NE KADAR PARA O KADAR METRO

NE KADAR PARA O KADAR METRO

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Ankara metrosunun tamamlanması için 1.2 milyar dolara ihtiyaç olduğunu açıkladı.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Ankara metro projesi için yaklaşık 1 milyar 200 milyon dolarlık yatırıma ihtiyaç olduğunu söyledi.

TBMM Genel Kurulunda, Ankara'nın ulaşım sorunları hakkında gündemdışı konuşma yapan CHP Ankara Milletvekili Nesrin Baytok, Büyükşehir Belediyesi'nin yol, kavşak, alt ve üst geçit uygulamalarını eleştirdi. Bu uygulamaların ''yanlış ve bilimsellikten uzak'' olduğunu savunan Baytok, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in, metro yapımı konusunda halka verdiği sözü yerine getirmediğini ifade etti. ''Ankaralı kandırılmıştır'' diyen Baytok, ''toplu taşımacılıkta da Ankaralıya işkence çektirildiğini'' iddia etti.

Baytok'un konuşmasına Hükümet adına yanıt veren Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, büyükşehirlerde ulaşım sorununu çözmek için toplu taşımacılığı geliştirmek gerektiğini belirtti.

Yıldırım, büyükşehirlerde ulaşımdan birinci derecede yetkili ve sorumlu kuruluşların belediyeler olduğunu, ancak merkezi idarenin belediyelerin gücünün yetmediği durumlarda destek verdiğini belirterek, merkezi idarenin destek verdiği projelere örnek olarak da İstanbul'da Marmaray ile İzmir'de Egeray'ı gösterdi.

Ankara'da da çözümün raylı sistem olduğunu belirten Yıldırım, "Raylı sisteme, başlanmış, bir kısmı bitirilmiş. Ama devam eden Batıkent-Sincan, AŞTİ-Çayyolu, Kızılay-Çayyolu, Tandoğan-Keçiören toplam 40 kilometrelik bir etabın inşaatı da halen devam etmektedir. Ortalama gerçekleşme miktarı, Batıkent-Sincan'da yüzde 71, AŞTİ-Çayyolu altyapısı yüzde 100 tamamlanmış, Kızılay-Çayyolu ikinci etapta yüzde 75, Tandoğan Keçiören ise yüzde 45 seviyesindedir. Bundan sonra bu işin tamamlanması için gereken miktar yaklaşık 500 milyon dolardır. Bunun üzerine metro araçları ile elektromekanik sinyalizasyonu da koyduğumuzda proje için yaklaşık 1 milyar 200 milyon dolarlık yatırıma ihtiyaç vardır. Para miktarı ne olursa olsun, İstanbul ve İzmir örneklerinde olduğu gibi, yerel yönetimler işin içinden çıkamazsa, biz, vatandaşın ıstıraptan kurtarılması, daha rahat, huzurlu ve konforlu ulaşım imkanı sağlanması için merkezi idare olarak devreye gireriz. Bu eksikliğimizi de tamamlarız, halkımızın hizmetine sunarız" dedi.AA

habervaktim

Etiketler :