Nasreddin Hocaya esrar içirdiler

Nasreddin Hocaya esrar içirdiler

Görme engelliler için hazırlanan dergide 'Nasreddin Hoca' hatası

Ancak derginin 15'inci sayfasındaki Nasrettin Hoca'nın en bilinen fıkrası "Göle yoğurt çalma"yı görenler gözlerine inanamadı

Görme engelliler için hazırlanan çocuk dergisine, internetten kontrol edilmeden konan fıkra tepki yarattı. Dernek başkanı hata için özür diledi.

İzmir'deki bir görme engelliler derneğinin çocuk dergisini hazırlayan grafiker A. T., Nasrettin Hoca'nın ünlü "Göle maya çalma" fıkrasını internetten indirip okumadan sayfaya koyunca skandal yaşandı. Görmeyenleri Koruma, Eğitim ve Yardımlaşma Derneği, ilkokul çocukları için 3 ayda bir yayınladıkları "Çocuklar Âlemi" adlı derginin son sayısını 3 bin adet basıp yurdun dört yanında bayilere dağıttı. Veliler de Nasrettin Hoca fıkraları ile Keloğlan masallarının yer aldığı, ayrıca boyama sayfalarının da bulunduğu dergiyi 5'er lira ödeyip satın aldı.

Fıkranın orijinalinde bir bakraç yoğurtla göl kenarına gelen Nasrettin Hoca, göle kaşık kaşık yoğurt döküyor, ne yaptığını soranlara ise göle maya çaldığını söylüyor. "Göl maya tutar mı?" sorusuna ise "Ya tutarsa" yanıtını veriyordu. Dergideki fıkrada ise eşeğiyle gölün kenarına gelen Nasrettin Hoca, dergideki ifadeyle "kıyıya oturup esrarlı bir sigara sararak kafayı buluyordu!"

500 TANESİ SATILDI!
Durumu fark eden velilerin tepki telefonları üzerine olaydan haberdar olan dernek yönetimi, bin 500'ü satılan derginin, piyasada kalan diğer bin 500 adedini toplatıp imha etti. Fıkranın bu şekilde değiştirilerek internete konulduğu, dergiyi hazırlayan grafikerin de internetten indirip kontrol etmeden sayfaya koyduğu ortaya çıktı.

REZİL OLDUK
Görmeyenleri Koruma Eğitim ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Salih Pelit, bu hata nedeniyle 'rezil olduklarını' söyledi. Pelit, "Hata, gönüllü olarak çalışan grafiker arkadaşımızdan kaynaklanmış. Bize fıkrayı internetten indirdiğini ve okumadan dergiyi koyduğunu söyledi. Biz de kendisiyle ilişiğimizi kestik. Bilmeden çocuklara kötü örnek oluşturmuşuz. Böyle büyük bir hatanın özrü de olmaz" dedi.

Etiketler :