MÜSİAD'dan Kılıçdaroğlu'na uyarı

MÜSİAD'dan Kılıçdaroğlu'na uyarı

İSTANBUL- MÜSİAD'dan Kılıçdaroğlu'na: Ayağı yere basan, kaynağı belli projeler sun.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Ömer Cihad Vardan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun vaatlerini kast ederek, "Muhalefet ayağı yere basan, kaynağı belli projeler sunmalı." dedi.

MÜSİAD Başkanı Ömer Cihad Vardan, düzenlediği basın toplantısında 2010 yılını değerlendirip, 2011 öngörülerini açıkladı. Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Vardan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun vaatlerini şöyle değerlendirdi: "2011 seçimleri öncesinde elbette partilerin vaatleri olacaktır. Herkes yapacağını, yapabileceğini anlatmalı, fakat boş vaatlerle 'Şuna şu kadar para dağıtacağız.' demekle olmaz. Bu anlayışla mali disiplini sağlayamayız. Sonuç olarak muhalefet ayağı yere basan, kaynağı belli projeleri sunmalı."

Koalisyonun ülke menfaatine olduğunu iddia eden dernek ve odaların görüşlerinin aktarılması üzerine Ömer Cihad Vardan, "Koalisyonların ülkemiz adına iyi olduğunu savunamayız. Tek parti iktidarı ekonomik ve siyasi olarak daha istikrarlı görünüyor. AK Parti iktidarını da göz önüne alırsak 8-10 senede görülen önemli ekonomik gelişmeler kaydedildiğini görüyoruz." diye konuştu. MÜSİAD Başkanı, "Son günlerde toplumun sinir uçları arasında gerginlik oluşturulması adına gayretler var. Bunu nasıl karşılıyorsunuz? sorusuna, "Kavga ile bir yere varmamalıyız. Çatışma ortamı istemiyoruz. Ülkemizin geri gitmesi hepimizi rahatsız eder." karşılığını verdi.

Ömer Cihad Vardan, 2010 değerlendirmesinde, Türkiye ekonomisinin önemli oranda büyüdüğünü, büyümeye de devam edeceğini dile getirdi. Küresel ekonomik bunalımın Türkiye'ye olumsuz sirayet ettiğini aktaran Vardan, "2009'u eksi yüzde 4,7 küçülme ile kapattık. 2010 ile birlikte gelişmekte olan ülkelerin ekonomileri toparlandı. ABD, Japonya ve Avrupa Birliği ülkeleri yüzde 1 ila 4 bandında büyüme ortaya koyarken, Türkiye ilk üç çeyreği yüzde 8, ile kapattı. İlerisi için temkinli iyimser olmayı gerekli kılacak gelişmeler var." ifadelerini kullandı. MÜSİAD Başkanı, 2011 için yüzde 5-6 oranında dengeli ve mütevazi bir büyüme öngördüklerini de açıkladı.

MÜSİAD'dan popülizm uyarısı: Ülkeyi sıkıntıya sokacak vaatlerde bulunmamalı

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Ömer Cihad Vardan, 2011 Haziran ayında yapılacak seçimlere girecek siyasi partileri popülist tavırlardan kaçınmaya davet etti. Cihad Vardan, iktidar ve muhalefetten ülkeyi sıkıntıya sokacak afaki vaatlerde bulunmamalarını istedi.

Basın toplantısıyla 2010 yılını değerlendirip 2011 öngörülerini açıklayan MÜSİAD Başkanı Ömer Cihad Vardan, Türkiye ekonomisinden övgüyle söz etti.

Dünyanın ekonomisinin büyük sorunlarla karşı karşıya olduğunu vurgulayan Vardan, "Büyük ekonomilerin istihdamında önemli bir gerileme gözlemliyoruz. Bakın işsizlik oranları ABD'de yüzde 55, İngiltere'de yüzde 30'u gördü. Fakat biz bu oranın Türkiye'de yüzde 5 seviyelerinde olduğunu görüyoruz. Bu ülkemiz için olumlu bir ayrışmadır." dedi.

Cihad Vardan, Türkiye'nin en çok istihdam oluşturan ülkelerin açık ara önünde yer aldığını kaydederken, "Eylül ayında işsizlik oranlarının 2,2 puan inmesi anlamlıdır. İthal olmasına rağmen Türkiye'nin başarıyla yönettiği ekonomik krizin ardından 2010 büyümesine bakıldığında iç talebin lokomotif görevi gördüğü savunulabilir.

Talebin artması beklentilerin olumlu olduğunu ortaya koymaktadır. Bakın büyümede öncü sektörleri inşaat, enerji ve imalat sanayii oluşturuyor. Kanım o büyüme oranları Orta Vadeli Program ile uyumlu olup sene sonu hedeflerini aşacaktır." değerlendirmesi yaptı.

2010 itibari ile imalat sanayiinin ve sanayi kapasite kullanımının önemli ölçüde büyüdüğünü dile getiren Vardan, sanayi sektörünün krizi tamamıyla geride bıraktığını savundu.

Merkez Bankası'nın 2010'da aldığı kararları olumlu bulan MÜSİAD Başkanı, munzam karşılık oranlarının artırılması ile yeni normale girişte önemli bir adım atıldığını ifade etti.

Cari açığın ülke için önemli bir risk faktörü olduğundan bahseden Ömer Cihad Vardan, "İthalat ile ihracat arasında büyük bir makas söz konusu. Dolayısıyla dış ticaret açığı üst seviyelerde. İhracatın artışına rağmen ithalat artışımız dünya ortalamasının üzerinde.

Bunun yanında sıcak para hacmi giderek büyüyor. Tüm tehditlere karşın daraltıcı ve genişletici politikalar ile sıcak para girişi kontrol altına alınabilir, Türk Lirası'nın da aşırı değerlenmesi önlenebilir." tavsiyesinde bulundu.

Vardan, 2011 Haziran ayında ülkenin seçime gideceğini belirterek, "2007 seçimleri öncesi, 2008 parti kapatma döneminde ekonomide duruş ve inişler söz konusuydu. Ekonominin büyümesinin devamlı olması adına siyasi istikrarı önemli görüyoruz. Güven ve istikrar ortamı için tüm toplum kesimleri gayret etmelidir. Referandum sonrası sivil anayasa ve reformlarla devamı önemlidir. Seçime girecek partilerin popülizme girmeden, ülkeyi sıkıntıya sokmayacak afaki vaatlerde bulunmaması gerekmektedir." ifadelerini kullandı.

Türk Ticaret Kanunu ve Borçlar Kanunu'nun siyasi rekabete kurban gitmeden çıkarılmasını öneren Vardan, Sanayi Strateji Belgesi'nin de bir an evvel uygulamaya konulması temennisini dile getirdi.

Ömer Cihad Vardan, Ulusal İstihdam Stratejisi'nin yürürlüğe girip, işsizlik oranlarının azaltılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

CİHAN

 

Etiketler :