'Mutki'de toplu mezarları Genelkurmay biliyordu'

'Mutki'de toplu mezarları Genelkurmay biliyordu'

İHD Muş Şube Başkanı Av. Şengül: Mutki'de ki faili meçhul ve toplu mezarlar Genelkurmay tarafından biliniyordu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Muş Şube Başkanı Avukat Vedat Şengül, Bitlis'in Mutki ilçesinde işlenen katliamların ve toplu mezarlardan Genelkurmay Başkanlığı'nın belgeler dâhilinde bilgisi olduğunu iddia etti.

Mutki'de 1999 yılında yaşanan katliamların Genelkurmay tarafından tek tek, belgelerle kayıt altına alındığını belirterek, Mutki'de yapılan birçok kazı bu belgeler sayesinde yapılıyor ve kazılar yapıldıkça yapılan katliamlarda gün yüzüne çıkıyor" dedi. Yapılan katliamların insanlık dışı olduğunu kaydeden Şengül şöyle devam etti. "Mutki'de ki faili meçhul olaylar ve toplu mezarlar Genelkurmayın elinde bulunan ve elimize geçen bu belgelere göre 1999 yılına işaret ediyor. Tüm bu olaylar çoğunlukla 1999 yılında yaşandı. Her geçen gün yapılan kazılar o dönemlerde yaşanan hukuksuzlukları gösteriyor. Bizler bu hukuk dışı olayları ortaya çıkarıp sorumlularının gereken cezayı almaları için bu gün buradayız." dedi.

Genelkurmayın kayıtların da olmasına rağmen ve toplu mezarların yerlerinin bilinmesine rağmen hatta belgelendirilmesine rağmen bugüne kadar bu mezarların ortaya çıkarılmamasının altında derin nedenler yattığını iddia eden Şengül, dün çöplük alanında yapılan kazı çalışmaları neticesinde 4 kişiye ait olan kemikler bulunduğunu hatırlatarak, bu ise yapılan kazılarda battaniyeye sarılı 2 kişiye ait oldukları tespit edilen cesetlerin çıkarıldığını söyledi.

"ÇIKARILAN CESETLERDEKİ KAFATASLARINDA KURŞUNLAR VAR"

Metan gazı nedeniyle verilen kazı çalışmalarına dün ve gün yeniden başlandığını belirten Şengül, dün yapılan kazılarda 1'i bayan 4 ve bu gün yapılan kazılar neticesinde ise 2 kişiye ait olmak üzere 6 kişinin cesetlerini çıkarıldığını söyledi. Bugün çıkarılan cesetlerin battaniyeye sarılı olduğunu kaydeden Şengül, her iki cesedin kafataslarında kurşunlar olduğu söyledi. Cesetlerin bir tanesinde kafatasında kurşun deliği ve mermi çekirdeği olduğunu aktaran Şengül şöyle devam etti. "Bugün 2 kişiye ait ceset çıkarıldı. Çıkarılan cesetler o dönemlerde yaşanan hukuk dışı yaptırımları gözler önüne seriyor. Çıkan bu cesetlerde kafatasları ve çeşitli yerlerinde kurşun ve mermi izlerine rastlandı. Çıkarılan mermi çekirdekleri adli tıp uzmanları tarafından delil olarak kayıt altına alındı." dedi.

Genelkurmayın belgelerle kayıt altına aldığı ve ellerine geçen belgelere göre şu anada kazı yapılan alanda 15 kişiye ait cesetler olduğunu ancak, görgü tanıklarının beyanına göre 8 kişi olduğu yönünde olduğunu söyledi. 8 kişinin cesetlerine ulaşılmasından sonra başka bölgelerde de cesetlerin olduğu yönünde bilgiler olduğunu ve çöplük alanındaki bu kazılardan sonra belirtilen diğer alanlarda da kazı yapılması için savcılığa başvurduklarını sözlerine ekledi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :