Muhalifler diplomaside galip

Muhalifler diplomaside galip

Tunus ve Mısır'daki halk hareketlerine sessiz kalmasıyla eleştirilen Fransa, Kaddafi yönetimine karşı oluşturulan Libya Milli Konseyi'ni Libya halkının yegâne meşru temsilcisi olarak tanıdı. İngiltere de konseyi meşru muhatap olarak gördüğünü açıklarken N

Libya lideri Muammer Kaddafi, muhaliflere karşı başlattığı saldırılarda sonuç almaya başladı. Kaddafi'ye bağlı güçler, batıdaki Zaviye kentinde zafer ilan ederken, doğudaki stratejik petrol bölgesi Ras Lanuf'tan muhalifleri geri çekilmek zorunda bıraktı. Muhalifler ise diplomatik alanda başarı kazandı. Fransa, Bingazi'de oluşturulan Libya Milli Konseyi'ni Libya halkının yegâne meşru temsilcisi olarak tanıdı. İngiltere de konseyi meşru muhatap olarak gördüğünü açıklarken NATO, Libya hava sahasını izlemeye aldı.

Eski sömürgesi Tunus'ta yaşanan halk ayaklanmasında devrik yönetimin yanında yer alarak tepki çeken Fransa, Muammer Kaddafi'ye karşı kurulan Libya Milli Konseyi'ni (LMK) resmen tanıdı. Fransa böylelikle isyancıların yönetimini tanıyan ilk ülke oldu. Karar, Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy'nin, konsey temsilcisi Ali el Isavi ile Paris'te yaptığı görüşmenin ardından açıklandı. Karar uyarınca Fransa, Libyalı muhaliflerin merkezi Bingazi'ye bir temsilci gönderecek ve Libya Milli Konseyi de Paris'te diplomatik misyon açacak. Kaddafi ise bu karara tepki olarak Paris'le ilişkileri kesmeyi değerlendiriyor. LMK, 27 Şubat'ta ülkenin doğusundaki isyancılar tarafından kurulmuş ve konseyin başına, istifa ederek muhaliflerin safına geçen eski Adalet Bakanı Muhammed Abdülcelil getirilmişti.

Fransa, Avrupa Birliği'ne de kendisini takip ederek bundan sonra Libyalı muhaliflerle diyaloğa geçme çağrısı yaptı. Avrupa Parlamentosu bu çağrıya destek veriyor. Fransa'nın tanıma kararının ardından İngiltere de konseyi meşru muhatap olarak gördüğünü açıkladı. Kaddafi'nin yakın müttefiki İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi ise tanınma konusunda AB'nin alacağı kararı benimseyeceğini belirtti. AB Dışişleri Bakanı Catherine Ashton olağanüstü AB liderler zirvesi öncesinde Arap Ligi'nin LMK'yı Libya halkının meşru temsilcisi olarak tanıması halinde AB'nin de aynı adımı atabileceğini söyledi. AB ayrıca Kaddafi'yi para kaynaklarından mahrum bırakmak amacıyla Libya'ya uyguladığı yaptırımların kapsamını genişletti.

AB'ye paralel olarak NATO savunma bakanları da Kaddafi güçlerinin muhalifler karşısında hava gücüyle mevzi kazandığı Libya'ya askerî müdahale seçeneğini görüştü. İttifak, Libya hava sahasını 24 saat izlemeye aldığını duyurdu. Kaddafi'ye bir darbe de zenginler kulübü olarak bilinen Körfez İşbirliği Konseyi'nden geldi. Konsey'den yayımlanan bildiride Libya rejiminin yasadışı olduğu vurgulanarak, isyancıların kurduğu milli konsey ile temasa geçilmesinin gerekliliği üzerinde duruldu. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ABD'nin de Libya'da muhalefetle "doğrudan temasta olduğu" bildirildi.

Artan uluslararası baskılara rağmen Kaddafi yönetimi geri adım atmıyor. Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam Kaddafi, Batılı güçlerin askeri müdahalesinin kendilerini pes ettirmeyeceğini söyledi. Reuters'a konuşan oğul Kaddafi, muhaliflere yönelik geniş çaplı bir operasyonun zamanı geldiğini belirterek, yönetim karşıtları ile masaya oturmayacaklarını açıkladı.

SARKOZY KADDAFİ'Yİ HAVADAN VURMAK İSTİYOR

Fransa lideri Nicolas Sarkozy'nin bugünkü zirvede AB'deki muhataplarına Libya'da bazı hedeflerin havadan vurulmasını ve Muammer Kaddafi kuvvetlerinin haberleşme sisteminin elektronik cihazlarla engellenmesini teklif edeceği iddia edildi. İsminin açıklanmasını istemeyen bir Fransız yetkili, Sarkozy'nin başkent Trablus, Sirte ve Çad sınırı yakınındaki askeri havaalanları ile Kaddafi'nin Trablus'taki komuta merkezinin havadan bombardımanını önereceğini belirtti. NATO ve AB toplantılarından nasıl bir karar çıkacağı merakla beklenirken Rusya, askerî müdahaleyi "kabul edilemez" bulduğunu açıkladı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :