'Ne AB'den ne Kıbrıs'tan vazgeçeriz'

'Ne AB'den ne Kıbrıs'tan vazgeçeriz'

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye'nin Kıbrıs için AB'den, AB için de Kıbrıs'tan vazgeçmeyeceğini belirterek, iki davada da haklı olduklarını söyledi.

KKTC Başbakanı İrsen Küçük, Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) diploma ve fahri doktora törenine katılmak üzere KKTC'ye gelen Bağış'ı kabul etti.

Başbakan Küçük, kabulde yaptığı açıklamada, Bağış'ın ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun Kıbrıs müzakerelerine başladığını belirten Küçük, ''her ne kadar Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas müzakereleri aksatmaya çalışsa da, Eroğlu'nun engin tecrübesiyle müzakerelerin beklenen düzeyde seyredeceğine inandığını'' söyledi.

Bağış da Türkiye'nin KKTC'yi kendinden ayrı görmediğini, Türkiye'de Kıbrıs konusuna milli dava olarak bakıldığını kaydetti.

KKTC'nin son 8 yılda imajının değiştiğini ifade eden Bağış, ''Artık biz, sorunun merkezi olarak değil, çözümün anahtarı olarak görülen bir konuma geldik'' dedi.

Bağış, KKTC'nin dünyanın farklı yerlerinde temsilcilikler açtığını ve farklı ülkelerin KKTC'de temsilcilikler açmaya çalıştığını kaydetti. Avrupa Konseyinin 26 Nisan 2004'te oy birliğiyle aldığı kararın artık yürürlüğe girmesi için çabalarını artırmaları gerektiğini belirten Bağış, ''Yani Kuzey Kıbrıs'a uygulanan haksız izolasyonların artık ortadan kalkması gerektiğine inanıyoruz. Dün de Brüksel'de bu konuda önemli girişimlerde bulundum'' dedi.

Dünyanın Kıbrıs'ı yakından takip ettiğini, KKTC'nin ve Kıbrıs Türk halkının barış ve huzur için dünyaya çok net mesajlar verdiğini, bunun dünyanın değişik yerlerindeki karar mekanizmalarında algılanmaya başladığını ifade eden Bağış, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun Kıbrıs müzakerelerine 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın bıraktığı yerden devam etmesinin ve ''Masadan kaçmayacağız'' söyleminin bütün dünya tarafından takdir edildiğini kaydetti.

Türkiye'nin AB sürecinin Cumhuriyetin ilanından sonraki en önemli çağdaşlaşma projesi olduğunu, bu projede Kıbrıs'ın çok önemli bir rolü olduğunu belirten Bağış, ''Türkiye olarak biz, ne AB için Kıbrıs'tan vazgeçeriz, ne Kıbrıs için AB'den vazgeçeriz. Çünkü ikisi de haklı olduğumuz konulardır. İkisinde de eş zamanlı başarıya ulaşağımıza inanıyorum'' diye konuştu.

Bağış'a, ziyaretlerinde, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Şakir Fakılı eşlik etti

Etiketler :