Muhsin Yazıcıoğlu Yok yere ölmüş

Muhsin Yazıcıoğlu Yok yere ölmüş

ULAŞTIRMA Bakanlığı, BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ile birlikte beş kişinin yaşamını yitirdiği helikopter kazasına ilişkin raporunu tamamladı.

Ulaştırma Bakanlığı’nın raporuna göre, Muhsin Yazıcıoğlu’nun hayatını kaybettiği helikopter kazası sabotaj değil, pilot meteorolojik bilgileri cep telefonuyla almaya çalışırken dikkati dağıldı ve dağa çarptı

 

GAZETE HABERTÜRK / Olcay AYDİLEK

 

ULAŞTIRMA Bakanlığı, BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ile birlikte beş kişinin yaşamını yitirdiği helikopter kazasına ilişkin raporunu tamamladı. Rapora göre kar, tipi ve sisi dikkate almayarak uçuşta ısrar eden pilot Kaya İstektepe, meteorolojik bilgileri uçuşta cep telefonuyla almaya çalıştı, dikkati dağılarak ‘oryantasyonunu kaybetti’ ve helikopter dağa çarptı. Rapor, sabotaj iddialarını çürüttü, olayın tamamen kaza olduğunu ortaya koydu. Bakanlık Kaza Kırım Heyeti’nin raporu, yayımlanmak üzere Resmi Gazete’ye gönderildi.

 

HABERTÜRK RAPORA ULAŞTI

 

HABERTÜRK, 25 Mart’ta meydana gelen ve sabotaj iddialarına konu olan kazayla ilgili raporun ayrıntılarına ulaştı. İşte tespitler:

 

* Pilot İstektepe, uçuş yapacağı güzergâhla (kalkış noktası Kahramanmaraş-Çağlayancerit, varacağı nokta Kayseri-Erkilet) ilgilimeteorolojik koşullara ilişkin bilgileri almadı.

 

* Pilot,meteorolojik bilgileri uçuş halindeyken cep telefonuyla almaya çalıştı. Bu da pilotun dikkatinin dağılmasına yol açtı. (Tek pilotla yapılan uçuşlarda, bu tür hareketler uçuş güvenliği için büyük risk olarak değerlendiriliyor.)

 

PİLOT UÇUŞTA ISRAR ETTİ

 

* Pilot, kar, tipi ve sis olmasına karşın görerek uçuş yapma konusunda ısrar etti.

 

* Helikopterin, bu tür uçuşlarda kural gereği 2 kilometre olması gereken görüş mesafesi, ağır hava koşulları nedeniyle 300-500 metreye kadar düştü.

 

* Helikopterin, kar yağışı ve tipiden etkilenmesini azaltacak teknik donanımında yetersizlik tespit edildi.

 

* Çarpmanın etkisiyle ELT cihazının anteni kırıldı. ELT cihazı, çarpma sonrasında otomatik olarak çalışmaya başladı. Antenin kırık olması nedeniyle cihazın yaydığı sinyal uyduya ulaşmadı. ELT cihazının kazadan sonra 120 saat sinyal verdiği ortaya çıkarıldı.

Etiketler :