Müthiş Operasyon Dünya Basınında

Müthiş Operasyon Dünya Basınında

MİT ve Özel Harekat timleri, müthiş operasyon sonunda Şam Büyükelçimizi ve elçilik çalışanlarını Türkiye'ye getirdi...

Türkiye'nin Şam Büyükelçiliği, ülkedeki gerilim nedeniyle tehlikeli bir sürece girmişti... Başbakan Erdoğan da, 24 Mart'ta özel bir operasyonla Şam Büyükelçimiz Ömer Önhon ve elçilik çalışanlarının Türkiye'ye getirilmesi talimatını verdi. Tahliye planı öncesi Libya'da uygulanan politika devreye sokuldu, 'son ana kadar 'elçilik açık tutuldu. Arap ve Avrupalı elçiler Şam'ı terk ederken Önhon neredeyse 'son kumandan 'olarak kaldı. MİT bölgede genel incelemeyi tamamladı ve bilgileri Genelkurmay'a gönderdi. Genelkurmay da, özel harekat timini Şam'a ulaştırdı. Tahliye planı kapsamında karayolu ve havayolu ulaşımında ciddi riskler belirlenince çıkış noktasının Lübnan olması kararlaştırıldı. Şam-Beyrut arasının 100 km olduğu da hesap edilerek planlama yapıldı. Öncelikle büyükelçilik çalışanları 3 gruba ayrıldı ve karayolu ile Beyrut'a getirildi. Ardından özel harekat timler, büyükelçimiz Ömer Önhon'u da Beyrut'a sıfır hatayla götürdü. Beyrut Büyükelçisi İnan Özyıldız'ın girişimleriye Beyrut Limanı'nda hazır tutulan feribot, büyükelçimiz Önhon ve elçilik çalışanlarıyla birlikte dün öğle saatlerinde Mersin Limanı'na ulaştı.

ELÇİLİĞİ EN SON BEN TERK ETTİM
Mersin Limanı'nda açıklama yapan Önhon, 'Halkın özgürlük taleplerine karşılık, Suriye'de sivil halka yönelik saldırıların artarak devam etmesi nedeniyle elçiliğimizi kapatıyoruz. Halep Başkonsolosluğu'muz ise Suriye halkına ve tarihi ilişkiler nedeniyle açık kalacak. Türkiye, Suriye halkının sonuna kadar arkasında olacak. Operasyonda elçiliğimizi en son ben terk ettim 'dedi.

KAPILAR KAPANDI
Türkiye, Suriye ile din adamları seviyesinde de köprüleri attı. Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, olayların gerçeği yansıtmadığını savunan, kendisini defalarca Şam'a davet eden Suriye Müftüsü Ahmed Hassun'a tüm kapıları kapadı.

ÇÖZÜM PLANI KABUL EDİLDİ
Suriye, BM ve Arap Birliği Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın altı maddelik çözüm planını kabul ettiğini açıkladı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.