonlar Ligi'nde yarı finalde elenmenin yanı sıra ligde de ikinci sırada kalınca eleştiri okları Mourinho'ya yöneldi.

2007-2008 sezonuna Chelsea ile başlayan Portekizli teknik adamın görevine, ligde alınan kötü sonuçların ve Şampiyonlar Ligi gruplarında oynadıkları Rosenborg maçının 1-1 sonuçlanmasının ardından 20 Eylül 2008 tarihinde son verildi. Bu, Mourinho'nun, 4'üncü sezonuna başladığı ilk takımda da sezon sonunu görememesi anlamına geliyordu.

Mourinho, yine bir 2 Haziran günü ancak bu kez 2008'de İtalya 1. ligi (Serie A) ekiplerinden İnter'in, Roberto Mancini'den boşalan teknik direktörlük koltuğuna oturdu. 2008-2009 sezonunda ligde şampiyonluk sevinci yaşayan İnter, sonraki sezonda UEFA Şampiyonlar Ligi, Serie A ve İtalya Kupası'nı kazanarak, bir sezonda 3 kupa birden kazanan ilk İtalyan kulübü olarak tarihe geçti. Mourinho, Şampiyonlar Ligi kupasını kaldırdıktan bir gün sonra İnter başındaki son maçına çıktığını söyleyerek, 2 sezonluk İnter kariyerini noktaladı.

İsmi sıklıkla eski takımı Chelsea ile anılan Mourinho'nun bir sonraki durağının hangi takım olacağı merak konusu.

Mourinho'nun teknik direktörlüğünü yaptığı takımlar ve sözleşme süreleri şöyle:

Benfica (Portekiz) : 20 Eylül 2000 - 5 Aralık 2000 (2 ay)

Uniao de Leiria (Portekiz) : 14 Nisan 2001 - 20 Ocak 2002 (Yarım sezondan biraz fazla)

Porto (Portekiz) : 23 Ocak 2002 - 26 Mayıs 2004 (2,5 sezon)

Chelsea (İngiltere) : 2 Haziran 2004 - 20 Eylül 2007 (3 tam sezon ve 8 maç)

İnter (İtalya) : 2 Haziran 2008 - 28 Mayıs 2010 (2 sezon)

Real Madrid (İspanya) : 31 Mayıs 2010 - 1 Haziran 2013 (3 sezon) 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.