Mübarek, İngiltere'ye Kaçtı

Mübarek, İngiltere'ye Kaçtı

Mısır'da Hüsnü Mübarek'e karşı gerçekleştirilen halk ayaklanması devam ediyor.Firavun Hüsnü'nün oğlu Mübarek ingiltere'ye kaçtı.

Mısır'da olağanüstü saatler...

Mısır'da Hüsnü Mübarek'e karşı gerçekleştirilen halk ayaklanması devam ediyor.Firavun Hüsnü'nün oğlu Mübarek ingiltere'ye kaçtı.

Ailesi ile beraber kaçan Mübarek'in oğlu Cemal Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in halefi olarak görülüyor...

 

Mısır'da binlerce kişinin eylem çağrısına uyarak sokaklara dökülmesinin ve polisin müdahalesiyle 3 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından yeni gösterilere yasak geldi.

İçişleri Bakanlığı bundan sonra yapılması planlanan gösterileri yasakladı, "hiçbir provokasyona, protesto için bir araya gelme, gösteri düzenleme veya yürüyüş yapmaya izin verilmeyeceği" kaydedildi.

Bakanlık bildirisinde, bu talimata uymayanlara karşı yasal önlemlerin alınacağı ve bu kişilerin adalete teslim edileceği kaydedildi.

Reuters haber ajansı ise, bu açıklamadan saatler sonra, Kahire'nin merkez meydanında göstericilerin yeni bir protesto eylemi için toplanmaya başladığını duyurdu.

Bu arada, Süveyş kentinde protestolar sırasında yaralananlardan bir kişinin daha öldüğü açıklandı. Bu son ölümle, dün başlayan gösterilerde hayatlarını kaybedenlerin sayısı 4'e yükseldi.

Kahire, İskenderiye, Asyut, Süveyş ve Ariş kentlerinde yapılan gösterilerde yaklaşık 250 kişinin de yaralandığı bildiriliyor.

200 KİŞİ GÖZALTINDA

Öte yandan, Mısır'da dünkü gösterilerin ardından Tahrir Meydanını terk etmeyen göstericilerin sabah polis tarafından gözyaşartıcı bomba ve tazyikli su kullanılarak dağıtıldığı, sokakların büyük oranda normale döndüğü, bazı dükkanlar kapanırken trafik akışının sürdüğü haber veriliyor.
   
Mısırlı yetkililer, yoksulluk ve 30 yıllık Hüsnü Mübarek yönetimine karşı düzenlenen binlerce kişinin katıldığı gösterilerdeki çatışmalar sırasında 200 kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

Yetkililer, ülke çapındaki gösterilere ilişkin polisin video kayıtlarının incelenmesiyle daha fazla gözaltılar olabileceğini söyledi.

Reform yanlısı gençlik grubu "6 Nisan Hareketi" bugün internetteki sosyal paylaşım sitesi "facebook"'ta yeni gösteri çağrısında bulunmuştu.

30 YILIN EN BÜYÜK PROTESTO EYLEMİ

Mısır, dün başkent Kahire ve diğer kentlerde koordineli olarak düzenlenen binlerce işinin katıldığı gösterilerle, Mübarek'in 1981'de Enver Sedat'ın suikast sonucu öldürülmesinin ardından iktidara gelmesinden bu yana karşı karşıya kaldığı bu çaptaki ilk büyük protestolara sahne oluyor.

İşsizlik, yoksulluk, yolsuzluğa karşı ayaklanma sonucu 23 yıllık Zeynelabidin Bin Ali iktidarının devrildiği Tunus'tan esinlenildiğine işaret edilen gösterilerin yapıldığı Mısır'ın da aynı siyasi ve sosyal sorunları olduğuna dikkat çekiliyor.

Gıda fiyatlarının artması, işsizlik oranının yüksekliği ve yolsuzluklara tepki gösterilen Mısır'da, Tunus'tan farklı olarak, halkın eğitim seviyesinin düşüklüğüne, okuma yazma bilmeyenlerin oranının yüksekliğine ve Tunus'ta gösterilerin organizasyonunda etkili olan internet kullanımının (Tunus'a göre) azlığına işaret ediliyor.


 

Etiketler :