Mübarek yetkilerini devretti

Mübarek yetkilerini devretti

Mısır devlet televizyonuna 'beklenen açıklaması'nı yapan Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, yabancı diktasını asla kabul etmeyeceğini söyledi.

Mısır devlet televizyonuna "beklenen açıklaması"nı yapan Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, yabancı diktasını asla kabul etmeyeceğini ifade ederek, protestoculara hitaben de "Şehitlerinizin kanı boşa akmadı" dedi.

Ölenlerin ailelerinin acılarını yürekten paylaştığını söyleyen Mübarek, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmayacağını tekrar teyit etti.

Hüsnü Mübarek şöyle konuştu: "Mısır gençliğine hitap ediyorum.Kalbimin derinliklerinde dürüst bir şekilde hitap ediyorum. Mısır'ın yeni nesili olarak görüyorum sizleri. Bütün kurbanların kanları cezasız kalmayacaktır. Bütün suçluları işleyenler çok ciddi şekilde cezalandırılacaktır. O kurbanların ailelerinin acılarını hissediyorum. Kalbim acıyla doldu.

Ben şu anda sizlerin talebini karşılayacağımı söylemek istiyorum. Söz vereceğim. Taleplerinizi tatmin etmeye çalışaçağım.

Bu talepleriniz meşru taleplerdir. Ben devlet başkanı olarak herhaenbi bir rahatsızlık duymuyorum, ülkemin gençliğini dinleyerek.

Ben bir sonraki seçimlere aday olmayacağım, bu ülkeye çok şey verdim. 60 yıldan daha fazla bir süreyle aynı zamanda buradaki sorumluluğumu yükleniyorum.

Ülkenin çıkarları için gücün aktarılması ve insanların liderlerini şeffaf bir şekilde seçmesi gerekir. Ben sözümüm tutacağım.

Krizin sonunda gençlerin taleplerini yerine getirmek istiyoruz. Toplumumuz için istikrarsızlık yaratmamamız gerekiyor.

Barış içinde bu süreci sağlamak gerekiyor. Bunu politik partilerde beraber yapacağız.

Ulusu bu kritik noktadan çıkarmak için adımlar atacağız. Mısır'ı sevenlerin desteğini bekliyorum.

Askeri ve silahlı güçler ile birlikte ulusal bir diyalog başlattık. Burada çıkacak uzlaşma bizim bu krizden çıkmamazı sağlayacak.

Bugün hepimiz gücün daha barışçıl bir şekilde transfer edilmmesini için çalışacağız. Anayasal değişiklikler yapılacak.

Anayasal değişiklik için komite kurulacak. Mısır'ın birincil önceliği Mısır'ın gençlerini muhatap almaktır. OHAL yasası gözden geçirilecektir. Ekonomiye güveni tekrar sağlamalıyız.

Bütün hayatımı Mısırlı halkın çıkarları için harcadım. Her zaman bir işgal dönemi yaşadım görev sürem boyunca. Zaferler de gördüm....

Ben daha fazla olayla karşılaştım ama hiç bir zaman yabancı müdahalelere izin vermedim bu topraklarda. Halkın korunması için çaba sarfettim.

Mısır'ın bu kritik noktada zor bir dönem geçirdiğini biliyorum. Mısır bizim önceliğimizdir. Ben görevimi Cumhurbaşkanı yardımcısına devrettim.

Biz hiç kimseden emir almayacağız. Sokaktaki insanların sesine kulak verecğiz.

Ben ölene kadar Mısır benim kalbimde olacaktır"

CLINTON İLE DAVUTOĞLU GÖRÜŞTÜ

Bu arada Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile görüştü.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre Davutoğlu ile Clinton bir telefon görüşmesi yaparak bölgesel konuları ele aldı.

Görüşmede, Mısır'daki ve Tunus'taki gelişmeler ile Irak konusunda görüş alışverişinde bulunulduğu kaydedildi.

Dışişleri Bakanlığı kaynakları, Mısır'daki gelişmelerin yakından takip edildiğini belirtti.

ÜLKEDE BUGÜN YAŞANAN GELİŞMELER

3 bin gösterici karakol yağmaladı

Ülkenin kuzeydoğusundaki liman kenti Port-Said'de de bir karakol, 3 bin gösterici tarafından yağmalandı.

Görgü tanıkları, kentin Zizara bölgesinden gelen göstericilerin karakol binasını bastığını, polis araçlarını ateşe verdiğini belirtti.

Daha sonra göstericilerin valilik binasına gittiği ve bu binayı da yağmaladıkları bildirildi. Göstericiler dün de valinin aracını ateşe vermişti.

ESKI BAKANLAR HAKKINDA SORUŞTURMA

Öte yandan Mısır başsavcısının, 3 eski bakan ve iktidar partisinin eski bir yöneticisi hakkında yolsuzluk soruşturması başlattığı bildirildi.

Mısır devlet televizyonunun haberinde, haklarında soruşturma başlatılan eski bakan ve üst düzey yetkilinin, eski Ticaret Bakanı Raşid Muhammed Raşid, eski Turizm Bakanı Züheyr Garan, eski İskan Bakanı Ahmed Megrabi ve iktidar partisinin eski yöneticilerinden Ahmed Ezz olduğu belirtildi.

Milletvekili olan Ahmed Ezz'in, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in oğlu Cemal'in yakın arkadaşı olduğu ifade ediliyor.

Üç bakan 25 Ocak'ta başlayan hükümet karşıtı protesto gösterilerinin ilk evresinde görevden aldığı kabinede yer alırken, Ezz iktidar partisinden istifa etmişti.


Can kaybı 300'ü geçti

İnsan Hakları İzleme Örgütü rakamları Mısırlı muhalifleri doğruladı. Olayların başından beri can kaybı 302. Bu rakam Mısır hükümetinin açıkladığının çok üstünde. Üstelik o kayıplara yenileri de ekleniyor.

Kahire'de polis protestoculara müdahale etmiyor ama ülkenin en büyük eyaleti Yeni Vadi'de durum farklı.

Ülkenin güneyindeki El Harga kentinde de iki gündür olaylar var. Göstericiler, devlet binalarını ateşe verdi. Polis göstericilerin üzerine ateş açtı, olaylarda en az 5 kişi öldü, 100'e yakın kişi de yaralandı.


CNN TURK
 

Etiketler :