NATO askeri Kabil'de Türk bayrağıyla geziyor

NATO askeri Kabil'de Türk bayrağıyla geziyor

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Afganlıların Mehmetçik'i çok sevdiğini belirterek, "NATO'ya bağlı diğer ülke askerleri bu sempatiden faydalanmak için sokakta Türk bayrağıyla dolaşıyor. Bu yasal değil. Uyarıyoruz. Ancak bunun önüne geçemedik" diye konuştu.

Afganistan'da görevli Türk askerlerine büyük bir sempati olduğunu ifade eden Ali Babacan NATO'ya bağlı diğer ülke askerlerinin bu sempatiden faydalanmak için Kabil'de Türk bayrağıyla dolaştıklarını söyledi.
Habertürk'e konuşan Babacan, "Afgan halkı Mehmetçik'i çok seviyor. Bu nedenle NATO'ya bağlı diğer ülke askerleri sempatiden faydalanmak için sokakta Türk bayrağı ve armasıyla dolaşıyor. Bu yasal değil. Uyarıyoruz. Ancak bunun önüne geçemedik" diye konuştu. Afganistan'da 800 kadar askerimiz olduğunu belirten Babacan şöyle konuştu:

ÜSSÜMÜZ HASTANE GİBİ

"Diğer ülke askerleri çok korunaklı üslerde görev yapıyor. Üst düzey güvenlik ve tel örgülerin yanısıra bu üslere yaklaşamazsınız bile. 100 metre mesafeden fazla yaklaşan kişiler vuruluyor. Nitekim vurulanlar olmuş. Bunun örnekleri var. Bizim askeri birliğimiz ise sivil Afganlılarla iç içe. Herkes gelebiliyor. Askeri birliğimizde günde 150 kadar hasta tedavi ediliyor. Ameliyatlar da yapılıyor birliğimizde. Bu nedenle Afganistan'da halk askerimize çok sempati besliyor."

BİRKAÇ ÜLKE ARABULUCU

Babacan, Türkiye-Ermenistan ilişkileri konusunda üçüncü ülkelerin gayrı resmi de olsa arabuluculuk yapıp yapmadıkları sorusu üzerine bazı ülkelerin gelişmeleri takip ettiğini açıkladı. "Birkaç ülkenin ta-kibini faydalı gördük ve birkaç ülke ne olup bittiğini takip ediyor" diyen Babacan ancak görüşmelerin artık sessiz şekilde gerçekleşmediğini daha açıktan görüşüldüğünü kaydetti.


Küresel mesuliyet duygusu ile çalışıyoruz

Osmanlı İmparatorluğu'nun hakim olduğu bölgelerin, şu anda tarihi ve kültürel bağların güçlü olduğu bölgeler olduğuna dikkat çeken Babacan, ancak dış politikanın sadece eski Osmanlı coğrafyasıyla sınırlı kalan bir politika olmadığını söyledi. Babacan, "Türkiye bugün Avrupa Birliği sürecinde olan bir ülke. Diğer yandan Sahra Altı Afrika'yla, Hindistan'la, Güney Doğu Asya'yla çok daha yakından ilgileniyor. Buna belki 'küresel mesuliyet kaygısı' adını vermek daha doğru olur diye düşünüyorum. Çalışmalarımızın odağında bu var" diye konuştu. ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye ziyaretinin çok boyutlu olduğunu belirten Dışişleri Bakanı Babacan, "Türkiye'yi olduğu gibi alıp, Türkiye ile ABD arasındaki işbirliği nasıl yoğunlaştırılabilir, stratejik ortaklıkta neler elde ederiz, şu andaki çalışmalar bu yöndeki çalışmalar" dedi.




Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :