Mübarek'e onurlu ayrılma formülü

Mübarek'e onurlu ayrılma formülü

Mısır’da gösteriler devam ederken, ABD, Mübarek'in ülkeden ayrılmasını sağlamanın yollarını arıyor.

Mısır’da halk ayaklanması 13’üncü gününe girerken Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek giderek yalnızlaşıyor. İddialara göre Amerikan yönetimi, Mübarek’e ülkeden gururlu bir şekilde ayrılabilmesi için yıllık sağlık kontrollerini yaptırmak üzere Almanya’ya gitmesini, ancak bu sefer daha uzun süre kalmasını teklif etti.

Bugüne kadar muhalefete destek verici açıklamalardan kaçınan ABD Başkanı Barack Obama da önceki gün Mübarek’in “halkını dinleyerek doğru karar vermesi gerektiğini” söyleyerek ilk defa yönetimden çekilmesini istediğine dair bir ifadede bulundu.

New York Times gazetesinin haberine göre Amerikan yönetimi, yeni atanan başkan yardımcısı Ömer Süleyman ve üst düzey ordu komutanlarını muhalefet grupları ile açık bir politik sistem kurulması, devlet başkanının yetkilerinin kısılması ve demoktatik prensiplerin benimsenmesi gibi konularda detaylı müzakerelerde bulunmaları konusunda teşvik ediyor.

‘Sayfiye evine taşın’

Ancak muhalefet liderleri Mübarek görevde olduğu sürece Süleyman ile görüşmeyi reddediyorlar. Bu nedenle Amerikan yönetimi, Mübarek’in seçimlere kadar başkanlık sarayından ayrılması gerektiğini düşünüyor. Amerikalı bir yetkiliye göre ABD, Mübarek’e eylül ayında yapılacak seçimlere kadar Mısır’da başkanlık sarayından ayrılması için önerilerde bulundu. Mübarek’e her sene olduğu gibi sağlık kontrolleri için Almanya’ya gitmesi, ancak seçimlerden sonra dönmesi teklif edildi. İkinci bir öneri de Kızıldeniz kıyısındaki Şarm El Şeyh’teki evine taşınması oldu. Bu planlara göre Mübarek başkanlık sarayını terk edecek ancak yönetimi dağıtılmayacak.

Süleyman komutanlarla görüştü

New York Times’ın haberine göre Amerikan yönetiminin yanında başkan yardımcısı Ömer Süleyman ve ordu komutanları da Mübarek için çekilme planları hazırlıyor. Gazeteye göre Ömer Süleyman ve üst düzey ordu komutanları bir araya gelerek Mübarek’in geri çekilmesi ve başkanlık sarayından ayrılmasını sağlayacak adımların ne olabileceğini görüştüler. İddialara göre Süleyman yönetiminde geçiş hükümeti kurularak yeni bir Mısır Anayasası oluşturmak ve demokratik reformlar yapmak üzere muhalefetle görüşülmesi amaçlanıyor.

ABD Başkanı Barack Obama, önceki gün Mübarek’in “gururlu ve vatansever” olduğunu söyledikten sonra “Artık Mısır halkının dile getirdiklerini dinlemeli ve düzenli ama aynı zamanda anlamlı bir şekilde ileri götürecek yol haritası hakkında kararını vermelidir. Ben doğru karar vereceğini umuyorum” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da değişikliği gerçekleştirmenin Mısır halkının bir sorumluluğu olduğunu ve bunun da barış içinde olmasını ümit ettiğini söyledi.

Clinton, bu geçiş sürecinde başkan yardımcısı Ömer Süleyman’ın sorumluluğunda olan yeni hükümeti izlemenin önemli olduğunu belirtti. Bu arada ABD Başkanı Obama’nın Mısır’daki krizle ilgili özel temsilcisi Frank Wisner, “Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in, ülkedeki siyasal geçiş döneminde değişiklikleri yönlendirmek üzere makamında kalması gerektiğini” söyledi. Ancak Washington, Wisner’in bu sözlerinin Barack Obama yönetimini bağlamadığını ve kendi kişisel görüşleri olduğunu bildirdi.

AA- MİLLİYET

Etiketler :