Ne zaman kaçtığı belli oldu

Ne zaman kaçtığı belli oldu

Fransa'dan sığınma talebi isteyen Uzan'ın Bodrum üzerinden 47 gün önce kaçtığı ortaya çıktı. Rapora göre Uzan, koruması ile Bodrum'a gidiş dönüş bileti aldı.

Fransa'dan siyasi sığınma talebinde bulunan Cem Uzan'ın yurt dışına nasıl kaçtığı Nitelikli Dolandırıcılık Büro Amirliği'nin raporunda yer aldı. Rapora göre, Uzan ve koruması Gökhan Akboru 28 Ağustos'ta Bodrum gidiş, 6 Eylül'de de İstanbul'a dönüş bileti aldı. Ancak dönüşte Uzan uçağa binmedi. Koruması ise İstanbul'a döndükten 17 gün sonra Paris'e gitti.

KAÇAK KARARI BEKLENİYOR

Uzan hakkında TMSF avukatlarının talepleri üzerine gıyabi tutuklama kararının çıkmasının ardından şimdi de kaçak kararının alınması gündeme geldi. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Fransa'dan siyasi sığınma hakkı talep eden Cem Uzan hakkında gıyabi tutuklama kararı kararı çıkarılmasını istemişti. İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi, Uzan hakkında bu kararı önceki gün çıkarttı.

MALINA EL KONULABİLİR

TMSF avukatları şimdi de Uzan'ın 'kaçak' olduğuna dair karar çıkarma talebinde bulundular. Mahkemenin 'kaçak' kararı çıkarması halinde TMSF, Uzan'ın tüm mal varlığına el koyabilecek. Cem Uzan'ın yurt dışındaki yatırımları ve Türkiye'den kaçırdığı paralarla edindiği malların tümüne el konulabilecek.

FRANSA'DAN İADESİ EN AZ 6 AY SÜREBİLİR

• Fransa'nın Ankara Büyükelçisi Bernard Emie, Cem Uzan hakkında çıkartılan yakalama kararının ardından “Cem Uzan'ın sığınma talebi, alışılmış prosedürlere göre inceleniyor. Sığınma hakkı verilmedi. Kararı, hükümet değil, Fransa mültecileri ve vatansızları koruma ofisi alacak. Bu süreç tamamlanmadan, Uzan'ın sınır dışı edilmesi ya da iade edilmesi mümkün değil” dedi. Uzan'a, siyasi sığınma talep eden herkes gibi 3 ay oturma izni verildiğini söyleyen Büyükelçi, nerede olduğunu ise bilmediğini ifade etti. Emie “Taleplerle ilgili süreç en az 6 ay alıyor. Uzan'a verilen oturma izni 3 ay daha uzatılabilir. Kendisinin Fransa'da olup olmadığını bilmiyorum” dedi. Büyükelçi Emie, Uzan'ın, süreç devam ederken Fransa'da bulunma zorunluğunun olmadığının da altını çizdi.

Mal varlığı araştırılıyor

TMSF avukatları bir yandan mahkemeye, Uzan hakkında kaçak kararı için başvururken diğer yandan da Türkiye'de ne kadar mal varlığı olduğu bilinmeyen Cem Uzan hakkında ayrıntılı araştırma başlatıldı. TMSF ekiplerinin mal varlığı araştırmasıyla ilgili olarak Maliye Bakanlığı, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ve ticaret odalarıyla gerekli yazışmaları yapıldığı belirtildi. Cem Uzan hakkındaki ‘kırmızı bülten'le arama kararınının da çıkması bekleniyor.

star

Etiketler :