Mutfağımızdaki vitamin kaynakları

Mutfağımızdaki vitamin kaynakları

Mutfağımızda, vücudumuz için gerekli olan bütün besinlerin bulunduğunu bilmeli, doğal ve taze besinleri tercih etmeliyiz. Özellikle kış aylarında sebze ve meyvelere ağırlık verilmeli ve bu ürünleri mutfağımızda bulundurmalıyız.

Mutfağımızdaki vitamin kaynakları

Sağlıklı beslenmek ve vücudumuz için gerekli besinleri  tüketmek hastalıklara karşı kalkan oluşturuyor. Bunun için gerekli olabilecek ürünler mutfağımızda mevcuttur. İçerdikleri vitaminlerle vücudumuza dinçlik veren ve bağışıklık sistemimizi güçlendiren besinlerden bazıları şunlardır:

Yeşil biber, kuşburnu ve karnabahar, maydanoz, tere, roka, ıspanak, portakal, limon, mandalina, portakal,  gibi yiyecekler  içerdikleri yüksek oranda C vitaminiyle vücudun savunma sistemini güçlendir. C vitamini vücuttan zararlı maddelerin atılmasını sağlar ve bağışıklık sistemini güçlendirir.

Kuru baklagiller, ceviz, badem, yağlı tohumlar fındık, sıvı yağlar ve yeşil yapraklı sebzeler ise zengin bir E vitamini deposudur. Önemli bir antioksidan olan E vitamini ise,  vücudun çalışmasında etkin bir rol oynar. E vitaminin aynı zamanda yeni doğan bebeklerde görülen solunum bozukluğunun kronikleşmesini önlediğini biliniyor

Öğünlerinizde kefir  tüketin

Kefir, gastrointestinal sistem enfeksiyonlarına karşı direnç oluşturuyor. Aynı zamanda florayı güçlendiriyor ve antimikrobiyal aktiviteyi üst düzeyde tutarak, immün fonksiyonlara destek veriyor. Kefir probiyotiktir, yani kendisi yararlı bir mikroorganizmadır. İçindeki mikroorganizmalarla, bol miktarda ( K vitamini, pantotenik asit, niasin folik asit ve B12 ve biyotin sentezi yapar.

Yemeklere, çorbalara ve yoğurda sarımsak katın

Sarımsağın içeriğinde bol miktarda su, fruktoz içeren karbonhidratlar, kükürt bileşikleri, protein, lif ve serbest amino asitler bulunur. Ayrıca sarımsak  yüksek miktarda saponin, fosfor, potasyum, kükürt, çinko, orta miktarda selenyum, A ve C vitaminleri ile az miktarda da kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir, manganez ve B kompleks vitaminlerini içerir.

Sarımsağın en etkin faydalarından biri de antioksidan potansiyeli taşımasıdır. Özellikle çiğ sarımsakta bu oran daha yüksektir. Sarımsağın bir diğer özelliği de, organizmada bir çok işlevi gören nitrik oksiti arttırıcı etkiye sahip olmasıdır. Sarımsak aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirerek, kansere karşı da koruyucu olmaktadır.

Bir kaç söz

Geçenlerde bir arkadaşımız iki ay sonra doğacak çocuğuyla ilgili kurduğu hayalleri anlatırken, küçük yaştan itibaren onun eğitimiyle ciddi anlamda ilgileneceğini ve oğlunun iyi bir cerrah olması için elinden geleni yapacağını ifade etti. Oğlunun iyi bir cerrah olması için her namazdan sonra dua ettiğini ifade eden arkadaşım, daha şimdiden buna kendini inandırmıştı.

Anne babalar doğacak çocuklarıyla ilgili  çeşitli hayaller kurarlar ama  bunların büyük bir çoğunluğu maddi dünya ile alakalıdır. Çocuğun eğitimi, okuyacağı okullar, mesleği, evliliği ve çocuk için harcanacak para çocuk daha hayata başlamadan  hesaplanır ve aslında  aile farkında olmadan çocuk doğmadan ona ağır bir sorumluluk yükler.

Elbette her anne baba çocuğunun iyi bir eğitim almasını ve iyi bir meslek edinmesini arzu eder. Ancak, ebeveynler çocuğun sadece yaşadığımız dünya ile ilişkili olmadığını bilmeli ve ona dinini de öğretmelidirler. Ve anne, dualarında sadece oğlunun iyi bir cerrah olması için değil, aynı zamanda hayırlı bir evlat ve iyi bir Müslüman olması için de dua etmelidir. Mevlana Mesnevisi'nde, anne babalara hayırlı evlat istemelerini tavsiye eder bunu şu sözleriyle vurgular " nice büyük adamların oğulları vardır ki, kötülükte bulunurlar ve  yaptıkları  kötü iş yüzünden babalarının utanç vesilesi olurlar( mesnevi, 258)

Ebeveynler oğullarının başarılarıyla nasıl gurur duyuyorlarsa, aynı şekilde yaptıkları hatalarıyla da burukluk yaşarlar ve  incinirler. O nedenle anne babalar dualarını daha geniş kapsamda yapmalı ve çocuklarının iyi bir kul ve iyi bir evlat olmaları için de dua etmelidirler. Bu konuda rahat olsunlar Rabbimizin hazinesi oldukça geniştir ve kendisinden isteyenlere istenileni vermeye de muktedirdir.

Etiketler :