Müslümanları kızdıran filmleri yapan çete

Müslümanları kızdıran filmleri yapan çete

Hz. Muhammed’e hakaret eden ve Libya’dan Mısır’a, Yemen’den Tunus’a kanlı ayaklanmalara yol açan filmin arkasında şu 4 ilginç isim var...

Yapımcı: Sam Bacile

Gerçek adının Nakoula Basseley Nakoula artık kesin. Oyunculara filmin adını “Çöl Savaşçıları” olarak verdi. İnternette yayımladığı casting ilanında adını “Sam Bassiel” diye verdi. Wall Street Journal’a göre 52 yaşında İsrail-Amerikan çifte vatandaşı. Ancak filmin danışmanı Steve Klein, onun bir Kıpti Hırisyan olduğunu söyledi.

Film danışmanı: Steve Klein

“Cesur Hıristiyanlar Birliği”, “Ulusal Amerikan Kıpti Meclisi” gibi aşırı sağcı ve İslâmofobik bazı hareketlere üye. California eyaletinde bulunan Kaweah kentinin evanjelik kilisesiyle yakın ilişkileri var. Bu filmin üretilmesiyle ilgili olarak yaptığı bir değerlendirmede, “Bu işe, sonunda ne olacağını bilerek girdik” dedi.

Fanatik tanıtımcı: Terry Jones

2010 yılında “Kur’an yakma ayini düzenleyeceğim” diyerek ortalığı ayağa kaldıran Amerikalı rahip. Jones, Müslümanların Masumiyeti filmine destek verdiğini ve filmin tanıtımını da yaptığını açıkça söyledi. Amerikan Genelkurmay Başkanı, Jones’a çağrı yapıp, filmden desteğini çekmesini istedi. Jones dün bu isteği reddetti.

Arapçaya çevirdi: Morris Sadek

Ulusal Amerikan Kıpti Meclisi’nin Mısırlı başkanı. Filmin olay yaratan tanıtımlarının Arapça’ya çevrilmesini sağladı ve YouTube’de yayımlanan tanıtımlarına kişisel Twitter hesabından link verip, reklam yaptı. California’da yaşıyor ve kendisini “insan hakları savunucusu” olarak tanıtıyor.

Dünya, Hz. Muhammed’i aşağılayan ‘Müslümanların Masumiyeti’ filmiyle Libya’da Amerikalı büyükelçinin ölümüne yol açan olayları tetikleyen ‘Sam Bacile’ kod adlı yönetmen ve işbirlikçilerini konuşuyor.

Amerikan basınına göre, ucuz film ilk kez haziranda Hollywood’da bir sinema salonunda gösterildi, pek ses getirmedi. Ancak Hz. Muhammed karşıtı rahip Terry Jones, danışman Steve Klein ve Mısırlı Kıpti Morris’in el atmasıyla İslam dünyası karıştı.

ABD’nin Bingazi Konsolosluğu’nda salı gecesi gerçekleştirilen protesto ve Libya Büyükelçisi Christopher Stevens dahil dört diplomatın öldürülmesi, iki gündür dünyanın en önemli gündem maddesi haline geldi. Hemen her ülke, Müslüman kalabalıkları öfkeyle sokağa döken “Müslümanların Masumiyeti” adlı film ve ardından yaşananlar hakkında resmi bir görüş iletti, siyasi konumuna uygun bir tavır seçti. Yaklaşan seçimler için yarışan Başkan Barack Obama ve Cumhuriyetçi aday Mitt Romney arasında tartışma yaşanmasına bile neden olan filmi yapan adamın kim olduğuysa artık biliniyor.

ABD BÜYÜKELÇİSİ BİNGAZİ'DE ÖLDÜRÜLDÜ

Nakoula diye bir adam

“Sam Bacile” kod adıyla filmin yapımcılığını üstlenen kişinin Nakoula Basseley Nakoula olduğu dün kesinleşti. Üstelik Nakoula’nın daha önce, sahte kimlikle dolandırıcılık yaptığı suçlamasıyla 21 ay hapis ve 790 bin dolar tazminat cezasına çarptırıldığı anlaşıldı. Nakoula dün kendisine ulaşan AP muhabirine “Ben o değilim” dediyse de adını gizli tutan bir güvenlik görevlisi, “Sam Bacile”in Nakoula olduğu konusundan şüphe duymadıklarını belirtti.

Hollywood’da gala yapmış

Daily Beast adlı internet sitesi, 13 dakikalık fragmanı internette yayınlanan ve teknik açıdan da kalitesiz filmin ABD’de bir sinema salonunda bile gösterildiğini ortaya çıkardı. Filmin galası, haziranda Hollywood’daki Vine Theater’da “Bin Ladin’in Masumiyeti” adıyla yapılmış. Filmin Sam Bacile kod adlı yönetmeni, yaklaşık 10 kişinin katıldığı gösterim sırasında salonda bulunmak yerine, dışarıdaki bir restoranda oturup dikkatle etrafı izledi. Ajanların orada bulunmasının nedeniyse, filmin adıydı. Ajanlara göre Bacile, “hafif aksanına rağmen Batılı” biriydi.

Oyuncuları da kandırmış

Filmin oyuncu kadrosu, internete “Çöl Savaşçıları” adlı bir film için verilen ilâna itibar ederek Sam Bacile’ı bulan aktör ve aktrislerden oluşuyor. Kısacası oyuncular, İslâmofobik bir filmde değil, Antik Mısır’ı konu alan bir yapımda rol aldıklarını sandılar. O kadar ki, filmde bazı karakterlerin replikleri bile değiştirildi. Örneğin filmin bir yerinde karakterin, karşısındaki kişiye “George” diye hitap ettiği ağız okuma yöntemiyle hemen anlaşılıyor; ancak ses “Muhammed” olarak çıkıyor. Nitekim filmde rol alan ya da kamera arkası işini yürüten yaklaşık 80 kişilik ekip, dün ortaklaşa bir mektup kaleme alarak, “Kandırıldık” mesajı verdi. Mesajda, “Senaryonun sonradan korkunç bir şekilde değiştirildiğini gördüğümüzde şoke olduk. Ortaya çıkan trajediden derin bir üzüntü duyuyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Hürriyet

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.