Nasibi olan kurada çıktı

Nasibi olan kurada çıktı

Hac kuraları çekildi. Çekiliş yapılırken hacı adayları gözyaşları arasında isimlerinin çıkması için dua ettiler.

Türkiye genelinde 755 bin kişinin merakla beklediği hac kuraları çekildi. Diyanet İşleri Başkanlığı, önceki yıllardan bekleyenlerin mağduriyetini gidermek için katsayı uygulamasına başladı, 2 bin kişiye ise yaşlılık kontenjanı ayırdı.
Kuradan önce konuşma yapan Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, Türkiye'de hacca gitmek isteyen vatandaşların sayısının her geçen yıl arttığını belirterek, “Bir süre önce açılan hac kayıt döneminde; 2007 ve 2008 yıllarından beri bekleyen 548 bin 906 kişi kayıt yeniletirken, 206 bin 45 kişi ön kayıt yaptırdı” dedi.

ÇOK BEKLEYENE FAZLA ŞANS

Bardakoğlu, geçmiş yıllardan bekleyenlerin mağduriyetlerini belli oranda giderebilmek ve kendilerine daha fazla imkân sağlamak maksadıyla kura çekiminde, kayıt yapılan yıllara göre kat sayı uygulamasının be-nimsendiğini aktardı.

Buna göre 2009 yılı hac kurası, ön kayıtlarını 2007 yılında yaptırıp 2007, 2008 ve 2009 yıllarında üst üste üç kez katılmış olanlara 3x3 olmak üzere 9; 2008 yılında ön kayıt yaptıran bu yıl ikinci kez kuraya katılacak olanlara 2x2 olmak üzere 4; 2009 yılında önkayıt yaptırmış olup ilk defa kuraya katılacak olanlara ise 1x1 olmak üzere 1 katsayı uygulanarak çekildi.

FİYATLARA YÜZDE 30 ZAM

Bardakoğlu, söz konusu sistem ile, 2007 ve 2008 yıllarından bekleyen hacı adaylarının bu yıl olmasa bile, gelecek yıllarda hacca gideceklerini söyledi. Bardakoğlu, 2 bin kişiye yaşlılık kontenjanı ayrıldığını ifade ederek, “Vatandaşlarımızın en yaşlılarından başlanmak suretiyle sıra gözetilerek 2 bin kişiye kesin kayıt hakkı verilecektir” dedi.

Bardakoğlu, bu yıl Mekke ve Medine ev fiyatlarında yüzde 30 ila 40 arasında artış olduğunu da sözlerine eklidi.

KESİN KAYITLAR 1-12 HAZİRANDA

Hac kesin kayıtları 1-12 Haziran tarihleri arasında yapılacak. Hac çıkışları 18 Ekim - 20 Kasım, dönüşleri ise 30 Kasım - 30 Aralık tarihleri arasında olacak. 2009 yılı hac seferleri hava yolu ile yapılacak.



Bütün ölmüşleri rahmetle anarız


Hac kurası çekimlerinde bir gazetecinin, Prof. Dr. Türkan Saylan'ın cenaze töreninde imamın yaptığı konuşmayı nasıl değerlendirdiğini sorması üzerine Bardakoğlu, Diyanet'in aklına estiği her konuda değil, kendi alanında gerekli gördüğü açıklamaları yaptığını belirtti. “Müftünün konuşmalarını dinlerken neler hissettiniz?” sorusunu da “Biz bütün ölmüşlerimizi rahmetle yad ederiz. Türkiye'de 70 milyonun Diyaneti'yiz” diye cevapladı.


Etiketler :