Neden hurma ve zeytin?

Neden hurma ve zeytin?

Bu iki yiyeceği iftar sofralarının vazgeçilmezi ve oruç açmanın bir usulü haline getiren nedir?

NTV'de Gülay Afşar'ın sunduğu 'Haber Merkezi Haftasonu' programına konuk olan Feriye Lokantası Genel Müdürü ve Gastronomi Uzmanı Vedat Başaran, orucun neden hurma ve zeytin ile açıldığını anlattı.

Başaran, iftarın vazgeçilmezleri arasında bulunan bu iki yiyecek hakkında bilgi verdi. "Hurma, kendisi besin değeri olarak çok güçlü. Size şeker de sunan bir yiyecektir, çekirdeklerinden de ekmek yapılan bir şeydir. Dolayısıyla hurmanın böyle kutsal bir yönü vardır" diyen Vedat Başaran, hurmanın enerji, güç ve vitamin deposu olduğunu anlattı.

Zeytin'in de çok kutsal bir yiyecek olduğunu ve her ikisinin de kutsal kitaplarda yer aldığına vurgu yapan Vedat Başaran, "Ramazan'daki esas özelliği, bunlardan birinin tuzlu, birinin tatlı olması. Yani, insanın o büyük açlıktan sonra şeker ve tuza olan ihtiyacı var. Hemen onlarla başlamak usulden olmuştur. Bütün sene saklanabilir ikisi de. Evlerde bulunması gereken, olmazsa olmazların başında gelen yiyeceklerdir" şeklinde konuştu.

Zeytin'in fakirin ekmeğine katık maddesi olarak da anıldığını söyleyen Vedat Başaran, sucuk, pastırma gibi şeylerin ekonomiyi zorlayabildiğine ancak zeytinin hemen herkesin evinde bulunabileceğine dikkat çekti.

NTV

Etiketler :