Muhteşem Kadir Gecesi Coşkusu

Muhteşem Kadir Gecesi Coşkusu

"Bin aydan daha hayırlı" kabul edilen Kadir Gecesi'nde inananlar Türkiye'nin dört bir yanında camileri doldurdu. Yaşlı genç eller duaya açıldı.

SULTANAHMET'TE BALLI ŞERBET DAĞITILDI

Fatih Belediyesince ''Sultanahmet'te Ramazan'' etkinlikleri çerçevesinde Alman Çeşmesi'nden vatandaşlara ballı şerbet dağıtıldı.

Fatih Belediyesi tarafından düzenlenen ''Sultanahmet'te Ramazan'' etkinlikleri çerçevesinde, Mısırlı Abdülaziz ve Muhammed Eddeb Kardeşler, makam hocaları Ahmet Mustafa Kamil ile 6 ve 10 yaşlarındaki kardeşleri Ömer ve Hamza ile Mehmet Akif Ersoy Parkı'nda kurulan amfi tiyatroda Kuran-ı Kerim okudu.

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir daha sonra vatandaşların Kadir gecelerini kutladı. Alman Çeşmesi'nden de ballı şerbet dağıtıldı.

ADANA'DA CAMİLER DOLDU TAŞTI

 Bin aydan daha hayırlı Kadir Gecesi, Adana'da da idrak edildi. İftar sonrası geceyi anlamına uygun şekilde geçirmek isteyen müminler camilere koştu. Adana'nın en büyük mabedi Merkez Sabancı Cami'nde düzenlenen programda Emekli Müftü Mehmet Barış, yaptığı konuşma sonrası İslam alemi için dua etti. Camiye sığmayan inananlar, duaya "amin" diyerek, ortak oldu.

Yediden yetmişe kadın, erkek ve çocuklar hep birlikte imamın arkasında saf tutarak, namaz kıldı. Okunan Kur'an-ı Kerim'i huşu içinde dinledi. İçeriye sığmayanlar ise caminin avlusunda ibadetini yaptı.

Kızılay ise cami bahçesinde gezici araçlarıyla gönüllü vatandaşlardan kan topladı.

ERZURUM'DA VATANDAŞLAR CAMİLERE SIĞMADI

Erzurum'u mübarek Kadir Gecesi'nin manevi iklimi sardı. Cadde ve sokakların boşaldığı namaz saatinde insanlar camilere akın etti.

Kur'an-ı Kerim'de 'bin aydan daha hayırlı' denilen ve Kur'an'ın indirilmeye başlandığı gün olan Kadir Gecesi Erzurum'da ayrı bir manevi hava oluşturdu. Teravih Namazı'nı kılmak için camilere akın eden Erzurumlular yer bulmakta güçlük çekti.

Erzurum'un en büyük camileri olan tarihi Lala Paşa ve Ulu Cami içerisinde yer kalmayınca vatandaşlar kaldırım üzerinde ve bahçelerde namaz kılmak zorunda kaldı. Kimi vatandaş montunu yere sererken kimisi yanında getirdiği karton üzerinde namazını kıldı. Ailece teravih namazını kılmak isteyenler de camileri doldurdu.

Bayan sayısı kalabalık olunca caminin dışarı kısmındaki bir bölüm bayanların ibadeti için ayrıldı. Selam verildikten sonra eller semaya açıldı. Cami imamının yaptığı dualara hep birden amin diyen Erzurumlular, namaz çıkışında da birbirlerinin kandilini kutlamayı ihmal etmedi.

ANTALYA FİNİKE'DE KADİR GECESİ AKŞAMI

Antalya'nın Finike Belediyesi'nin organizasyonunda ilahiler eşliğinde verilen ve 21 yıldır devam ettirilen geleneksel Kadir Gecesi iftar programlarına Finike halkı büyük ilgi gösterdi. Belediye ve hayırseverler tarafından Kadir Gecesi'nde 5 bin, Ramazan boyunca 16 bin kişiye iftar verildi.

Ramazan boyunca iftar çadırlarında günlük 500 kişiye iftar veren Finike Belediyesi ve hayırseverler bu rakamı Kadir Gecesi'nde ona katladı. Bu güzel geleneğin 21 yıl önce başlatıldığını belirten Finike Belediye Başkanı Nail Dülgeroğlu, "Geleneksel olarak vermiş olduğumuz Kadir Gecesi iftar programlarının yirmi birincisini gerçekleştiriyoruz. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Kadir Gecesi'nde 5 bin vatandaşımızla aynı anda iftar yapmanın mutluluğunu yaşadık. Organizasyon her geçen yıl güzelleşerek devam ediyor." dedi.

Başkan Dülgeroğlu, verilen iftarların maddi finansörlüğünü Finike Belediyesi ve hayırsever vatandaşların üstlenmesinin ayrı bir önem ifade ettiğini dile getirdi. Dülgeroğlu, "İhtiyarımız-gencimiz, zenginimiz-fakirimiz, kadınımız-erkeğimiz, memurumuz-işçimiz aynı sofrada iftar açıyor. Bu ortamın vatandaşlarımız arasında kaynaşmasına vesile olduğunu düşünüyorum." şeklinde konuştu.

KONYA'DA KADİR GECESİ BİR BAŞKA 

 Kur'an'da "Bin aydan daha hayırlı" olarak belirtilen Kadir Gecesi'ne Konyalılar cami ve türbelere akın etti. Mevlana'nın kabri başında Kur'an okuyan yüzlerce vatandaş, birlik ve beraberlik için dualar etti.

Rahmet ve bereket ayı Ramazan'ın bitmesine sayılı günler kaldı. Kutlu bir mevsimi geride bırakacak olmanın hüznünü yaşayan Müslümanlar Kadir Gecesi'ni idrak etmenin heyecanını yaşadı.

Türkiye'nin dört bir yanında olduğu gibi Konya'da da vatandaşlar camilere akın etti. Konya merkezde bulunan camilere sığmayan yüzlerce mümin, cami avlusunda namazlarını kıldı. Mevlana Müzesi tadilat olmasına rağmen bu kutlu gecede kapılarını sonuna kadar vatandaşlara açtı. Girişlerin ücretsiz olduğu gecede binlerce kişi müzeyi doldurdu. Ellerinde Kur'an'ı Kerim'le dualar eden Müslümanlar, birlik ve beraberlik diledi.

Kadir Gecesi'ni geçirmek için Mevlana Müzesi'ne gelen Mustafa Reşadi, günahlardan arınmak, tövbe etmek için Mevlana'ya geldiğini söyledi. Mevlana'nın yüzü suyu hürmetine bağışlanma dileyeceğini ifade eden Mustafa Reşadi, "Ramazan ayının son günlerini en güzel şekilde geçirmeye çalışıyoruz. Bin aydan daha hayırlı gecede Mevlana'nın kabrinin yanında geçirmek istedim. Ömür bir şekilde gelip geçiyor, hayat bir şekilde bitiyor. Yaradan bizlere tüm günahlarımızı bu mübarek gecede bir tövbe ile affetme şansı verdi. Bizler de en güzel şekilde en verimli şekilde bu geceyi geçirmemiz gerekiyor. Allah (c.c.) Kadir Gecesi'ni hakkıyla geçirmeyi bizlere nasip etsin." dedi.

ŞANLIUFRA'DA KADİR GECESİ İÇİN LOKMA DAĞITILDI

Türk Kızılay'ı Şanlıurfa Şubesi, Kadir Gecesi münasebeti ile kentin en işlek caddelerinde yoldan geçen vatandaşlara lokum dağıttı.
Türk Kızılay'ı Şanlıurfa Şube Başkanı Ömer Necdet Güven, Kızılay olarak Türk halkının milli ve manevi günlerinde her zaman yanlarında olduklarını belirtti. Kadir Gecesi dolayısı ile halkın yoğun olduğu caddelerde, camilerde vatandaşlara özel olarak hazırlatılan kutular içerisinde lokum dağıtıldı. Güven, "Türk milletinin merhamet eli olan Kızılay, halkımızın en zor anında her zaman yanında olmuştur. Milli ve manevi gün ve bayramlarda da bu birliktelik her zaman devam edecektir. Şanlıurfalı
hayırseverlerimizden Türk Kızılay'ına sahip çıkmalarını ve destek vermelerini istiyoruz. Birlik ve beraberliğe her zamankinden daha çok ihtiyaç duyduğumuz şu günlerde, Kadir gecesinin Türk milletine, İslam alemine ve bütün insanlığa hayırlar getirmesini diliyoruz" dedi.

 BURSA'DA KADİR GECESİ

Kadir gecesi için Bursa Ulu Camii'ne akın eden vatandaşlar, cami içi ve bahçesine sığmayınca yollara serdikleri hasırlar üzerinde namazlarını kıldı.

Bursa'da Kadir gecesini en iyi şekilde ihya etmek isteyen Müslümanlar, Türkiye'nin her yerinde Camileri doldurarak Ramazan ayının bu en kutsal gecesinde dualar etti.

Kadir gecesini en iyi şekilde değerlendirmek istiyen vatandaşlar, Bursa Ulu Camiin'de Kadir Gecesi bereketini doyasıya yaşadı. Bursa'nın en büyük camisi olan Ulu Camii'de, her zaman olduğu gibi Kadir Gecesi'ni en iyi şekilde ihya etmek isteyen Bursalılarla dolup taştı. Caminin içi ve bahçesi tamamen dolunca, cemaat cami avlusundan taşarak yollarda saf tutup namazını kıldı.

Bursa'da, Kadir Gecesi nedeniyle vatandaşlar Ulucami başta olmak üzere, Emir Sultan ve Yeşil Cami gibi özellikle Selatin camilerine ye akın etti. Yoğunluk nedeniyle Ulucami'ye giremeyenler, önceki gün yağan yağmurdan oluşan çamura rağmen yere serdikleri kartonlar üzerinde namaz kılıp dua etti.

Kur'an-ı Kerim'in indirildiği gece olan Kadir Gecesi nedeniyle özellikle Ulucami'ye akın eden vatandaşlar, namaz vaktinden çok önce camiyi doldurdu. Sonradan gelenler içerde yer bulamazken, onlarca insan da tıka basa dolan camide yer bulamadıkları için dışarı çıkmak zorunda kaldı. Vatandaşlar, cami avlusunada sığmayınca ibadetlerini bahçe ve camiye yakın yollarda yerine getirdi. Kadınlı erkekli müslümanların beraber saf tutup namazlarını kıldığı gecede, namazın ardından ise belediyeler ve bazı hayırsever vatandaşlar tarafından dağıtılan lokum ve tatlılar ise vatandaşlardan büyük takdir topladı.

Etiketler :