Mübarek şiddeti kol geziyor

Mübarek şiddeti kol geziyor

Arap Baharı’nın kalbi Tahrir Meydanı, Mübarek sonrasındaki en kanlı çatışmalara sahne olurken, en az 35 kişi öldü. Polisin gerçek mermi ve kansere yol açan göz yaşartıcı CR bombası kullandığı iddia edildi.

Mısır’da Hüsnü Mübarek rejiminin devrildiği Şubat’tan sonraki en geniş çaplı protestolara sahne olan başkent Kahire’deki Tahrir Meydanı’nda güvenlik güçleriyle protestocular arasında yaşanan şiddetli çatışmalar, 28 Kasım’daki parlamento seçimlerine gölge düşürürken, cumartesiden beri en az 35 kişinin ölümüne yol açtı. Ayrıca Hüseyin Tantavi liderliğindeki Yüksek Askeri Konsey’in yönetimi sivillere devretmesi isteğiyle Arap Baharı’nın kalbi Tahrir’e inen göstericilere karşı güvenlik güçlerinin gerçek mermiler kullandığı saptandı. Başsavcılık, çatışmalarda ölen 4 sivilin gerçek mermiyle öldüğünü belirledi. Ülke çapında yaralı sayısı da 2 bine dayanırken, basında göstericilere karşı göz yaşartıcı CR bombası kullanıldığı ve bu gazın kansere yol açtığı iddiası da yer aldı. Ölümlerin bazılarının gazdan dolayı olduğu hatırlatılıp CR bombasının kullanımının yasak sayılıp sayılmaması konusunda dünyada tartışma olduğu belirtildi.

 

Mübarek maskelerini düşüreceğiz

İçişleri Bakanlığı, güvenlik kuvvetlerinin göstericilere ateş açtığı iddiasını yalanladı. Bakan Mansur El İsavi, 49 polisin yaralandığını açıklarken, göstericileri İçişleri Bakanlığı ve karakollara saldırmamaları konusunda uyarıp “Bakanlık ve karakollara saldırı durumunda polis tam güç kullanacaktır” dedi. 6 Nisan Hareketi ise Yüksek Askeri Konsey’i ‘Mübarek maskesi giymekle’ suçlayıp ölümlerden sorumlu tuttuğu bir açıklama yayınladı. Güvenlik güçlerinin göstericilere karşı tavrının Mübarek dönemi ile aynı olduğu ifade edilen açıklamada, “Kim ne maskesi giyerse giysin maskelerini düşüreceğiz” denildi. Eylemler Kahire ile de sınırlı kalmadı. Ülkenin 2. büyük kenti İskenderiye’nin yanı sıra İsmailiye, Süveyş ve El Ariş’te de güvenlik güçleri ile eylemcilerin çatıştığı belirtildi.

"Yardım edin" çağrısı

Mısır'ın başkenti Kahire'deki ünlü Tahrir Meydanı'nda güvenlik güçleri ile göstericiler arasında çatışmalar devam ederken, meydana seyyar hastane kuran gönüllü doktorlar, yaralı sayısının artması üzerine, meslektaşlarına "Yardım edin" çağrısında bulundu.

Tahrir Meydanı'nda kurulan seyyar hastanede görev yapan doktor ve sağlık personeli, twitter ve facebook gibi sosyal paylaşım sitelerinden meslektaşlarına "Olaylarda yaralanan ve polisin attığı gazdan etkilenenlerin sayısı artıyor. Sayı bizim müdahale edemeyeceğimiz kadar yükseldi. Onurlu doktorları burada göreve bekliyoruz" diye seslendi.

Mısır'da sivil yönetim ve yeni anayasada askerin istediği ayrıcalıklara karşı çıkan muhalifler tarafından başlatılan gösteriler, güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucunda çatışmaya dönüşmüştü.

Mısır Sağlık Bakanlığı ülke genelinde çıkan çatışmalarda en az 33 kişinin öldüğünü, 2 binden fazla kişinin de yaralandığını açıkladı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.