Mursi'den İsrail'e: Artık eski komşuların yok

Mursi'den İsrail'e: Artık eski komşuların yok

Mısır'da Başbakan Erdoğan ile ortak basın toplantısı düzenleyen Mısır Cumhurbaşkanı Mursi, Filistin'in İsrail tarafından işgal edilen bir devlet olduğunu belirtirken İsrail'e bölge ülkelerinin eski bölge ülkeleri olmadığını bilmesini istedi.

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, İsrail'in Gazze'ye saldırısına ilişkin, ''Biz tabii baştan beri sükunete çağrıda bulunduk, ateşkes yapması için çaba gösterdik. Filistin Devleti, İsrail tarafından işgal edilen bir devlettir, bunun bu şekilde bilinmesi gerekir'' dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Mısır Cumhurbaşkanı Mursi, Mısır Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda, Türkiye-Mısır Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı'nın ardından, ortak basın açıklaması yaptı.

Basın toplantısında, ''Değerli kardeşim, Recep Tayyip Erdoğan'' diyerek, sözlerine başlayan Mursi, Başbakan Erdoğan'ın ziyaretinin kendileri için büyük önem taşıdığını, böylesine güzel ziyaretin ülkelerinde gerçekleşmesinden büyük kıvanç duyduklarını vurguladı.

Bu ziyaretin, iki ülke arasındaki işbirliğini daha zenginleştirmeyi ve güçlendirmeyi amaçladığı gibi bölgede de son zamanlarda yaşanmış olan ve dünyadaki gelişmeleri de ele alan önemli bir ziyaret olduğunu belirten Mursi, şunları kaydetti:

''Özellikle Mısır'da gerçekleşen 25 Ocak Devrimi'nden sonra iki ülke arasında birçok ortak faydanın ortaya çıktığı tekrar anlaşılmaktadır. Sayın Erdoğan ile birçok konuyu ele aldık. Aynı şekilde iki ülke bakanları, ikili ilişkiler düzeyinde birçok meseleyi ele aldılar. Mısır'ın demokratik dönüşüm sürecinde Türkiye'nin yaptığı destekten dolayı kendilerine müteşekkiriz. Bu da Mısır-Türkiye arasındaki ilişkilerin nedenli özel olduğunu ortaya koymaktadır.''

''Biz bugün iki ülke arasında daha fazla yapıcı işbirliği için çaba harcarken, iki ülke arasındaki çıkarlar için elimizden geleni göstermekteyiz'' diyen Mursi, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Burada kendi adıma, Mısır halkı adına, Türkiye Cumhuriyeti'nin ülkemize yaptığı 1 milyar dolarlık mali destekten dolayı teşekkür etmek istiyorum. İkili ilişkilerimizi üst düzeye çekme konusunda birçok konuda hemfikir olduğumuzu beyan ettik. İki ülke arasındaki ticaretimizi birkaç yıl içerisinde 5 milyar dolara çıkarmak ortak hedefimizdir. Yatırımcılara sunduğumuz olanaklardan da istifade ederek ihracat konusunda ortak adımlar atmayı arzulamaktayız.''

-''27 alanda işbirliği''-

Mursi, Türkiye-Mısır Yüksek Düzeyde İşbirliği Konseyi Toplantısı'nda 27 farklı alanda ikili anlaşmaya imza atmak üzere bir araya geldiklerini anlatan Mursi, ''Bunlar arasında ticaretin teşviki, yatırımlar, eğitim, altyapı ve sağlık yer almaktadır. Hepsi de bütün bu konular, bizim Mısır'da öncelikli belirlediğimiz hususlardır, Mısır'ın kalkınma hedefinde yer alan öncelikli konulardır'' diye konuştu.

-İsrail'in Gazze'ye saldırısı-

Mursi, görüşmelerde, İsrail'in Gazze'ye yaptığı son saldırıları da ele aldıklarına işaret ederek, ''Mısır ile Türkiye olarak biz sükunetin tesisi için elimizden gelen çabayı harcamaktayız. Gazze'ye yapılan dünkü ziyaretle de bu açık bir şekilde ortaya konulmuştur. Bu konuda her iki ülkenin çabalarının birleştirilmesi, ortak adımlar atılması konusunda birçok hususu ele aldık. Değerli dostum Recep Tayyip Erdoğan, Mısır'a bu hususta her türlü yardımı vermeye hazır olduklarını ifade ettiler. Şunu herkes bilmelidir ki; savaş asla ve asla barışa giden bir yol değildir'' ifadelerini kullandı.

-Suriye'deki olaylar-

Suriye'de akan kanın durdurulması konusunda da Kahire ve Ankara'nın çabalarını ele aldıklarını dile getiren Mursi, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Kardeş Suriye'yi krizden bir an önce kurtulması için neler yapılması gerektiği konusunu ele aldık. Bu bağlamda 'Dörtlü İnisiyatif' çerçevesinde, Türkiye, İran, Suudi Arabistan ve Mısır'ın yer aldığı bu inisitayif çerçevesinde neler yapılabileceği konularını ele aldık. Ramazan'ın 26'sında, Mekke'de ilan ettiğimiz bu girişimden sonra bölgesel ve uluslararası çabalarımız devam etmektedir. Atmış olduğumuz adımların uygulanabilirliği konuları, Pakistan'da 22 Kasım'da gerçekleşecek zirvede ele alınacak.''

Mursi, bir gazetecinin ''İsrail'in Gazze'ye saldırıları devam ederse, askeri bir müdahalesi olursa Mısır ne tür yol izleyecek'' sorusu üzerine de şunları kaydetti:

''Biz tabii baştan beri sükunete çağrıda bulunduk ateşkes yapması için çaba gösterdik. Filistin Devleti, İsrail tarafından işgal edilen bir devlettir, bunun bu şekilde bilinmesi gerekir. İsrail bilmelidir ki; bölge ülkeleri eski bölge ülkeleri değil liderleri de eski liderler değil. Bunun sonucunun cezasını çekmek durumundadır.''

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.