Nalbantyan'dan tehdit gibi açıklama!

Nalbantyan'dan tehdit gibi açıklama!

Ermenistan Dışişleri Bakanı Nalbantyan, "Eğer taraflardan biri anlaşmanın onaylanmasını engellemek için bir kısım engeller çıkarırsa, bundan doğacak olumsuz sonuçların tamamını üstlenmek zorunda kalacak." dedi.

Ermenistan Dışişleri Bakanı Eduard Nalbantyan, Türkiye-Ermenistan arasında imzalanan protokolün onaylanmasının Yukarı Karabağ sorununun çözümü ile ilişkili hale getirilmesinin doğru olmadığını söyledi. Reuters haber ajansına açıklamada bulunan Nalbantyan, protokolün meclislerde onaylanmak için imzalandığını, aksini düşünmediklerini söyledi.

Türkiye ile Ermenistan arasında müzakerelerin tamamlandığını, iki tarafın da ilişkilerin kurulması ve sınırın açılması için gerekeni yapması gerektiğini kaydeden Nalbantyan, "Bu protokolü onaylamayacak ve kısa zamanda uygulamaya koymayacaksak neden imzaladık? Zannediyorum, tüm uluslar arası toplum protokollerin onaylanmasını ve hükümetlerin anlaşmaya sadık kalmalarını bekliyor." dedi.

"Eğer taraflardan biri anlaşmanın onaylanmasını engellemek için bir kısım engeller çıkarırsa, bundan doğacak olumsuz sonuçların tamamını üstlenmek zorunda kalacak." uyarısında bulunan Ermenistan Dışişleri Bakanı, Yukarı Karabağ sorunu ile ilgili müzakerelerin devam ettiğini, iki sürecin birbirinden ayrı tutulması gerektiğini kaydetti.

ABD, Rusya ve Fransa'nın dahil olduğu Minsk grubunun Yukarı Karabağ'da barışın sağlanması için çalışmaları sürdürdüğünü kaydeden Ermeni Bakan, "Burada pozitif bir ilerleme var. Ancak yarın ya da bir ay sonra, ya da kısa süre içinde anlaşma sağlamamız mümkün değil." hatırlatmasında bulundu.

10 Ekim'de isviçre'nin Zürh kentinde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Nalbantyan'ın imzladıkları protokolün iki ülke parlamentolarının da onayından geçmesi bekleniyor. Protokolü onaylamak için Yukarı Karabağ sorununda somut ilerleme sağlanmasını bekleyen Ankara, Erivan'la ilişkilerin normalleşmesinin Yukarı Karabağ sorununun çözümüne katkı sağlayacağını öngörüyor.

ERDOĞAN: AZERBAYCAN'IN MENFAATLERİNE HALEL GETİRECEK BİR ŞEYE İZİN VERMEYİZ

Ulusa sesleniş konuşmasında Türkiye ile Ermenistan arasında imzalanan protokole değinen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin Ermenistan ve Azerbaycan sorununu diyalog yolu ile çözmesinden yana olduğunu söyledi. Hem Türkiye'de hem de Azerbaycan'da bu süreci hakkaniyetten uzak bir şekilde istismar etmek isteyenler olduğuna değinen Erdoğan, Türkiye'nin Azerbaycan'ın menfaatlerine halel getirecek bir şeye izin vermesinin mümkün olmadığını ifade etti.

AZERİ-ERMENİ BAKANLAR ATİNA'DA GÖRÜŞECEK

Diğer taraftan Minsk Grubu Rusya Temsilcisi Yuri Merzliakov, Atina'da gerçekleşecek 2-3 Kasım Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı toplantıları çerçevesinde Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Mammadyarov'la Ermenistan Dışişleri Bakanı Nalbantyan'ın bir araya geleceğini açıkladı. Önümüzdeki hafta bölgeye Minsk grubu olarak bir ziyaret gerçekleştireceklerini ifade eden Merzliakov, Azerbaycan ve Ermenistan Cumhurbaşkanlarının yeni zirvesi ile ilgili soruyu da cevapsız bıraktı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :